Utile

Ce este antigelul si care este rolul lui in instalatii

Ce este antigelul. Ai o casa sau o locuinta in care nu sta nimeni pe timpul sezonului rece? Poate ca la prima vedere ai putea crede ca nu exista niciun fel de problema in asta, insa sunt cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont. Iarna vine la pachet cu o serie de provocari pentru instalatiile unei locuinte, incepand de la cele sanitare si pana la circuitele electrice.

Ce este antigelul si care este rolul lui in instalatii – Cuprins:

Ce este antigelul

Conducta inghetata

Daca vorbim insa despre sistemul de incalzire centralizata, putem identifica doua posibile probleme: pierderea randamentului, respectiv inghetarea conductelor. Antigelul este solutia la o buna parte dintre problemele pe care le-ai putea avea in timpul iernii, asa cum probabil stii deja.

Te-ai intrebat insa vreodata ce este, de fapt, antigelul si care este rolul pe care il are acesta in instalatii? Hai sa aflam impreuna cateva detalii interesante! 

Antigelul este un lichid pe baza de apa, un amestec de solutii, care ii confera anumite proprietati. Vorbim despre o temperatura de fierbere mult mai ridicata (pana la 140 grade Celsius), dar si despre un punct de inghet de pana la -50 grade Celsius.

In cazul unei case care nu este locuita in timpul iernii, pericolul inghetarii conductelor de apa este destul de ridicat. Daca instalatia termica nu a fost golita, spargerea uneia sau a mai multor tevi va duce la deteriorarea destul de semnificativa a peretilor si chiar a podelei.

Daca vorbim despre un apartament la bloc, problema ii poate afecta si pe vecini, ceea ce mai mult ca sigur ca nimeni nu isi doreste! Evident, costurile pentru a remedia o asemenea problema nu sunt deloc mici.

Citeste si: Ce este o masina non-Euro si cum afli norma de poluare

Asa cum spuneam insa si mai devreme, introducerea antigelului in instalatie reprezinta solutia perfecta pentru a trece cu bine peste iarna. Antigelul a fost intotdeauna apeciat tocmai pentru proprietatile pe care le are impotriva inghetului si pentru capacitatea lui de a limita aparitia coroziunii. Datorita caracteristicilor sale de vascozitate si conductivitate termina, antigelul asigura o lubrifiere corespunzatoare a instalatiilor de incalzire.

Totodata, antigelul asigura si o mai buna functionare a subansamblelor unei centrale termice sau ale unui cazan pe combustibil solid. Nu in ultimul rand, datorita continutului sau lipsit de fosfati, nitriti si silicati, antigelul garanteaza o buna functionare a sistemului la temperaturi ridicate. 

Daca vrei sa eviti pierderile de energie, consumul dezechilibrat de combustibil si inghetul, nu trebuie numai sa folosesti antigel, ci si sa introduci in instalatie un antigel potrivit. Spre exemplu, nu trebuie sa iei in calcul folosirea antigelului auto pentru lubrifierea instalatiilor de incalzire, acesta avand aditivi specifici solicitarilor ridicate de functionare ale unui motor cu ardere interna.

De fapt, pentru problema noastra, este nevoie de un antigel termotehnic, care este creat in acord cu specificatiile producatorilor de centrale termice. 

Care sunt cele mai importante beneficii ale utilizarii antigelului

Ce este antigelul

Utilizarea antigelului vine la pachet cu beneficii importante asupra functionarii normale a centralei termice si a intregii instalatii de incalzire a casei. In primul rand, utilizarea antigelului duce la protejarea conductelor in fata inghetului si la mentinerea unui punct ridicat de fierbere.

De asemenea, utilizarea antigelului ajuta la functionarea stabila pe o gama larga de temperaturi si la mentinerea unei bune conductivitati termice a agentului termic. 

Asa cum evidentiam si in randurile anterioare, trebuie acordata o atentie ridicata antigelului pe care il veti folosi. Alegerea unui antigel nepotrivit pentru nevoile tale va duce printre altele la scaderea protectiei la inghet.

Totodata, din cauza aditivilor pe care ii are, un antigel nepotrivit poate deteriora in timp schimbatorul de caldura. Nu in ultimul rand, nerespectarea recomandarilor facute de producator in ceea ce priveste antigelul nu este deloc exclus ca centrala termica sa isi piarda garantia. 

Concluzionand, nu putem sa spunem decat ca utilizarea unui antigel de calitate se va dovedi extrem de utila in functionarea corespunzatoare si la parametri optimi a echipamentelor instalatiei de incalzire din casa ta. In plus, vei avea garantia ca toate aceste echipamente vor fi protejate pe durata intregului sezon rece! 

Published by
Cristian P.
Tags: antigel

Recent Posts

Ce este ofidiofobia si cum se manifesta

Ce este ofidiofobia. Unora dintre noi ne este frica de spatiile inchise, unora de vorbitul…

31.10.2022

Ce este sarea de bambus coreeana si cat costa

Ce este sarea de bambus coreeana. Sarea este unul dintre acele condimente care nu lipseste…

28.06.2022

Ce este IQ-ul si ce ne arata

Ce este IQ-ul. Ne place tuturor sa credem despre noi insine ca suntem persoane inteligente,…

18.05.2022

Ce este aria triunghiului isoscel si cum se calculeaza

Ce este aria triunghiului isoscel. Matematica este una dintre acele materii care dau mari batai…

16.05.2022

Ce este WD-40 si la ce foloseste

Ce este WD-40. Ti s-a intamplat vreodata sa iti scartaie usa de la o camera…

12.05.2022

Ce este o masina non-Euro si cum afli norma de poluare

Ce este o masina non-Euro. In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai…

09.05.2022