Ce este adjectivul si cum se clasifica
Ce este adjectivul si de ce este atat de important in gramatica limbii romane. Iata ce trebuie sa stii despre clasificarea adjectivelor, acordul adjectivului cu substantivul, dar si despre gradele de comparatie ale adjectivului.
Adjectivul este o parte de vorbire flexibila prin care este aratata insusirea unui obiectiv si care insoteste si determina un substantiv. De cele mai multe ori, adjectivul este situat intr-o propozitie chiar dupa substantivul pe care il insoteste (exemplu: o carte groasa). La fel de bine insa, adjectivul poate sta si inaintea substantivului (exemplu: frumoasa carte).
In cele mai multe situatii, aceasta pozitionare a adjectivului inaintea substantivului determinat poate fi intalnita in operele literale, autorii urmarind accentuarea insusirilor unui anumit obiect (exemplu: dulcele grai romanesc). Adjectivul se acorda in gen, numar si caz cu substantivul determinat.
Citeste si: Ce este PayPal si cum poti folosi acest serviciu
Trebuie stiut faptul ca adjectivul nu se desparte niciodata prin virgula de substantivul determinat, indiferent daca este pozitionat inainte sau dupa acesta.
De asemenea, este important de mentionat ca in cazurile in care un substantiv are mai multe adjective, acestea se despart prin virgula daca nu au cuvinte de legatura intre ele sau sunt legate prin cuvintele “dar”, “nici”, “insa”.
1. Dupa structura
2. Dupa origine
Gradele de comparatie ale adjectivului
1. Pozitiv – Acest grad de comparatie arata pur si simplu insusirea unui obiect, fara ca aceasta sa fie comparata cu insusirea unui alt obiect (exemplu: frumos, inalt, etc.)
2. Comparativ – Acest grad de comparatie exprima intensitatea insusirii exprimate prin adjectiv, comparativ cu alte obiecte.
3. Superlativ – Acest grad de comparatie indica insusirea denumita de adjectiv, aflata la nivelul cel mai inalt sau scazut posibil.
De asemenea, este important de stiut faptul ca in limba romana exista si adjective care nu au grad de comparatie. In general, in aceasta categorie intra acele adjective care reprezinta insusiri care nu pot fi comparate (exemplu: mort, viu, etern, rotund, etc.).
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, adjectivul se va acorda intotdeauna, in mod obligatoriu, in gen, numar si caz cu substantivul sau pronumele determinat (exemplu: om frumos – femeie frumoasa – oameni frumosi).
In cazul in care vom avea o situatie in care adjectivul face referire la mai multe substantive de genuri diferite, masculinul va avea prioritate (exemplu: baiatul si fata unchiului meu sunt frumosi).
Intr-o situatie de acest gen, se va evita plasarea adjectivului la genul masculin, numarul plural, in pozitia imediat urmatoare fata de substantivul feminin. Pentru a evita confuziile si exprimarile fortate, este indicat sa alegem formularile de tip “pisicile si cainii galagiosi” in dauna celor de tip “cainii si pisicile galagiosi”.
Functiile sintactice ale adjectivului. Adjectivul poate avea intr-o propozitie urmatoarele functii sintactice:
Valorile stilistice ale adjectivului. Adjectivul poate avea urmatoarele valori stilistice:
Ce este ofidiofobia. Unora dintre noi ne este frica de spatiile inchise, unora de vorbitul…
Ce este sarea de bambus coreeana. Sarea este unul dintre acele condimente care nu lipseste…
Ce este antigelul. Ai o casa sau o locuinta in care nu sta nimeni pe…
Ce este IQ-ul. Ne place tuturor sa credem despre noi insine ca suntem persoane inteligente,…
Ce este aria triunghiului isoscel. Matematica este una dintre acele materii care dau mari batai…
Ce este WD-40. Ti s-a intamplat vreodata sa iti scartaie usa de la o camera…