Ce este Bitcoin, cum este generata si ce avantaje ofera
Ce este Bitcoin, cum este generata si ce avantaje ofera

Ce este Bitcoin, cum este generata si ce avantaje ofera


Ce este Bitcoin. Despre criptomonede s-a vorbit intens in ultimii ani, insa nu toata lumea a inteles inca despre ce este vorba atunci cand este adusa in discutie aceasta varianta de plata digitala.

Asa cum mai mult ca sigur stiti deja, cea mai cunoscuta criptomoneda este fara doar si poate Bitcoin-ul. Asadar, haideti sa lamurim ce este, de fapt, acest Bitcoin!

Ce este Bitcoin

Ce este Bitcoin
Ce este Bitcoin

Bitcoin este o moneda digitala aparuta pe piata in urma cu mai bine de zece ani, creata de catre Satoshi Nakamoto, care a reusit sa revolutioneze mai mult sau mai putin modul in care functioneaza in ziua de astazi industria financiara.

Tehnic vorbind, este primul sistem de plata peer to peer descentralizat, sustinut exclusiv de utilizatorii sai, fara sa fie implicata o autoritate centrala sau alti intermediari.

Practic, pentru un simplu utilizator, Bitcoin nu este nimic mai mult decat o aplicatie pe telefon sau un program pe calculator. Prin acestea se obtine un portofel electronic personal prin care utilizatorul poate primi si poate trimite Bitcoin.

Mai departe, Bitcoin a fost gandit si construit in asa fel incat sa permita utilizatorilor sai sa trimita si sa primeasca plati cu un nivel acceptabil de confidentialitate.

Bitcoinii noi sunt generati printr-un proces competitiv si descentralizat, cunoscut sub numele de “minerit”. Minerii proceseaza tranzactii si securizeaza reteaua folosind hardware specializat si colecteaza bitcoinii nou creati in schimbul muncii depuse.

Referitor la pretul unui Bitcoin, acesta este dictat de cerere si de oferta. Mai exact, atunci cand cerere de Bitcoini creste, creste si pretul, iar atunci cand cererea scade se ajunge si la scaderea pretului. Exista un numar limitat de Bitcoini aflati in circulatie si Bitcoinii noi sunt creati intr-un ritm constant si descrescator.

Ce avantaje ofera Bitcoin

Avantaje Bitcoin
Avantaje Bitcoin

Libertatea platilor – Asa cum spuneam si in randurile anterioare, prin acel portofel electronic personal, orice utilizator poate primi si poate trimite orice suma de bani instant oriunde in lume, in orice moment al zilei.

Taxe foarte mici – Din fericire pentru utilizatorii criptomonedei, platile Bitcoin sunt procesate la aceasta ora fie fara taxe, fie cu taxe extrem de mici, aproape inexistente.

Riscuri foarte mici pentru comercianti – Tranzactiile Bitcoin sunt sigure, ireversibile si nu contin niciun fel de informatii personale ale clientului.

Mai mult decat atat, comerciantii se pot extinde mult mai usor catre acele piete unde nu sunt disponibile cardurile de credit sau spre pietele unde ratele de frauda sunt extrem de mari.

Citeste si: Ce este PayPal si cum poti folosi acest serviciu

Securitate si control – Comerciantii nu au cum sa forteze taxe sau plati nedorite sau ascunse asa cum se poate intampla in cazul metodelor clasice de plata, ceea ce inseamna ca utilizatorii criptomonedei au un control total asupra tranzactiilor. De asemenea, cei care folosesc aceasta metoda virtuala de plata isi pot proteja banii prin back-up si criptare.

Transparenta – Protocolul Bitcoin este sigur din punct de vedere criptografic, niciun individ sau organizatie neputand controla sau manipula in vreun fel acest protocol. Astfel, Bitcoin este considerat complet neutru, transparent si previzibil.

Cele mai importante dezavantaje ale acestei monede digitale

Criptomonede
Criptomonede

Gradul de acceptare – Desi in ziua de astazi un numar tot mai mare de firme accepta platile prin Bitcoin, aceasta metoda de plata alternativa nu este inca atat de cunoscuta pentru toata lumea.

Volatilitatea – Asa cum ne-au demonstrat ultimii ani, evenimente nu foarte importante, specule sau activitatile anumitor firme sau personaje pot influenta major pretul Bitcoin-ului.

Cum Bitcoin este prima moneda de acest fel care a ajuns la o asemenea valoare, este destul de greu la acest moment de spus ce se va intampla in viitor cu privire la valoarea acesteia.

Dezvoltare continua – Marea majoritate a afacerilor care au la baza aceasta criptomoneda sunt la inceput inca si nu ofera vreo asigurare. Practic, Bitcoin este inca in faza de maturare, noi unelte, servicii si optiuni fiind in curs de dezvoltare la aceasta ora.