Ce este conducerea defensiva si ce te invata
Ce este conducerea defensiva si ce te invata

Ce este conducerea defensiva si ce te invata


Ce este conducerea defensiva. Romania a promulgat recent o lege care ii vizeaza pe toti cei care isi doresc sa obtina permisul de conducere. Legea prevedere printre altele obligativitatea sustinerii unor cursuri de conducere defensiva in cadrul pregatirii teoretice si practice.

Cursurile de conducere defensiva vor deveni obligatorii si pentru cei al caror permis de conducere a fost suspendat. Totusi, ce este, de fapt, conducerea defensiva si de ce sunt atat de importante aceste cursuri in viziunea autoritatilor din tara noastra? Aflam impreuna mai multe detalii despre noile reglementari in randurile urmatoare!

Ce este conducerea defensiva si ce te invata – Cuprins:

Ce este conducerea defensiva

Ce este conducerea defensiva
Ce este conducerea defensiva

Cand vorbim despre conducere defensiva ne referim la un stil preventiv de conducere a unui automobil, care le permite soferilor auto sa deprinda anumite tehnici prin care ar putea preveni producerea de accidente rutiere. De asemenea, conducerea defensiva i-ar putea ajuta pe soferi sa anticipeze mai bine pericolele din trafic. 

Adoptand un stil defensiv de condus, autoritatile considera ca soferii ar avea mai multa siguranta in trafic si ar putea constientiza si identifica riscurile existente in trafic. Si mai important decat atat, soferii trebuie sa invete sa previna mai bine diversele situatii neasteptate care pot aparea in orice moment atunci cand se afla in trafic. 

Autoritatile isi doresc ca soferii sa puna pe primul loc siguranta atunci cand se urca la volan. In caz contrat, adoptand un stil agresiv de condus, soferii nu fac nimic altceva in afara de a isi pune in pericol atat propria viata, cat si pe a celor din jurul lor. Un stil de conducere defensiva este recomandat indiferent de conditiile de drum, de vreme sau de actiunile celorlalti participanti la trafic. 

Potrivit celor care sustin aceste cursuri de conducere defensiva, una dintre principalele componente ale unui asemenea stil de condus este reprezentat de respectarea regulilor de baza de circulatie. Printre acestea se numara conducerea cu respectarea vitezei legale si a indicatoarelor rutiere. 

Ce inveti la un curs de conducere defensiva

Curs de conducere defensiva
Curs de conducere defensiva

Cursurile ofera conducatorilor auto atat suport teoretic, cat si practic pentru perfectionarea stilului de condus. Prin aceste cursuri, soferii trebuie sa invete sa utilizeze automobilul in mod corect si in siguranta.

La finalizarea cursurilor, soferii vor deprinde un comportament adecvat la volan, prin care invata sa se informeze cu privire la comportamentul masinilor in diverse situatii limita. De asemenea, soferii vor putea reactiona mai rapid si mai bine pentru a preveni producerea unor accidente rutiere. 

Unul dintre aspectele ce vor fi abordate in cadrul cursurilor de conducere defensiva se refera la pozitia corecta a soferului atunci cand se afla la volan si la modul in care se tin si se misca mainile pe volan. Potrivit instructorilor, aceste aspecte sunt esentiale pentru controlul masinii intr-un moment in care derapeaza sau executa testul elaborat de franare in viraj pe o suprafata de rulare cu aderenta scazuta. 

Un alt subiect important ce va fi tratat in cadrul cursurilor de conducere defensiva face referire la aderenta si la felul in care aceasta poate influenta comportamentul unei masini in miscare. La acest capitol vor fi dezbatute subiecte precum accelerarea, franarea si, in cele din urma, controlul asupra masinii in cazul in care aceasta derapeaza.

Citeste si: Ce este legea martiala si ce presupune

Exista insa si o parte practica a cursurilor de conducere defensiva, in care soferii vor face cunostinta cu simulatoarele auto si vor experimenta diverse situatii limita. Spre exemplu, soferii vor avea ocazia sa invete ce trebuie sa faca pentru a parasi un automobil rasturnat fara sa isi agraveze starea in cazul in care sunt raniti.

Tot in cadrul acestor simulatoare auto se va experimenta franarea cu si fara sistemul ABS, pe uscat si pe suprafata alunecoasa. De asemenea, soferii vor avea ocazia sa invete franarea in conditii de aderenta neuniforma si ceea ce presupune o franare corecta. 

Adoptarea unui stil de conducere defensiva este importanta pentru soferii de oriunde, insa obligativitatea sustinerii unor asemenea cursuri nu poate fi decat de bun augur in Romania. Anual, mii si mii de oameni isi pierd viata pe soselele din tara noastra, in urma accidentelor rutiere. Multe dintre aceste accidente ar putea fi evitate daca soferii ar conduce mai putin agresiv si ar avea mai multe cunostinte despre un stil de conducere defensiva.