Ce este glutenul si in ce produse il gasim
Ce este glutenul si in ce produse il gasim

Ce este glutenul si in ce produse il gasim


Daca si tu te-ai intrebat ce este glutenul, unde se gaseste si mai ales ce inseamna intoleranta la gluten. Iata ce trebuie sa stii si cum poti sa combati intoleranta, la ce trebuie sa fim atenti cand facem cumparaturile.

Ce este glutenul

Ce este glutenul
Ce este glutenul

In ultimii ani s-a vorbit din ce in ce mai des despre gluten, un numar tot mai mare de persoane ajungand sa spuna ca prezinta intoleranta la gluten. Potrivit studiilor, boala celiaca, fiindca despre aceasta vorbim atunci cand ne referim la intoleranta la gluten, afecteaza 1 persoana din 200.

Chiar daca o buna parte dintre oameni nu stiu cu adevarat prea multe despre ce este glutenul in realitate, trebuie sa recunoastem ca din ce in ce mai multe persoane prefera sa il evite.

In primul si primul rand, haideti sa lamurim ce este glutenul. Conform definitiei, glutenul este un tip de proteina care se gaseste in mod normal in grau si in alte cereale precum orzul sau secara. Bineinteles insa, glutenul a ajuns in ziua de astazi sa se regaseasca in mult mai multe produse, incepand de la sosurile pentru salate si condimente si pana la vitamine si produse de ingrijire personala.

Glutenul este extrem de important in productia painii, produselor de patiserie si a pastelor. Ei bine, acest gluten se formeaza atunci cand proteinele insolubile gluteina si gliadina intra in contact cu apa. Spre exemplu, faina are un potential glutenic doar atunci cand este udata, ajungand astfel sa contina gluten.

Cu cat faina poate produce mai mult gluten, cu atat aluatul va creste mai bine! Trebuie sa spunem insa ca exista si alti factori care influenteaza mai mult sau mai putin dezvoltarea glutenului: tipul de faina folosita, continutul de amidon, cantitatea de apa, sarea, grasimile si alte ingrediente adaugate in aluat.

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten

Asa cum spuneam si in primele randuri ale acestui material, exista persoane care prezinta o anumita intoleranta la gluten, ceea ce in termeni medicali se numeste boala celiaca. Alergia la grau, boala celiaca si intoleranta la gluten sunt declansate de un raspuns imunitar al organismului.

Intoleranta la gluten este caracterizata prin reactii adverse la gluten si se poate manifesta prin simptome diverse, nu toate fiind legate de digestie: constipatie, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, oboseala fizica si mentala, probleme la nivelul pielii, anxietate, scadere in greutate, anemie, dureri articulare sau alte boli autoimune.

Lasand la o parte simpla intolereanta la gluten, boala celiaca despre care aminteam in randurile precedente reprezinta cea mai extrema forma a ei. Mai exact, este o afectiune imunitara si se manifesta prin imposibilitatea corpului de a digera asa cum trebuie glutenul.

Practic, se va ajunge la situatia in care sistemul imunitar va distruge intestinul subtire, prin intermediul anticorpilor, nutrientii urmand sa treaca prin acesta fara a mai fi absorbiti. Daca nu este tratata cu seriozitate, aceasta boala poate duce in cele din urma la subnutritie si alte complicatii.

Cum se combate intoleranta la gluten

Paste fainoase
Paste fainoase

In cazul in care prezentati astfel de probleme, este indicat sa indepartati glutenul din alimentatia de zi cu zi, aceasta fiind singura modalitate prin care puteti preveni simptomele neplacute despre care aminteam in randurile anterioare.

Apoi, este nevoie de o atentie sporita atunci cand faceti cumparaturile, medicii recomand ca persoanele care prezinta sensibilitate sau intoleranta la gluten sa verifice de fiecare data lista de ingrediente a produselor pe care le cumpara, glutenul putandu-se regasi intr-o lista extrem de lunga de produse de tot felul.

Din pacate pentru cei cu astfel de probleme, la ora actuala nu exista niciun medicament care sa usureze sau sa vindece simtomatologia din boala celiaca. Asadar, sunteti obligati practic sa adoptati o dieta care sa elimine glutenul.

Nu trebuie sa va faceti extrem de multe griji insa, exista o serie intreaga de produse care nu contin gluten. Spre exemplu, pe aceasta lista a produselor fara gluten putem regasi urmatoarele: hrisca, porumb, malai, seminte de in, quinoa, orez, soia, miere, sirop de artar, tofu, tapioca, boabe de fasole, naut, linte, seminte, alune, oua, carne, fructe, legume, produse lactate, etc.

Atentie mare insa, trebuie sa eliminati complet din dieta zilnica urmatoarele produse care contin gluten: grau (amidon de grau, faina din grau, faina de spelta, faina de alac, faina graham, gris, bulgur, cus-cus, germeni de grau), orz (malt, aroma de malt, otet din malt), secara si ovaz.