Ce este mirul si din ce se fabrica. Despre mir se spune ca este cu totul si cu totul miraculos, putand vindeca suferintele si alina durerile. Nu putini sunt cei care sustin ca mirul are puterea sa ne apere, de asemenea, si de pericolele ce ne inconjoara in viata de zi cu zi. Mirul a fost folosit pentru prima si prima data in cultul iudaic, mai apoi intrand in cele din urma si in cultul crestin.
Desi il pomenim de atat de multe ori, nu sunt deloc putini cei ce nu stiu ce este, de fapt, mirul si cum este preparat acesta. Totodata, de ce este considerata aceasta substanta miraculoasa?! Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari, cat si alte detalii interesante, in randurile urmatoare!
Ce este mirul
Mirul este in primul si primul rand o rasina aromatica extrasa din arborii de mir. Totusi, in limbaj crestin, termenul de “mir” are mult mai multe intelesuri. Mirul este considerat de catre crestini unul dintre cele mai pretioase daruri pe care Dumnezeu le face omului prin intermediul naturii. De asemenea, este considerat un simbol al belsugului.
Daca untdelemnul (uleiul) este un aliment indispensabil pentru hrana omului, untdelemnul sfintit este uleiul de masline sau de floarea soarelui ce este sfintit la Taina Sfantului Maslu sau la slujba Litiei. Untdelemnul sfintit este materia prin care se transmite lucrarea sfintitoare a harului Sfantului Duh.
La slujba Sfantului Maslu, prin ungere cu untdelemn sfintit se transmite lucrarea tamaduitoare a Duhului lui Dumnezeu. La slujba Litiei, in Biserica se aduce untdelemn si se binecuvinteaza, alaturi de paine si vin, ca o ofranda adusa de credincios din darul pamantului si ca un element de baza al hranei omului.
Prin ungerea pe frunte cu untdelemn sfintit la sfarsitul fiecarei slujbe, credinciosii primesc pecetea, semnul prin care este consacrat lui Dumnezeu.
Citeste si: Ce este carobul si ce beneficii ofera
Sfantul Mir sau Marele Mir este un amestec de ulei de masline sau floarea soarelui cu vin curat, balsam, plante aromatice si rasini. Sfantul Mir este sfintit de catre soborul Sfantului Sinod in Joia Mare in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile cel Mare. Totodata, mirul este intrebuintat de episcopi si preoti numai la sfintirea bisericilor si a antimiselor, la Taina Mirungerii sau la revenirea la Ortodoxie a unei persoane botezate in numele Sfintei Treimi.
In Romania, Sfantul Mir se savarseste printr-o procesiune cu totul si cu totul speciala, in dealul Patriarhiei, ce este organizata o data la sapte ani, in Saptamana Mare. Mirul se fierbe mai multe zile la rand, pentru ca in Joia Mare sa fie sfintit. Prepararea Sfantului Mir se face dupa o randuiala speciala, responsabila de acest proces fiind o comisie realizata special in acest scop.
Din aceasta comisie face parte, bineinteles, si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dar si alti mitropoliti si episcopi. Preotii randuiti sa participe la fierberea mirului sunt acoperiti cu vesminte de culoare alba. Pe tot timpul procesului de fierbere, mai multi slujitori citesc fara intrerupere din Sfintele Evanghelii.
Cum se face Sfantul Mir
Sfantul Mir se prepara din ulei de masline din cea mai buna calitate, vin alb si peste 35 de mirodenii care simbolizeaza darurile Duhului Sfant. In Romania, uleiul de masline a fost oferit in dar de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei si Mitropolia de Corint. Plantele aromate si mirodeniile folosite sunt procurate din strainatate, din Egipt, Iordania, Siria, Franta, Bulgaria, Spania si de la Ierusalim.
Potrivit celor spuse de preoti, Sfantul Mir are rolul de a il uni pe cel botezat mai strans cu Mantuitorul Iisus Hristos si de a il lega mai strans de Biserica. De asemenea, Sfantul Mir ii da celui botezat o putere speciala de a putea marturisi si apara credinta de cei care il neaga sau il ofenseaza pe Dumnezeu. Asadar, concluzionand, Sfantul Mir ii face pe cei botezati soldati ai lui Iisus Hristos.
Taina Sfantului Mir imprima o pecete de nesters, motiv pentru care este administrata o singura data in viata. Nu trebuie confundata cu miruirea care se face cu diverse ocazii, miruire care nu mai este o Taina, ci doar o binecuvantare care ne aduce aminte de darurile primite odata cu Taina Sfantului Mir.