Ce este legea martiala si ce presupune
Ce este legea martiala si ce presupune

Ce este legea martiala si ce presupune


Ce este legea martiala, dar si ce presupune aceasta masura. Traim vremuri tot mai tensionate in multe zone ale globului, din ce in ce mai des aducandu-se in discutie asa numita lege martiala care ar putea fi instaurata in anumite situatii limita.

In general, o astfel de masura se ia numai atunci cand o tara se regaseste in mijlocul unor tulburari sociale majore, intr-o perioada de criza profunda sau in stare de razboi.

Totusi, nu sunt deloc putini cei care se intreaba ce este, de fapt, legea martiala si care sunt urmarile in cazul in care o astfel de masura este luata pe teritoriul unui stat. Aflam impreuna detalii interesante despre acest subiect si nu numai in randurile urmatoare!

Ce este legea martiala si ce presupune – Cuprins:

Ce este legea martiala

Ce este legea martiala
Ce este legea martiala

Legea martiala nu este un concept nou, masura instaurarii ei fiind impusa de multe ori de-a lungul istoriei, in general in timpul razboaielor sau in teritoriile ocupate. Instaurarea legii martiale permite autoritatilor sa controleze mult mai usor populatia.

Se vorbeste despre posibilitatea instaurarii legii martiale si in timpul protestelor antiguvernamentale de proportii, in special in acele tari conduse de guverne autoritare. Legea martiala poate fi instaurata chiar si in cazul unor dezastre naturale de proportii, desi cele mai multe tari aleg sa activeze starea de urgenta in aceste cazuri.

Asadar, legea martiala reprezinta de fapt un sistem legal care este folosit in general atunci cand o autoritate militara preia controlul in locul administratiei civile. In cele mai multe cazuri, legea martiala anuleaza unele dintre drepturile individuale ale cetatenilor. In plus, legea martiala poate aduce cu sine niste pedepse mai dure decat in mod normal pentru anumite fapte savarsite.

O asemenea masura a fost luata de tari precum Germania si Japonia la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, guvernele lor prabusindu-se in urma infrangerii suferite. Situatia de la acea vreme din ambele tari era catastrofala, mare parte din infrastructura fiind distrusa de bombardamente.

In plus, sute de mii de oameni ramasesera fara adapost si fara hrana. In asemenea conditii, imediat dupa razboi, autoritatile civile si sociale din cele doua tari s-au prabusit. Prin istaurarea legii martiale, cele doua guverne si-au dorit sa repare si sa inlocuiasca infrastructura distrusa.

Ce masuri aduce aceasta lege

Operatiune militara
Operatiune militara

Asa cum spuneam insa si mai devreme, legea martiala este folosita si de unele guverne autoritare. Spre exemplu, autoritatile din Thailanda au impus legea martiala dupa o lovitura de stat in anul 2006. Legea martiala a mai fost instaurata si de regimul comunist de la Beijing in anul 1989, atunci cand organizarea unor proteste de proportii era iminenta.

Instaurarea legii martiale poate aduce cu sine cateva masuri restrictive de amploare. In primul si primul rand, administratia locala este preluata de armata. Atunci cand legea martiala este activata este instituit un regim strict de circulatie atat pentru cetateni, straini si apatrizi, cat si pentru autovehicule. In cele mai multe cazuri, este interzisa activitatea partidelor politice si a organizatiilor publice in cazul in care acestea ameninta suveranitatea, securitatea natioanala, independenta statului si integritatea teritoriala a acestuia.

Citeste si: Ce este formularul PLF si la ce te ajuta

Legea martiala mai aduce cu sine posibilitatea ca statul sa monitorizeze activitatea companiilor de comunicatii, tipografiilor, editurilor, televiziunilor si posturilor de radio. De asemenea, atunci cand este instaurata legea martiala se interzice de regula comertul cu arme, substante chimice puternice. Totodata, si comercializarea bauturilor alcoolice este in general interzisa.

Atunci cand legea martiala este instaurata pe teritoriul unui stat, autoritatile isi rezerva dreptul in general de a instraina sau de a confisca bunuri ale persoanelor fizice si juridice in scop de aparare. De asemenea, in astfel de vremuri se poate ajunge chiar si pana la introducerea rationalizarii produselor alimentare de baza si a celor nealimentare. Mai mult decat atat, apartamentele si casele oamenilor pot fi recrutate in cazul in care este necesara cazarea militarilor sau amplasarea unor unitati militare.