Ce este WD-40 si la ce foloseste
Ce este WD-40 si la ce foloseste

Ce este WD-40 si la ce foloseste


Ce este WD-40. Ti s-a intamplat vreodata sa iti scartaie usa de la o camera sau sa ti se intepeneasca suruburile din cauza ruginii? Mai mult ca sigur ca da, sunt lucruri care se intampla in orice casa mai devreme sau mai tarziu. Ei bine, exista o substanta care poate fi folosita aproape la orice, fiind extrem de apreciata peste Ocean, in Statele Unite.

Mai exact, este vorba despre WD-40, substanta care nu lipseste din casa niciunui american. Totusi, ce este, de fapt, WD-40 si la ce foloseste mai exact aceasta substanta minune? Aflam in randurile urmatoare raspunsurile la toate aceste intrebari, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Ce este WD-40 si la ce foloseste – Cuprins:

Ce este WD-40

Ce este WD-40
Ce este WD-40

Asa cum spuneam si mai devreme, americanii considera WD-40 o adevarata substanta minune cu care poate fi rezolvata aproape orice problema care apare in casa. Este atat de apreciata peste Ocean incat un sondaj realizat in New York recent a ajuns la concluzia ca 80% dintre locuitorii metropolei americane au aceasta substanta in casa.

WD-40 este un spray care poate avea o serie intreaga de intrebuintari, incepand de la inlaturarea urmelor de adeziv sau a petelor si pana la deblocarea suruburilor ce mai pot fi desfacute din cauza ruginii. Asadar, chiar vorbim despre un spray minune care nu poate lipsi din nicio gospodarie! 

Povestea din jurul acestei substante merita spusa, mai ales in conditiile in care nu multi stiu cum a aparut aceasta legenta a substantei bune la orice. WD-40 a fost creat in anul 1953 de Norman Larsen, un angajat al companiei Rocket Chemical din California.

Citeste si: Ce este capacitatea cilindrica a unui automobil

Initial, substanta a fost gandita in asa fel incat sa fie folosita in industria aerospatiala. Poate ca va intrebati de unde si pana unde a capatat aceasta denumire substanta despre care vorbim, nu-i asa?! Ei bine, WD inseamna “Water Displacement”, in timp ce cifra 40 semnifica cele 40 de incercari de perfectionare a substantei. 

Dupa ce a fost lansata pe piata, substanta WD-40 a fost folosita pentru prima data de cei de la Convair, acestia aplicand spray-ul pe suprafata exterioara a rachetei Atlas, prima racheta balistica intercontinentata dezvoltata de americani. Cei de la Convair au folosit acest spray pentru a proteja suprafata rachetei de coroziune si rugina. 

Multi angajati Convair au apreciat atat de mult spray-ul WD-40 incat au furat tuburi cu aceasta substanta pentru a le duce acasa. Afland de acest lucru, cei de la Rocket Chemical Company au inceput sa vanda WD-40 si catre publicul larg. Substanta s-a bucurat de un succes incredibil, iar in anul 1969 compania si-a schimbat numele in WD-40 Company.

Cum se poate folosi acest spray

Cum sa folosesti WD-40
Cum sa folosesti WD-40

De-a lungul vremii au fost descoperite peste 2.000 de moduri in care substanta WD-40 isi poate dovedi utilitatea. Mai exact, WD-40 curata si protejeaza, lubrifiaza, desface ansambluri ruginite, opreste scartaitul, inlatura umezeala, deblocheaza mecanisme intepenite si asa mai departe.

Este o adevarata substanta minune care poate fi folosita aproape la orice in casa unui om. Nu numai insa, gasindu-se peste doua mii de aplicatii in domenii precum cel auto, casa si gradina, industrie, aparate electrice, birou, aviatie, sport si asa mai departe. 

WD-40 poate curata si lustrui chiuvetele de bucatarie din otel si armaturile metalice, spre exemplu. In acelasi timp, poate curata mucegaiul, rugina si petele de calcar de pe dus. De asemenea, poate proteja lacatele contra ruginii si coroziunii.

Mai mult, poate indeparta umezeala de pe capacele de delcou si bujii, asigurand o pornire rapida a motorului umed. Bineinteles, WD-40 poate curata si proteja motoarele impotriva ruginii. Nu in cele din urma, WD-40 se poate dovedi un lubrifiant extrem de bun pentru balamalele usilor sau pentru capotele masinilor.