In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai des despre hrisca in tara noastra, tot mai multi oameni ajungand sa ii descopere efectele benefice pe care le are asupra organismului. Chiar si asa insa, nu multi sunt cei care stiu exact ce este hrisca si care sunt proprietatile ei care au facut-o atat de populara in unele zone ale lumii. Tocmai din acest motiv vrem astazi sa va oferim mai multe detalii despre hrisca si despre avantajele pe care le-ati putea avea daca o veti introduce in alimentatie!
Ce este hrisca
In primul si primul rand, hrisca este o pseudocereala, la fel ca si quinoa sau amarantul. Spre deosebire de grau, hrisca are marele avantaj de a nu contine gluten, ceea ce o face sa reprezinte o alternativa sanatoasa si din ce in ce mai cautata la cerealele clasice.
Intolerenta la gluten a ajuns sa fie destul de raspandita in ziua de astazi, toti acesti oameni care sufera de aceasta boala putandu-si indrepta atentia fara griji catre hrisca. In plus, hrisca este bogata in elemente nutritive, in special vitaminele E, B1, B2. De asemenea, in hrisca se mai regasesc fibre, proteine, fosfor, magneziu, zinc, seleniu si fier.
Daca ne referim la planta hrisca (Fagopyrum esculentum), trebuie sa spunem ca aceasta este o planta ierboasa cu o inaltime cuprinsa intre 20 si 60 de cm, care are seminte ce sunt comestibile. Se inrudeste cu alte plante precum rubarba, macrisul sau stevia creata.
Asa cum spuneam si mai devreme, marele avantaj al ei este ca semintele pe care le ofera pot substitui orice fel de cereale. In plus, hrisca poate fi utilizata in nenumarate feluri, beneficiile pentru sanatate fiind semnificative.
Hrisca a devenit din nou populara atat in aceasta zona a Europei, cat si in tara noastra, dupa ce o buna perioada de vreme a fost aproape complet uitata. In schimb, hrisca s-a dovedit a fi mereu populara in alte colturi ale lumii, precum China sau Europa Orientala. Potrivit datelor, la ora actuala, Rusia este cel mai exportator de hrisca din intreaga lume.
Beneficii pentru organism
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, hrisca incepe sa devina din ce in ce mai consumata datorita beneficiilor pe care le aduce organismului. In primul rand, hrisca nu contine gluten, ceea ce inseamna ca poate fi consumata fara probleme de persoanele care prezinta intoleranta la gluten.
Datorita nutrientilor pe care ii are in componenta sa, hrisca contribuie la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv. De asemenea, aceasta contribuie la curatarea ficatului si la eliminarea excesului de apa din organism.
In acelasi timp, specialistii au ajuns la concluzia ca hrisca ajuta la controlul nivelului glicemiei si la scaderea presiunii arteriale. Fiind bogata in fibre, hrisca se distinge printr-un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce inseamna ca daca o veti include in alimentatia de zi cu zi va ajuta in timp la o crestere graduala si lenta a glicemiei din sange.
Citeste si: Ce este rosia, fruct sau leguma? Ce trebuie sa stii!
Totodata, in cazul in care aveti probleme cu colesterolul, hrisca s-ar putea dovedi extrem de utila. Mai mult decat atat, hrisca imbunatateste functiile cognitive, asa cum sunt capacitatea de concentrare si memoria.
Hrisca este anticancerigena, dovedindu-se de-a lungul timpului utila in special contra formelor de cancer dezvoltate in colul rectal, in zona gastrica si in esofag.
Hrisca se poate dovedi extrem de benefica si daca vorbim despre sanatatea parului. Mai exact, datorita faptului ca este bogata in zinc, vitamina A si in complexul de vitamina B, hrisca este utila si in cresterea sanatoasa a parului.
Hrisca este un ingredient extrem de indragit si de persoanele care isi doresc sa scape de kilogramele in plus, fiind benefica in dietele de slabit. Fiind un aliment bogat in nutrienti, hrisca poate inlocui cu succes cerealele, chiar daca nu face parte din randul acestora.