Ce este formularul PLF. Calatoriile au devenit tot mai dificile in ultima perioada, restrictiile impuse de autoritati in contextul pandemiei de coronavirus cu care ne confruntam cu totii de aproape doi ani ingreunand plecarile si sosirile din tara. Fie ca ati calatorit sau nu in afara tarii in ultima perioada, mai mult ca sigur ati auzit despre asa numitul formular pentru localizarea pasagerilor, document ce a devenit necesar pentru toti cei care intra in Romania.
Nu putini sunt cei care se intreaba insa ce este, de fapt, formularul pentru localizarea pasagerilor de care se vorbeste atat de mult in ultima perioada? De asemenea, cine si cand trebuie sa completeze acest formular pentru a nu avea probleme cu legea? Ne propunem sa va raspundem in randurile urmatoare la toate aceste intrebari si sa va oferim, de asemenea, si alte detalii interesante care s-ar putea dovedi extrem de utile in cazul in care urmati sa calatoriti in Romania in urmatoarea perioada!
Ce este formularul PLF
Ce este formularul PLF. Potrivit unui anunta facut de Raed Arafat la inceputul lunii decembrie, Romania a introdus formularul pentru localizarea pasagerilor, un document de care am mai auzit in ultimul an si jumatate si atunci cand venea vorba despre calatoritul in alte tari europene. Practic, toti cei care intra in Romania trebuie sa completeze acest formular, fie ca urmeaza sa intre pe cale rutiera sau pe cale aeriana.
Formularul pentru localizarea pasagerilor a fost introdus in tara noastra abia la inceputul lunii decembrie a anului trecut, atunci cand au fost depistate si primele cazuri de infectare cu noua varianta Omicron a coronavirusului. Fiind stiut faptul ca in tara urmeaza sa intre un numar crescut de pasageri in a doua jumatate a lunii decembrie, autoritatile si-au dorit sa aiba o evidenta mai clara a celor care urmeaza sa soseasca in Romania in aceasta perioada.
Astfel, in 5 decembrie 2021, la finalul unei sedinte sustinute la Palatul Victoria, secretarul de stat Raed Arafat a anuntat in cadrul unei conferinte de presa o serie noua de masuri sanitare adoptate de tara noastra in lupta impotriva pandemiei de coronavirus. Printre aceste masuri noi s-a numarat si formularul pentru localizarea pasagerilor, document ce a devenit obligatoriu pentru toti cei care au intrat in tara noastra dupa data de 20 decembrie. Tocmai de aceea, trebuie sa stii ce este formularul PLF.
Citeste si: Ce este GDPR si care este scopul acestui regulament
Asa cum spuneam si mai devreme, un asemenea formular pentru localizarea pasagerilor nu este o noutate in aceasta etapa a pandemiei, documentul existand deja sub o forma sau alta in multe tari europene si nu numai. Documentul serveste autoritatilor de la Bucuresti in cazul in care pasagerii au fost expusi la infectarea cu COVID-19 in timpul calatoriei spre Romania. In acest fel vor putea fi supravegheati mult mai usor contactii cazurilor pozitive.
De altfel, si secretarul de stat Raed Arafat a tinut sa mentioneze faptul ca acest formular pentru localizarea pasagerilor a fost implementat deja in multe state ale Uniunii Europene, unele tari alegand sa introduca astfel de formulare chiar de la inceputul pandemiei, in primavara anului 2020. Astfel, Arafat se asteapta ca romanii care au mai calatorit sa fie deja familiarizati cu completarea unui astfel de formular. Practic, Romania a luat aceasta decizie si pentru a se alinia tuturor celorlalte state europene din acest punct de vedere.
Ce este formularul PLF. Formularul pentru localizarea pasagerilor este obligatoriu pentru orice persoana care intra in Romania pe calea aerului, pe uscat (autobuz, tren sau masina personala) sau pe mare (ambarcatiuni, feriboturi, croaziere). Formularul pentru localizarea pasagerilor se completeaza inaintea calatoriei.
In cazul in care membrii unei familii calatoresc impreuna, este necesara completarea unui singur formular pentru localizarea pasagerilor. Se vor trece datele fiecarui membru al familiei in acelasi document. Aceeasi regula este valabila si pentru grupurile de persoane care calatoresc spre tara impreuna.