Ce este capacitatea cilindrica a unui automobil
Ce este capacitatea cilindrica a unui automobil

Ce este capacitatea cilindrica a unui automobil


Ce este capacitatea cilindrica. Daca esti pe punctul de a iti achizitiona un automobil sau daca, pur si simplu, esti pasionat de acest domeniu, probabil ca stai toata ziua cu nasul in fisele tehnice ale ultimelor modele lansate pe piata.

Sigur, numarul de cai putere, viteza maxima sau timpul de care are nevoie automobilul pentru a atinge viteza de 100 km/h sunt niste cifre importante pentru orice masina, insa nu uita sa acorzi atentie si capacitatii cilindrice a unitatii de motorizare.

Ce este capacitatea cilindrica a unui automobil – Cuprins:

Ce este capacitatea cilindrica

Capacitatea cilindrica
Capacitatea cilindrica

Desi este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui motor, multi nu stiu ce este, de fapt, capacitatea cilindrica si la ce foloseste aceasta. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii interesante si utile despre acest subiect! 

Asa cum spuneam, capacitatea cilindrica este una dintre cele mai importante caractertistici ale unui motor. Capacitatea cilindrica reprezinta de fapt volumul de miscare al pistoanelor din interiorul cilindrilor.

Capacitatea cilindrica este importanta pentru aprecierea eficientei combustibilului si pentru aflarea randamentului puterii unitatii de motorizare. In plus, in functie de aceasta caracteristica este stabilit si impozitul pe care va trebui sa il platesti pentru masina. 

Orice unitate de motorizare are niste pistoane care se deplaseaza in sus si in jos in interiorul cilindrului, iar cilindrii isi schimba volumul in functie de aceasta miscare in timpul ciclului de ardere. Astfel, volumul total al motorului va ramane constant, in timp ce volumul cilindrilor se va modifica. 

Cunoscuta si sub numele de cilindree, capacitatea cilindrica reprezinta suma volumelor dislocate de pistoanele unei unitati de motorizare cu ardere interna atunci cand acestea se misca din punctul mort inferior pana in punctul mort superior.

Cilindreea motorului cuprinde capacitatile cilindrice ale tuturor cilindrilor aflati in functiune. Vorbim asadar despre o unitate de masura specifica unitatilor de motorizare termice, care ne indica in linii mari volumul pe care il are un bloc motor in spatiul pistoanelor. 

Unitatea de masura

Motor masina
Motor masina

Atunci cand vorbim despre aceasta caracteristica trebuie sa spunem ca pe plan european este masurata in cele mai multe cazuri in litri sau in centimetri cubi. Cu cat volumul unui propulsor este mai mare, cu atat capacitatea acestuia va fi mai mare.

Pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile, venim si cu un exemplu extrem de simplu si concret. Sa spunem ca avem o unitate de motorizare cu patru cilindri cu o capacitate cilindrica totala de 2.0 litri, adica 1.996 cmc. In aceste conditii, cilindreea unitara a unui cilindru este de 499 cmc, adica 0.5 litri. 

Acum poate ca te intrebi de ce conteaza atat de mult aceasta capacitate cilindrica despre care am vorbit in randurile anterioare. Ei bine, cilindreea motorului este importanta in determinarea numarului de cai putere, a cuplului si a consumului. Asa cum stii deja, deplasarea mai rapida a unei masini va presupune mai multa putere si un consum mai ridicat de carburant, fapt care este influentat de capacitatea cilindrica. 

Citeste si: Ce este conducerea defensiva si ce te invata

Cunoscand cilindreea si alte caracteristici ale masinii iti vei putea face mult mai usor o idee despre consumul de carburant al masinii pe care urmeaza sa o achizitionezi. Daca iti doresti o masina care sa nu consume mult, in conditiile in care tu mergi in fiecare zi destul de mult cu masina prin oras, cel mai probabil iti vei indrepta atentia catre un automobil echipat cu o unitate de motorizare cu o capacitate cilindrica mai mica. 

Pe piata auto exista o serie intreaga de tipuri de motoare, cu diverse cilindree, cea mai mica fiind cea de 1.000 cmc. In schimb, daca va doriti o masina puternica, cu care sa atingeti viteze mari si pe care sa o conduceti peste tot, este de preferat sa va orientati atentia catre un automobil echipat sub capota cu o unit