Tehnologie

Ce este un NFT si cat costa unul

Ce este un NFT. In ultimul an s-a vorbit din ce in ce mai des despre NFT-uri, tot mai multi oameni ajungand sa fie interesati de acestea si chiar sa investeasca. Totusi, termenul nu este deloc unul nou, despre NFT-uri vorbindu-se pentru prima data in urma cu mai bine de sapte ani, in 2014.

Potrivit specialistilor, NFT-uri, sau token-urile non-fungibile, au aparut cu scopul de a ii ajuta pe artistii digitali sa isi vanda mai usor si mai rapid operele de arta. In aceste conditii, se spune ca NFT-urile au un potential mare de a revolutiona multe domenii, inclusiv vietile noastre din mediul digital.

Nu sunt deloc putini cei care se intreaba insa ce este, de fapt, un NFT. Aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect revolutionar in randurile urmatoare, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Ce este un NFT si cat costa unul – Cuprins:

Ce este un NFT

Ce este un NFT

Asa cum mentionam si in randurile anterioare, un NFT este un token non-fungibil, ceea ce inseamna ca nu poate fi inlocuit cu altul de acelasi fel, de aceeasi calitate si aceeasi cantitate.

NFT-ul certifica si garanteaza dreptul de proprietate si autenticitate asupra artei sau a bunurilor digitale. Acestor token-uri non-fungibile le corespund fisiere de diverse formate – fotografii, inregistrati audio, clipuri in format video, tablouri de arta si asa mai departe. 

Termenul cheie atunci cand vorbim despre NFT este “non-fungibil”, aceasta caracteristica facand aceste jetoane proprietati unice, care nu pot fi copiate sau inlocuite cu ceva similar. Astfel, nu exista posibilitatea ca undeva in mediul digital sa existe doua unitati identice.

Intr-adevar, fisierele in sine pot fi copiate, insa asta nu inseamna nimic deoarece jetoanele nefungibile care le sunt asociate sunt consemnate si monitorizate in permanenta in registrele blockchain din care fac parte. Practic, aceste jetoane le ofera clientilor dovada dreptului de proprietate. 

Primele NFT-uri au aparut in anul 2015, in registrul blockchain Ethereum. Interesul pentru aceasta piata s-a dezvoltat ulterior de la un la altul, NFT-urile ajungand chiar sa fie in prim plan in momentul de fata. Odata cu cresterea numarului de tranzactii de pe aceasta piata, au aparut si tranzactiile ilicite.

Cat costa un NFT

Cat costa un NFT

Cererea este tot mai mare, in special in contextul in care unii isi doresc sa castige bani de pe urma acestor NFT-uri. Cum se pot castiga bani din NFT? Foarte simplu, NFT-urile pot fi tranzactionate precum criptomonedele!

Unele NFT-uri sunt editie limitata, ceea ce inseamna ca in viitor pot valora mult mai mult decat in momentul achizitiei. Bineinteles, acest lucru ii face pe multi sa investeasca masiv in aceste opere de arta din mediul digital. 

In cazul in care ai cumparat un NFT si il detii, asta inseamna ca poti dovedi ca detii un bun digital care este autentic. Practic, ai la indemana un certificat de autenticitate care dovedeste digital dreptul de proprietate asupra unui activ. Din moment ce detii un NFT, trebuie sa stii ca nimeni altcineva nu mai poate detine acel NFT daca nu il cumpara mai intai de la tine!

Citeste si: Ce este Bitcoin, cum este generata si ce avantaje ofera

Te intrebi oare cat ar putea costa un NFT la aceasta ora? Ei bine, exista NFT-uri care pot fi cumparate si cu cativa zeci de dolari, insa trebuie sa stii ca unele NFT-uri au ajuns sa fie tranzactionate pentru sume din ce in ce mai consistente. In august 2020, Muzeul de Arta Criptografica a intrat in istorie cu cea mai mare achizitie facuta vreodata pe piata NFT-urilor.

MOCA a cumparat tabloul “Taurul lui Picasso”, pictat de artistul Trevor Jones, pentru nu mai putin de 55.555 de dolari, platiti in moneda virtuala Ether. In 2021, un NFT care reprezenta animatia de meme Nyan Cat a fost vandut pentru nu mai putin de 600.000 de dolari.

Totul a culminat insa cu lucrarea “Everydays: Primele 5000 de zile” a artistului digital american Beeple, care a fost cumparata in cadrul unei licitatii organizate de Christie’s pentru 69.3 miliioane de dolari. 

Published by
Cristian P.
Tags: nft

Recent Posts

Ce este ofidiofobia si cum se manifesta

Ce este ofidiofobia. Unora dintre noi ne este frica de spatiile inchise, unora de vorbitul…

31.10.2022

Ce este sarea de bambus coreeana si cat costa

Ce este sarea de bambus coreeana. Sarea este unul dintre acele condimente care nu lipseste…

28.06.2022

Ce este antigelul si care este rolul lui in instalatii

Ce este antigelul. Ai o casa sau o locuinta in care nu sta nimeni pe…

30.05.2022

Ce este IQ-ul si ce ne arata

Ce este IQ-ul. Ne place tuturor sa credem despre noi insine ca suntem persoane inteligente,…

18.05.2022

Ce este aria triunghiului isoscel si cum se calculeaza

Ce este aria triunghiului isoscel. Matematica este una dintre acele materii care dau mari batai…

16.05.2022

Ce este WD-40 si la ce foloseste

Ce este WD-40. Ti s-a intamplat vreodata sa iti scartaie usa de la o camera…

12.05.2022