Ce este furtuna lenta. Din ce in ce mai multe tari europene, printre care si Romania, se confrunta anual cu inundatii de proportii care lasa pagube insemnate in urma lor. Potrivit specialistilor, furtuna lenta este responsabila in cazul unui numar insemnat de inundatii de pe Batranul Continent.
Tot specialistii trag si un semnal de alarma in acest sens, avertizand ca furtunile lente vor deveni de pana la 14 ori mai frecvente pana la sfarsitul acestui secol. Totusi, ce este, de fapt, furtuna lenta despre care se tot vorbeste in ultima vreme?! Aflam impreuna mai multe detalii interesante despre acest subiect in randurile urmatoare!
Ce este furtuna lenta
Este drept, pana in urma cu cativa ani nu s-a vorbit prea mult despre aceste furtuni lente, asa ca nu sunt deloc putini cei care nu au prea multe cunostinte despre aceste fenomene meteo extreme. Asa cum ii spune si denumirea, o furtuna lenta este o furtuna care se misca foarte incet. Cand se intampla asta, cantitatea de precipitatii care cade peste o anumita suprafata de pamant este mult mai insemnata, ceea ce inseamna ca riscul de inundatie creste semnificativ.
Olanda, Germania si multe alte tari europene s-au confruntat in ultimii ani cu inundatii de proportii cauzate chiar de aceste furtuni lente despre care vorbim in randurile de fata. In ciuda avansului tehnologic din aceste tari, asemenea furtuni nu au putut fi prevenite in niciun fel, dezastrul lasat in urma fiind unul de proportii.
Si aici nu ne referim doar la un dezastru de ordin financiar, ci si la un numar insemnat de oameni care si-au pierdut viata in urma inundatiilor. Specialistii olandezi au studiat intens aceste probleme in ultimii ani si au ajuns in cele din urma la cateva concluzii.
Avertizarile cu privire la intensificarea inundatiilor nu sunt noi pe continentul european, numerosi oameni de stiinta tragand un semnal de alarma in aceasta directie in ultimii ani. Cercetatorii si specialistii au atentionat ca incalzirea globala din ce in ce mai intensa din ultimii ani va aduce cu sine mai multe inundatii atat pe plan european, cat si in alte zone ale lumii. Aerul mai cald contine mai multa umiditate, ceea ce se poate traduce foarte simplu in ploi mai puternice si mai intense.
Incalzirea globala
Potrivit analizelor realizate de oamenii de stiinta, pana in anul 2100, daunele provocate de aceste inundatii ar putea costa continentul european in jur de 48 de miliarde de euro pe an, adica cu 7.8 miliarde de euro mai mult decat in prezent. In plus, numarul de oameni care ar avea de suferit in urma inundatiilor s-ar putea dubla pana la sfarsitul acestui secol, numarul celor afectati putand depasi chiar si pragul de 350.000 de persoane.
Specialistii au remarcat deja ca unele rauri importante din Europa au manifestat schimbari legate de clima. Spre exemplu, de-a lungul Dunarii, inundatiile care in trecut aveau loc odata la 50 de ani se intampla acum de doua ori mai des.
Citeste si: Ce este mimoza si la ce e folosita
Incalzirea climatica incetineste vanturile de mare altitudine care inconjoara emisfera nordica, ceea ce face ca furtunile ploioase sa se transforme in furtuni lente, care raman mai mult deasupra unor suprafete care prezinta riscuri de inundatii. Asemenea furtuni lente erau extrem de rare in peisajul european, insa specialistii spun ca acest fenomen extrem ar putea deveni de pana la 14 ori mai frecvent pana in anul 2100.
Daca previziunile nu erau destul de pesimiste pana acum, specialistii se asteapta ca aceste furtuni din ultimii ani sa devina si mai lente in viitorul apropriat.
Potrivit avertizarilor, o asemenea furtuna lenta are puterea de a coplesi in totalitate sistemul de rauri al unei regiuni. In aceste conditii, ne putem astepta in fiecare an la inundatii din ce in ce mai insemnate, care vor provoca pagube serioase si pierderea unui numar semnificativ de vieti omenesti.