Ce este poluarea. Subiectul poluarii mediului inconjurator este intens dezbatut in ziua de astazi, tinand capul de afis al tuturor intrunirilor politice si strategice importante din toate colturile lumii. Chiar daca multi alegem sa ignoram inca aceasta problema, efectele poluarii mediului inconjurator pot fi deja observate la fiecare pas pe care il facem, indiferent de locul in care ne aflam pe planeta.
Ce este poluarea
Ce este cert insa este ca suntem in fata unei probleme extrem de complexe, a carei rezolvare nu va fi deloc una usoara sau rapida. Pana sa vorbim insa despre solutii, trebuie sa intelegem mai bine ce este poluarea si care sunt cauzele care au dus la acest proces accelerat de poluare.
Problema poluarii nu este deloc una noua pentru planeta noastra, poluarea mediului inconjurator incepand sa isi faca simtita prezenta odata cu demararea revolutiei industriale din secolul al XIX-lea.
Evident, odata cu dezvoltarea accelerata a industriei, fenomenul poluarii a inceput sa ia amploare, efectele ajungand sa fie din ce in ce mai vizibile pentru fiecare dintre noi in ziua de astazi.
Citeste si: Ce este dropshipping si ce implica acesta
Daca vrem sa vorbim in baza unor definitii, poluarea apare atunci cand mediul natural nu mai poate sa distruga un element care a ajuns in aer, sol sau apa pe cale nenaturala. Asa cum probabil stiti deja, procesul de distrugere al acestor elemente ce ajung in natura poate varia de la cateva zile la cateva mii de ani.
Practic, poluarea este o contaminare a mediului inconjurator, lucru care ne poate afecta sanatatea, calitatea vietii sau care poate afecta functia naturala a ecosistemelor.
Pana sa gasim solutiile la aceasta problema, trebuie sa fim mai intai constienti de cauzele poluarii mediului inconjurator. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, industria a poluat mediul natural inca de la inceputul revolutiei industriale, utilizarea din ce in ce mai accelerata a combustibililor fosili contribuind din plin la acest proces.
Revolutia industriala a dus la accelerarea acestui fenomen
Ca urmare a revolutiei industriale, forta umana a fost inlocuita de utilizarea pe scara larga a fortei degajate de arderea carbunelui, acest lucru ducand in cele din urma la poluarea mediului inconjurator. Dezvoltarea industriei a dus asadar la o poluare accelerata a aerului, dar nu numai. Atat solul, cat si apele au ajuns sa fie contaminate in cele din urma!
Autoritatile din toate colturile lumii lucreaza constant in ultimii ani la elaborarea unor legi si a unor standarde noi care sa opreasca fenomenul poluarii cauzat de marii jucatori globali din industrie, insa acest proces este unul de durata.
Vestea buna insa este ca multe dintre autoritatile globale constientizeaza la aceasta ora problema poluarii, noile politici de protejare a mediului inconjurator putand face adevarate minuni in acest sens.
Transporturile si poluarea mediului
Transporturile reprezinta, la randul lor, o sursa importanta de poluare a mediului inconjurator, marii jucatori din industria auto incepand deja demersurile necesare pentru diminuarea acestui fenomen.
Motoarele cu ardere interna sunt responsabile intr-o buna masura de poluarea mediului inconjurator, autoritatile europene si nu numai luandu-si deja angajamentul de a le elimina de pe piata in urmatorii ani.
Marii producatori auto ai lumii si-au indreptat atentia insa in ultimii ani in directia dezvoltarii masinilor electrice, aceasta fiind considerata unica solutie pentru diminuarea poluarii la nivel global.
Atunci cand vorbim insa de transporturi nu ne referim numai la transportul auto, poluarea mediului inconjurator fiind accelerata si de dezvoltarea transporturilor aeriene. Oamenii calatoresc din ce in ce mai des in ultimii ani, iar transportul aerian a devenit tot mai accesibil pentru omul de rand.
Poluarea apelor si ce este poluarea solului
Cand vorbim despre poluare nu putem sa nu aducem in discutie si agricultura, care se face responsabila in principal de contaminarea apei si a solului. La nivel global se folosesc din ce in ce mai multe pesticide, acestea fiind realizate din substante chimice pentru a mentine bolile si daunatorii departe de culturi.
Mediul natural are insa de suferit pe termen mediu si lung din cauza acestora! Agricultura bio este vazuta drept o solutie, insa deocamdata este prea scumpa din punct de vedere financiar pentru multi dintre producatorii ce activeaza in acest domeniu.
Efectele poluarii mediului. Asa cum spuneam si in primele randuri ale acestui material, efectele poluarii mediului le resimtim cu totii in fiecare zi.
Cele mai des intalnite efecte in randul oamenilor sunt problemele respiratorii, in aceasta categorie putand include astmul, alergiile sau iritatiile ochilor. Potrivit studiilor, poluarea mediului inconjurator reprezinta in acelasi timp si o cauza a dezvoltarii cancerului.