Ce este acneea si de ce apare
Ce este acneea si de ce apare

Ce este acneea si de ce apare


Ce este acneea si de ce apare. In adolescenta, organismul fiecaruia dintre noi sufera o serie intreaga de modificari, in special de ordin hormonal. Nu putem sa vorbim despre aceste schimbari hormonale din organismul nostru fara sa ne ducem cu gandul si la acnee, acea afectiune inflamatorie cu care se confrunta cei mai multi dintre tineri in perioada adolescentei.

Trebuie sa stim insa ca in unele cazuri, mai rare ce-i drept, acneea apare si la varsta adulta, ba chiar si la cei mai tineri, sugari sau copii mici. Totusi, ce este, de fapt, acneea si care sunt cauzele care duc la aparitia ei?! De asemenea, cum putem trata aceasta afectiune? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si alte detalii interesante in randurile urmatoare!

Ce este acneea

Ce este acneea
Ce este acneea

Asa cum spuneam si mai devreme, acneea reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care provoaca cosuri, puncte negre (comedoane) si puncte albe la nivelul fetei, umerilor, gatului, spatelui, toracelui si bratelor. Probabil ca va intrebati de ce tocmai in aceste zone ale corpului, insa explicatia este destul de simpla, aceste zone prezentand cele mai multe glande sebacee.

Acneea apare atunci cand foliculii pilosi se umplu de uleiuri si celule cutanate moarte. Glandele sebacee, adica cele care produc grasime, sunt stimulate de hormonii masculini produsi de glandele suprarenale, atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor. Asa cum evidentiam si in introducere, de aceasta afectiune sufera in special tinerii adolescenti.

Acneea nu este o afectiune periculoasa, insa toti cei care s-au confruntat cu aceasta problema in perioada adolescentei isi pot aduce aminte cat de mult stres emotional poate provoca. Netratata corespunzator si la timp, acneea poate lasa urme pe piele! Tocmai din acest motiv, este recomandata inceperea cat mai timpurie a tratamentului, riscul aparitiei altor probleme fiind mult mai mic in acest caz!

Care sunt cauzele ce duc la aparitia acneei

Acnee
Acnee

Ne-am lamurit acum ce este de fapt acneea, insa haideti sa aflam impreuna si care sunt cauzele ce stau in spatele aparitiei acestei afectiuni. In primul si primul rand, trebuie sa vorbim despre o productie excesiva de sebum, in special in apropierea foliculilor pilosi. Apoi, vorbim despre o activitate excesiva a unui tip de hormoni, cei androgeni, care apare de cele mai multe ori in perioada adolescentei.

Atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la bacterii, la lipide sau la hormonii androgeni despre care aminteam mai devreme, sub piele poate aparea o micro-inflamatie. Aceasta inflamatie este intr-o prima faza nesesizabila pentru ochiul liber. Totusi, din cauza productiei excesive de sebum, inflamatia progreseaza spre spatiul in care manifestarile acneei devin vizibile pe piele.

Modificarile hormonale se afla intr-o stransa legatura cu aparitia acneei. Tocmai din acest motiv, barbatii se confrunta cu aceasta afectiune in special in perioada adolescentei, atunci cand in organismul lor au loc cele mai multe schimbari hormonale. In cazul femeilor insa, acneea poate aparea si la maturitate, incidenta ei fiind afectata si de fluctuatiile hormonale provocate de menstruatie, de sarcina sau de menopauza.

Cum se trateaza acneea

Tratament cosmetic
Tratament cosmetic

In primul si primul rand, tineti cont de faptul ca acneea este influentata in mod substantial de igiena personala. Astfel, este recomandat sa nu va atingeti fata cu mainile murdare in timpul zilei, impuritatile de pe maini agravand inflamatiile de acest fel.

Apoi, nu stoarceti si nu zgandariti cosurile, inflamatia putand fi agravata in acest fel! Este recomandata, de asemenea, spalarea regulata a lenjeriei de pat, in special a fetei de perna, impuritatile si bacteriile putand fi astfel eliminate!

Dieta si starea de spirit joaca la randul lor un rol important atunci cand vorbim despre tratarea acneei. Stresul influenteaza in mod negativ functia glandelor sebacee, asa ca incercati sa fiti calmi si sa eliminati sursele de stres din jurul vostru.

Citeste si: Ce este stresul si cum te poate afecta

De asemenea, mentineti o dieta echilibrata si nu uitati de miscare, un stil de viata sanatos prevenind aparitia acestor inflamatii. Este recomandata consumarea cu masura a lactatelor, dulciurilor si a alimentelor cu indice glicemic ridicat!

Nu in ultimul rand, acordati o atentie sporita ingrijirii tenului. Este important sa aveti un ten bine curatat, care sa nu lase loc bacteriilor care favorizeaza aparitia acestor inflamatii. Specialistii recomanda curatarea tenului de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Puteti alege o apa micelara contra acneei sau un gel de curatare contra acneei. Este recomandata folosirea unor produse de curatare fara alcool si de buna calitate. In cazul femeilor, este recomandata folosirea unor demachiante care nu irita si nu usuca pielea! Tenul curatat are nevoie sa fie si hidratat, de asemenea! Folositi un unguent sau o crema speciala pentru acnee, care poate accelera procesul de vindecare a cosurilor.