Ce este bullying si cum previi acest fenomen
Ce este bullying si cum previi acest fenomen

Ce este bullying si cum previi acest fenomen


Ce este bullying-ul, dar mai ales cum sa previi acest fenomen. Afla ce tipuri de bullying exista si cum ii poti ajuta pe cei mici sa treaca peste aceste traume. Ce trebuie sa stii!

Ce este bullying si cum previi acest fenomen – Cuprins:

Ce este bullying

Ce este bullying
Ce este bullying

Despre bullying a ajuns sa se vorbeasca din ce in ce mai des in ultima vreme, fiind un fenomen ingrijorator care in mod regretabil s-a raspandit extrem de mult.

Nu multi sunt cei care vorbesc insa deschis despre bullying si despre consecintele acestuia, in special in randul copiilor. Si mai ingrijorator insa este ca multi nici nu stiu ce inseamna mai exact acest bullying si care sunt metodele prin care acest fenomen poate fi ameliorat sau chiar oprit. 

Chiar daca nu exista un termen echivalent in limba romana, termenul “bullying” poate fi asociat destul de usor cu anumiti termeni precum “batjocura”, “intimidare” sau “terorizare”. Astfel, cand vorbim despre “bullying” ne referim practic la un anumit tip de comportament, in timp ce cand aducem in discutie termenul de “bully” facem referire direct la agresor.

Citeste si: Ce este Uniunea Europeana si ce avantaje ofera

Potrivit specialistilor, bullying-ul este un comportament intentionat, de intimidare, care apare in mod repetat si are la baza o perceptie a unui dezechilibru de forte. Victima este perceputa de agresor ca fiind vulnerabila sau diferita, motiv pentru care agresorul considera ca este nevoie sa isi arate pozitia dominanta in fata acesteia.

Asa cum probabil ca ne putem da seama cu totii, fenomenul de bullying apare in dese randuri in scoli si licee.

Desigur, trebuie sa se faca o diferenta clara intre un comportament normal intre doi sau mai multi oameni si acest fenomen de bullying. Doi oameni pot avea neintelegeri pe anumite subiecte, neintelegeri care se pot transforma in certuri.

Lucrurile stau insa complet diferit atunci cand vorbim despre bullying, atunci cand una dintre persoane, cea vulnerabila, este ranita fizic sau emotional in mod intentionat si repetat de catre agresor.

Tipuri de bullying

Tipuri de bullying
Tipuri de bullying

Potrivit specialistilor, de-a lungul timpului au fost identificate mai multe tipuri de bullying, acestea putand aparea impreuna sau izolat.

Avem in primul rand bullying-ul verbal, care poate consta in jigniri, insulte, amenintari sau denigrari aduse de agresor unei persoane. Apoi putem vorbi despre bullying-ul fizic, in cazul caruia o persoana ajunge sa fie ranita fizic prin loviri, imbranciri, batai si asa mai departe.

Bullying-ul emotional a devenit din ce in ce mai raspandit in ziua de astazi, persoanele vulnerabile simtindu-se agresate de un anumit tip de comportament venit din partea agresorilor.

Citeste si: Ce este dropshipping si ce implica acesta

Spre exemplu, putem vorbi despre excluderea victimei din grupurile de socializare sau despre incurajarea unor alte persoane sa nu mai vorbeasca sau sa nu mai aiba legaturi cu victima. Tot despre bullying putem vorbi si atunci cand aducem in discutie raspandirea intentionata de zvonuri sau denigrari la adresa unei victime.

Tot mai delicata in ultimii ani a devenit si problema cyberbullying-ului, tinerii si nu numai petrecandu-si in ziua de astazi o buna parte din timp in mediul online.

Cyberbullying-ul consta in comentarii negative venite in mediul online, mesaje de denigrare, trimiterea de mesaje abuzive si asa mai departe. Fenomenul este cu atat mai periculos cu cat in mediul online utilizatorii se pot ascunde uneori in spatele unor conturi false. 

Cum poate fi ameliorat acest fenomen

Elevi
Elevi

In primul si primul rand, este foarte important sa ii ascultam pe cei mai tineri si mai vulnerabili si sa vorbim cu ei despre aceste probleme. In cazul in care sunteti parinti, este recomandat sa alocati timp zilnic pentru a ii intreba pe cei mici despre cum a fost la scoala.

Copilul trebuie sa stie in permanenta ca exista o persoana adulta (fie parinte, fie profesor, etc) in care poate avea incredere si cu care poate discuta despre asemenea probleme.

In cazul in care copilul este o victima a bullying-ului, este important ca acesta sa stie ca trebuie sa ramana calm, sa nu isi afiseze emotiile si sa iasa din situatia delicata cat poate de repede.

Atunci cand asemenea probleme exista, parintii sunt obligati sa ia legatura cu scoala pentru a discuta procedurile anti-bullying si posibilele solutii la care se poate ajunge pentru ca fenomenul sa fie oprit. In cele mai multe cazuri, fenomenul poate fi oprit doar printr-un efort colectiv!