Ce este caviarul si ce contine
Ce este caviarul si ce contine

Ce este caviarul si ce contine


Ce este caviarul si ce contine. Cunoscute si sub denumirea de caviar, icrele negre sunt considerate fara doar si poate a fi o delicatesa in toate colturile lumii, fiind asociate intotdeauna cu rafinamentul si luxul culinar. Mai mult decat atat, aurul este considerat de unii specialisti drept “aurul negru” al gastronomiei internationale.

Desi este atat de cunoscut pe intreaga suparafata a pamantului, nu putini sunt cei care nu stiu totusi ce este, de fapt, caviarul si de ce este acesta atat de scump si atat de apreciat. Incercam impreuna sa aflam mai multe raspunsuri la toate aceste intrebari, cat si alte detalii interesante despre acest subiect, in randurile urmatoare!

Ce este caviarul si ce contine – Cuprins:

Cand au fost descoperite icrele negre

Icre negre
Icre negre

In primul si primul rand trebuie sa stim ca aceste icre negre despre care vorbim astazi cu atat de multa consideratie au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri.

Caviarul a fost descoperit pentru prima data in urma cu mai bine de doua mii de ani, in Persia Antica, acolo unde persii, care se bucurau de acces la Marea Caspica, consumau aceste icre negre pe post de remediu pentru diverse afectiuni. Nu a trecut insa mult si caviarul a ajuns sa fie folosit pe post de dar pentru Sahul Persiei.

Apoi, in Imperiul Roman, valoarea caviarului era de asemenea extrem de pretioasa, o cantitate mica de icre negre valorand cat o suta de oi.

Chiar si Aristotel a vorbit despre caviar, spunand ca momentul servirii acestui aliment reprezenta punctul culminant al unei petreceri, fiind acompaniat de trompete. In cele din urma, persii, si mai apoi rusii, au fost cei care au raspandit caviarul prin comert in intreaga lume!

Ce este caviarul

Ce este caviarul
Ce este caviarul

Cand vorbim despre caviar ne referim asadar la icrele negre ce provin de la sturioni. Printr-un proces de sarare, icrele negre devin in cele din urma caviar. Bineinteles, cu cat specia de sturion de la care provin icrele este mai rara, cu atat caviarul este mai valoros si mai scump. Practic, raritatea este cel mai important factor care stabileste pretul caviarului.

Ca si in alte industrii, cu cat produsul final se obtine mai greu, cu atat acesta este si mai scump si mai exclusivist. De asemenea, cu cat timpul pentru producerea caviarului este mai indelungat, cu atat caviarul va avea un pret mai mare. Exista anumite specii de sturion care au nevoie de ani buni pentru a produce aceste icre negre din care se face caviarul.

Citeste si: Ce este mirul si cum se face

Caviarul nu este insa apreciat numai din acest motiv, alimentul in cauza dovedindu-se a fi si foarte sanatos. In primul rand, caviarul este bogat in acizi grasi Omega 3, acestia fiind cunoscuti pentru protectia pe care o ofera pielii si parului. Totodata, caviarul este foarte bogat si in proteine, hranind astfel pielea si asigurandu-i fermitatea.

Mai exact, caviarul contine 26% proteine, care sunt extrem de importante pentru metabolismul celulelor pielii si parului, respectiv 14% lipide, care restructureaza stratul natural de lipide al parului si al pielii. Tocmai din acest motiv, caviarul a ajuns sa fie extrem de apreciat de reprezentantele sexului frumos, consumarea acestui aliment facand minuni in termeni de frumusete.

Sturion
Sturion

Caviarul se mai poate lauda si cu un continut semnificativ de minerale, printre care sodiu, potasiu, fosfor, magneziu si calciu.  Caviarul are chiar mai multe minerale decat peste in sine. Toate aceste minerale ajuta la fortificarea fibrelor parului. Nu in ultimul rand, cand vorbim despre caviar mai vorbim si despre vitamina A, E, B12 si D, care ajuta la protejarea impotriva poluarii si stresului oxidativ.

Avand un continut bogat in aminoacizi, proteine si grasimi benefice, caviarul a fost apreciat intotdeauna pentru proprietatile sale nutritive. Toate aceste substante au un rol important in dezvoltarea organismului uman, fiind digerate usor si avand un efect benefic asupra functionarii normale a multor organe si sisteme. 

Bucurandu-se de toate aceste proprietati nutritive pe care le-am mentionat in randurile anterioare, caviarul consumat regulat poate preveni imbatranirea. Potrivit oamenilor de stiinta, substantele continute in caviar activeaza producerea de colagen pe piele, colagenul fiind cunoscut ca responsabil pentru rezistenta pielii. Complexul de proteine, vitamine si nutrienti continut de caviar ajuta la regenerarea si accelerarea procesului de vindecare al tesuturilor.