Ce este Codex Aureus si in ce an a fost realizat. Cunoscut si sub numele de Evangheliarul de la Lorsch, Codex Aureus este considerat cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia si chiar si de pe intreg teritoriul Batranului Continent. In muzeele si bibliotecile europene exista o serie intreaga de manuscrise carolingiene, insa, potrivit specialistilor, niciunul nu are valoarea pe care o are Codex Aureus.
Totusi, nu putini se intreaba ce este, de fapt, Codex Aureus si care sunt motivele pentru care este considerat atat de valoros. Aflam impreuna in randurile urmatoare mai multe informatii extrem de interesante despre Codex Aureus si despre scandalurile create de-a lungul vremii in jurul sau!
Ce este Codex Aureus
Manuscrisul a fost realizat la inceputul anilor 800 din porunca Imparatului Carol cel Mare. In anul 806, dupa ce si-a finalizat expeditiile militare de cucerire, Imparatul s-a dedicat proiectelor culturale, primind ajutor si de la unii dintre cei mai importanti intelectuali ai vremii.
La curtea imperiala din Aachen a fost infiintat Schola Palatina (Scoala de Curte), institutie in care se studia gramatica, retorica, greaca, muzica si scrierea caligrafica. Imparatul Carol cel Mare a reformat lectura textelor bisericesti si a impus transcrierea in forma artistica a cartilor religioase si juridice. Cu timpul, vechile manastiri din jurul Rinului si-au organizat scriptoria si armaria dedicate copierii manuscriselor valoroase.
Imparatul Carol cel Mare si-a creat o biblioteca in care a adunat cele mai frumoase manuscrise. Unul dintre manuscrisele carolingiene este Codex Aureus, considerat in ziua de astazi cel mai important si mai valoros manuscris dintre toate. Din punct de vedere paleografic si stilistic, manuscrisul apartine seriei de sapte evangheliare ale Schola Palatina de la Aachen.
Vechiul manuscris latin este scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de aici venind si numele de Codex Aureus (Codicele de Aur). In catalogul bibliotecii de manuscrise rare este inregistrat sub numele “Evanghelium pictum cum auro habens tabulas eburneas “ (Evanghelie pictata cu aur avand legatura din tablite de fildes).
Codex Aureus are 476 de pagini, dintre acestea nu mai putin de 455 fiind ornamentate. Manuscrisul contine majuscule ornate la inceputul de text, chenare intr-o larga paleta cromatica cu decor luxurian care incadreaza textul scris pe doua coloane, portretele celor patru evanghelisti amplasate la inceputul fiecarei evanghelii, tabloul genealogiei celor trei semintii precedente nasterii lui Iisus, imaginea lui Iisus Christos si 12 pagini care contin canoane liturgice ale evangheliilor.
Cum a fost dezmembrat manuscrisul
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, specialistii considera ca acest manuscris are o valoare stiintifica si artistica unica. Manuscrisul este dezmembrat in patru parti in prezent, care se afla in trei tari.
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala a Bibliotecii Nationale, detine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei si Marcu), 111 foi. Cealalta parte cu evangheliile lui Luca si Ioan (124 foi) se afla in proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Copertile 1 si 4, lucrate in placute de fildes, se afla la Londra si Roma.
In spatele fragmentarii manuscrisului in doua parti sta o istorie extrem de interesanta. In anul 1555, principele Frederic de Hessen a preluat manuscrisul in biblioteca imperiala din Heidelberg. In anul 1622, in timpul razboiului de 30 de ani, orasul Heidelberg a fost asediat, biblioteca imperiala ajungand fortat la printul Bavariei de la acea vreme, Maximilian.
Citeste si: Ce este Programul Erasmus si cine poate participa
Istoria ne spune ca un soldat a rupt manuscrisul in doua, dorind sa il comercializeze. Fragmentul I a fost gasit la Viena, in biblioteca arhiepiscopului Christoph Anton Migazzi, cardinalul orasului, in timp ce fragmentul II a fost gasit la biblioteca Vaticanului.
In anul 1785, Ignatiu Batthyany, episcopul Transilvaniei, a cumparat cu banii jos intreaga biblioteca a cardinalului. Astfel, fragmentul I din Codex Aureus a ajuns in proprietatea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, intemeiata in anul 1786 de episcopul bibliofil Ignatiu Batthyany.
Fragmentul ce se regaseste in cadrul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia numara 111 file. Textul este scris cu cerneala de aur pe doua coloane cu 31 de linii in caractere unciale. Inceputurile capitolelor sunt scrise cu unciale de culoare rosie.
S-a folosit scrierea capitala pentru formulele de inceput si de sfarsit ale capitolelor introductive si ale textelor introductive ale evangheliilor. Din cele 111 file, 101 sunt file de text, acestea fiind decorate cu chenare policrome. Anluminate sunt si cele 12 pagini ale canoanelor, ca si cele patru tablouri reprezentand portretul evanghelistului Matei, al evanghelistului Marcu, al Mantuitorului si un frontispiciu reprezentand Genealogia lui Iisus.