Ce este tahini si la ce se foloseste
Ce este tahini si la ce se foloseste

Ce este tahini si la ce se foloseste


Ce este tahini. Pasta de susan este unul dintre cele mai cunoscute si mai populare ingrediente din bucataria Orientului Mijlociu. Cunoscuta de cei mai multi sub numele de tahini, pasta de susan vine la pachet cu o serie intreaga de proprietati nutritive importante pentru organismul nostru.

Lasand acest aspect insa la o parte, tahini este mai mult decat delicioasa, ceea ce a ajutat-o sa devina extrem de populara in toate colturile lumii. Iar daca nu ati auzit inca de tahini, fara doar si poate stiti ce este hummus-ul sau halvaua, doua alimente din componenta carora nu poate lipsi aceasta pasta de susan despre care vorbim in aceste randuri.

Ce este tahini si la ce se foloseste – Cuprins:

Ce este tahini

Ce este tahini
Ce este tahini

Tahini este o pasta obtinuta prin macinarea semintelor de susan, acestea putand fi fie crude, fie prajite. Pasta obtinuta din semintele de susan prajite este insa cea mai populara, procesul de prajire facand ca gustul produsului final sa fie mai intens si mai aromat.

Asa cum spuneam si mai devreme, pasta tahini se dovedeste a fi extrem de nutritiva, avand un continut semnificativ de antioxidanti, grasimi sanatoase si aminoacizi.

Exista doua tipuri de pasta tahini – light, respectiv dark. Pasta tahini light este ceva mai deschisa la culoare, fiind obtinuta din seminte de susan fara coaja.

Citeste si: Ce este hrisca si ce beneficii are pentru organism

De partea cealalta, pasta tahini dark are o nuanta ceva mai inchisa si este obtinuta din seminte de susan a caror coaja nu a fost indepartata. Lasand la o parte diferenta de nuanta despre care pomeneam, si gustul celor doua paste difera, cea dark avand o aroma ceva mai amara.

Pasta tahini poate avea o serie intreaga de intrebuintari in bucatarie, cele mai multe exemple pe care le putem prelua provenind de la vecinii nostri nu foarte indepartati, si anume grecii si turcii. Pasta tahini poate fi utilizata pe post de produs tartinabil alaturi de o felie de paine prajita sau de o lipie calda, insa nu numai atat.

Tahini poate fi folosit si ca dressing pentru salate, ca sos pentru peste, carne sau alte legume sau chiar ca si condiment. Nu in ultimul rand, pasta de susan poate fi utilizata chiar si pentru anumite deserturi.

Ce beneficii ofera aceasta pasta de susan

Pasta de susan
Pasta de susan

Pasta de susan se poate lauda, intr-adevar, cu o serie intreaga de micronutrienti si macronutrienti, insa nu trebuie trecut peste faptul ca aceasta contine si destul de multe calorii. Mai exact, 15 grame de pasta tahini contin nu mai putin de 90 de calorii, ceea ce nu este deloc putin.

Din punct de vedere al grasimilor, mai mult de jumatate dintre grasimile ce se regasesc in aceasta pasta de susan sunt grasimi monosaturate, adica acele grasimi sanatoase recomandate pentru consum. De asemenea, pasta tahini este considerata o sursa importanta de vitamina B1 si B6, zinc, cupru, fosfor, mangan, antioxidanti, acid oleic si aminoacizi.

Cu toate aceste proprietati nutritive, specialistii sustin ca pasta tahini ajuta la prevenirea apariti afectiunilor cardivasculare, scazand totodata nivelul de colesterol si presiunea arteriala. Pasta tahini contine sesamin si sesamolin, niste lignani care echilibreaza raportul dintre colesterolul rau si colesterolul bun din sange. Antioxidantii din componenta sa ofera protectie impotriva radicalilor liberi, in timp ce calciul si magneziul contribuie la scaderea presiunii arteriale.

Tinand cont de faptul ca scade nivelul de colesterol, pasta tahini previne totodata si aparitia diabetului de tip 2. Potrivit unui studiu realizat pe parcursul a sase luni, 41 de persoane care sufereau de diabet de tip 2 au inlocuit o parte din micul dejun cu doua linguri de pasta de susan. La sfarsitul celor sase luni, aceste persoane au inregistrat o scadere a numarului de trigliceride, factor care contribuie la aparitia diabetului.

Specialistii considera, de asemenea, ca pasta de susan tahini se poate dovedi extrem de utila in mentinerea sanatoasa a oaselor, avand in vedere continutul bogat de vitamina D si magneziu. Astfel, pasta de sasini este un aliment de baza in dieta persoanelor cu osteoporoza, in special a femeilor care se afla in postmenopauza.

In cele din urma, consumul regulat al pastei tahini imbunatateste si aspectul pielii. Grasimile sanatoase despre care aminteam in randurile anterioare se regasesc din plin in pasta de susan, acestea hidratand tenul. De asemenea, aminoacizii si vitamina E intineresc celulele, in timp ce zincul contribuie la productia de colagen.