Ce este mimoza si la ce se foloseste
Ce este mimoza si la ce se foloseste

Ce este mimoza si la ce e folosita


Cele mai multe dintre flori pot fi caracterizate prin cuvinte precum gingasie si frumusete, insa una dintre ele se remarca cu adevarat atunci cand vine vorba despre sensibilitate. Este vorba despre mimoza, o floare cu adevarat sensibila, care daca ar putea ar striga cu siguranta “nu ma atinge!”. Asa cum stie probabil toata lumea, frunzele mimozei se restrang la propriu in momentul in care este atinsa floarea.

Mimoza nu este insa apreciata numai pentru frumusetea sa, fiind folosita adesea si in medicina naturista traditionala. V-ati intrebat oare ce este, de fapt, mimoza si care sunt principalele ei intrebuintari si beneficii? Ne propunem sa gasim raspunsuri impreuna la toate aceste intrebari si sa aflam mai multe detalii interesante despre aceasta planta decorativa deosebita!

Ce este mimoza

Ce este mimoza
Ce este mimoza

Mimosa pudica, asa cum este ea cunoscuta in termeni de specialitate, este o specie de plante tropicale din ordinul Fabales, familia Febaceae. Cunoscuta si sub denumirea de planta miscatoare, mimoza este originara de fapt tocmai din Brazilia. In prezent, regasim mimoza in principal in tarile din America de Sud, America Centrala si de Nord. De asemenea, in zilele noastre se poate gasi destul de usor si in multe tari asiatice, precum India, Nepal, Sri Lanka, Thailanda, Malaysia, Filipine, Vietnam, Indonezia si chiar si in Japonia. 

Miscarea de a isi retrage frunzele in care este atinsa nu este particulara doar mimozei, insa dintre toate plantele care reactioneaza in acest fel la atingere, mimoza pare a fi cea mai inteligenta. Spunem asta deoarece mimoza pare ca reuseste sa distinga senzatii. Mai exact, isi inchide frunzele atunci cand simte ca este amenintata de ceva anume si cand este intuneric. Spre exemplu, mimoza simte pericolul si isi inchide frunzele atunci cand urmeaza sa fie mancata de un animal.

De asemenea, planta reactioneaza si la schimbarile bruste de temperatura, reusind sa isi dea seama atunci cand ploua sau cand se face frig. Atunci cand simte o schimbare brusca de temperatura, frunzele ei se strang imediat pentru a nu fi rupte de picaturile de apa.

Mimoza creste in general sub forma de tufe, are o tulpina lemnoasa, iar fruneze lenticulare se prind perechi. In cele mai multe cazuri, planta infloreste in mijlocul verii, in iulie sau in august. Florile mimozei sunt de dimensiuni mici si sunt grupate in inflorescente usor globulare, de culoare roz sau violet. Florile prezinta patru petale mici, patru sepale extrem de mici si patru stamine, acestea din urma reprezentand si partea cea mai proeminenta a florilor.

Citeste si: Ce este apa de trandafiri si ce beneficii ofera

Mimoza traieste atat in paduri, cat si in gradini, putand fi cultivata chiar si in ghivece acasa. Fiecare planta poate produce pana la 700 de seminte in fiecare an. Prin aceste seminte, floarea se poate inmulti extrem de usor. Pentru a o cultiva, semintele trebuie puse intr-un substrat de inmultire care se va mentine usor umed. Atentie insa, mimoza este o planta extrem de sensibila atunci cand vine vorba despre transplantare. De asemenea, interactiunea excesiva cu ea trebuie evitata sub orice forma, planta riscand sa ramana fara energie de refacere.

Pentru a se dezvolta asa cum trebuie, mimoza are nevoie de multa lumina, de pamant bun si de umiditate. Daca o cultivi acasa, tine cont de faptul ca ghiveciul trebuie pus mereu langa o fereastra, intr-un loc in care floarea va sta sub razele soarelui in fiecare dimineata. Totusi, vara este de preferat ca floarea sa nu stea chiar sub bataia soarelui. In general, mimoza are nevoie de o temperatura de peste 20 de grade, insa temperatura ei ideala este de peste 30 de grade!

La ce este folosita aceasta planta

Mimosa pudica
Mimosa pudica

Mimoza este folosita in zilele noastre intr-o serie intreaga de produse cosmetice, avand numeroase beneficii asupra pielii. Potrivit specialistilor, in componenta mimozei se regasesc terpenoide, flavonoide, glicozide, alcaloizi, chinine, fenoli, tanini, saponine si cumarine, cu totii fiind niste compusi cu numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Mai mult, mimoza stimuleaza productia de colagen. Totodata, au fost dovedite proprietatile antibacteriene si antifungice ale mimozei!

Produsele naturiste ce contin extract de mimoza sunt recomandate in tratarea unor afectiuni precum acneea, zona zoster, psoriazis sau herpes.

De asemenea, aceste produse s-au dovedit a fi foarte bune si in cazul petelor, roseatei, alergiilor cutanate, arsurilor de gradul II sau III, mancarimilor sau iritatiilor. Totodata, mimoza este extrem de apreciata si datorita rapiditatii cu care vindeca ranile fara a lasa cicatrici.

Nu in ultimul rand, uleiul esential pe baza de mimoza poate fi utilizat si in aromaterapie, fiind cunoscuta capacitatea sa de a de a diminua stresul, anxietatea si chiar depresia.