Ce este languishing si cum ne afecteaza
Ce este languishing si cum ne afecteaza

Ce este languishing si cum ne afecteaza


Ce este languishing si cum ne afecteaza. Pandemia cu care ne confruntam de aproape doi ani a venit la pachet cu o serie intreaga de probleme, tot mai multi oameni ajungand sa se confrunte cu stari de anxietate si depresie in aceasta perioada plina de restrictii de tot felul si de stiri care mai de care mai pesimiste.

Medicii de specialitate au facut referire nu de putine ori in ultima perioada si la termenul de “languishing”, o stare emotionala care pare sa descrie cel mai bine o buna parte a omenirii la inceputul anului 2022.

Totusi, ce este, de fapt, languishing-ul si care sunt implicatiile acestei boli cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni?! Aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect in randurile urmatoare!

Ce este languishing si cum ne afecteaza – Cuprins:

Ce este languishing

Ce este languishing
Ce este languishing

Simti ca nu iti mai gasesti scopul in viata? Simti ca lucrurile simple pe care le faceai inainte nu iti mai aduc acum nicio bucurie? Iti lipseste motivatia de a face ce iti doresti si te simti oarecum intr-o stare de blocaj pe care nu o mai poti depasi? Daca si tu te confrunti cu astfel de probleme s-ar putea sa suferi de languishing – boala anului 2021.

Despre conceptul de “languishing” a vorbit pentru prima data in anul ce tocmai s-a incheiat renumitul psiholog american Adam Grant. Specialistul a explicat in cadrul unui articol publicat in The New York Times ca “lancezirea” este acel sentiment in care te simti blocat si in care ai un gol in viata ta. Mai exact, Grant spune ca “se simte ca si cum iti incurci zilele, ca si cum ai privi viata ta printr-un geam aburit si ai vedea-o in ceata”.

Languishing este de fapt o descriere a unei stari mentale care iti ingreuneaza capacitatea de a te simti pozitiv in ceea ce priveste modul in care se desfasoara viata ta de zi cu zi. Practic, ti-ai pierdut bucuria de a face lucrurile care inainte iti faceau placere. Totodata, nu simti niciun fel de motivatie pentru a duce la bun sfarsit planurile pe care ti le faceai pana nu cu mult timp in urma. Nu este vorba despre depresie, dar simti o lipsa generala de bunastare mintala.

Citeste si: Ce este stresul si cum te poate afecta

Termenul “languishing” nu a aparut chiar intamplator, fiind introdus recent de mai multi cercetatori internationali. Mai mult decat atat, sociologul Dr. Corey Keyes a recunoscut ca este vorba despre o stare clinica care pana acum a fost oarecum trecuta cu vederea. Potrivit unor cercetari de specialititate desfasurate in Africa de Sud, starile de languishing exista cu adevarat chiar daca in cazul persoanelor care le acuza nu a fost identificata o boala precum depresia.

Evident, aceste stari de languishing nu trebuie sa fie asociate exclusiv cu actuala stare pandemica cu care se confrunta intreaga planeta. Totusi, pandemia de COVID-19 nu a facut nimic altceva in afara de a pune presiune asupra starii psihice a multor oameni, nu putini fiind cei care au ajuns sa acuze stari de anxietate, depresie si languishing.

Lancezirea se poate dovedi o problema extrem de serioasa, mai ales in conditiile in care efectele acestei afectiuni pot trece neobservate atunci cand nu apar in mod evident si alte semnale clare de depresie sau anxietate.

Cum poate fi indepartata aceasta stare

Hamburger
Hamburger

Este important sa nu ne facem rau singuri in aceasta perioada si sa ne indreptam atentia catre acele mici lucruri care ne fac placere. In primul si primul rand, specialistii ne recomanda sa nu mai urmarim fiecare buletin de stiri si fiecare emisiune care trateaza subiectul COVID-19. Trebuie sa constientizam ca noi nu putem controla ceea ce se intampla in lume la acest capitol. In schimb, putem ajuta la controlul propriei noastre reactii emotionale la ceea ce se intampla in jurul nostru.

Exista cateva strategii pe care le putem adopta fiecare dintre noi pentru a ne mentine sanatatea psihica si fizica la un nivel optim. Spre exemplu, este recomandat sa facem miscare in aer liber sau sa ne antrenam zilnic, miscarea avand rolul de a reduce stresul si de a ne imbunatati dispozitia generala.

Este important, de asemenea, sa mentinem o alimentatie echilibrata in aceasta perioada, consumul excesiv de dulciuri si junk-food fiind complet nerecomandat. Bineinteles, nici consumarea alcoolului, tutunului sau altor droguri nu este deloc recomandata! Este de preferat sa adoptam si o rutina a somnului, specialistii recomandandu-ne sa incercam sa adormin si sa ne trezim la o ora fixa.

In ultimul rand, in cazul in care simti ca nu mai poti face fata de unul singur starilor si gandurilor pe care le ai, nu iti fie teama sa ceri sfatul unui profesionist. Un psihoterapeut te poate ajuta sa identifici cauzele problemelor pe care le ai si metodele prin care poti trece peste aceasta stare.