Ce este ofidiofobia si cum se manifesta
Ce este ofidiofobia si cum se manifesta

Ce este ofidiofobia si cum se manifesta


Ce este ofidiofobia. Unora dintre noi ne este frica de spatiile inchise, unora de vorbitul in public, unora de paienjeni si asa mai departe. Exista multe fobii pe lumea asta, insa fobia de serpi este una dintre cele mai frecvente fobii specifice la nivel global. In termeni medicali este vorba despre ofidiofobie.

Ce este ofidiofobia si cum se manifesta – Cuprins:

Ce este ofidiofobia

Ce este ofidiofobia
Ce este ofidiofobia

Trebuie sa recunoastem, marea majoritate dintre noi traim in mediul urban, acolo unde posibilitatea de a da nas in nas cu un sarpe este destul de mica.

Cu toate astea, teama de serpi este reala pentru multi dintre noi, gandul ca ne-am putea intersecta vreodata cu o astfel de reptila fiind cu adevarat infricosator. Totusi, ce este, de fapt, ofidiofobia si cum se manifesta aceasta?!

Din punct de vedere medical, atunci cand vorbim despre ofidiofobie ne referim la acea tulburare de anxietate specifica in care o persoana experimenteaza o frica exarcebata, irationala si incontrolabila de serpi.

Desigur, este normal sa ne fie frica in cazul in care ne intersectam cu un sarpe, insa atunci cand ne referim la ofidiofobie vorbim despre o frica exagerata si care nu este justificata in raport cu amenintarea reala.

Daca suferi de ofidiofobie, cel mai probabil simti o oarecare teama chiar si in momentul in care citesti aceste randuri, chiar daca esti si tu constient de faptul ca nu exista niciun sarpe in apropierea ta. 

Care sunt principalele simptome ale ofidiofobiei 

Serpi
Serpi

Similar celorlalte fobii sau tulburari de anxietate, si ofidiofobia are o serie de simptome. Simptomele pot fi impartite in trei categorii principale: simptome fizice, simptome cognitive, respectiv simptome comportamentale. In functie de intensitatea fricii pe care o simti, manifestarea acestor simptome se va schimba de la o situatie la alta! 

Pentru inceput, in cazul in care o persoana ce sufera de ofidiofobie ajunge in situatia de a se intersecta cu un sarpe, va acuza automat o hiperactivitate a sistemului nervos autonom.

Aceasta hiperactivitate poate provoca o serie de reactii in organismul acelei persoane: ritm cardiac accelerat, tremuraturi incontrolabile, transpiratie, senzatie de sufocare, senzatie de vertij, ameteli, senzatie de presiune in piept, confuzie sau tulburari gastrointestinale. 

Mai departe, pentru ca aceste simptome fizice sa apara, persoana in cauza care sufera de ofidiofobie trebuie sa aiba o serie de simptome cognitive anterioare. Aceasta simptomatologie cognitiva este data de o asociere a stimulului fobic cu o serie de idei si convingeri irationale despre serpi.

Barbat speriat de sarpe
Barbat speriat de sarpe

Spre exemplu, putem vorbi despre anumite imagini mentale neplacute, despre speculatii obsesive asociate cu serpii sau despre o teama de a nu putea gestiona situatia intr-un mod corespunzator si prin pierderea automata a controlului. 

In cele din urma avem simptomele comportamentale, care se desfasoara cu intentia de a evita intalnirea cu orice fel de reptila. Mai exact, o persoana ce sufera de aceasta fobie va efectua tot felul de comportamente pentru a evita obiectul stimul al fobiei.

Citeste si: Ce este IQ-ul si ce ne arata

Daca persoana in cauza nu a reusit sa evite intalnirea cu stimulul fobic, vor aparea acele comportamente de evadare, prin care se incearca scaparea cu orice pret din situatia care provoaca frica si angoasa. 

Suferi intr-adevar de ofidiofobie si constientizezi dupa ce ai citit aceste randuri ca nu este vorba de fapt despre o simpla teama normala fata de serpi sau reptile? Ei bine, trebuie sa stii ca exista tratament pentru aceasta problema.

Un tratament adecvat impotriva ofidiofobiei poate reduce si chiar elimina raspunsul de anxietate pe care il dezvolti atunci cand te gandesti la serpi. Vei avea nevoie insa de o interventie psihologica pentru a putea inaltura in timp aceasta frica irationala pe care ai dezvoltat-o de-a lungul timpului fata de reptile.