Ce este un ONG si ce rol are o astfel de organizatie. Auzim in dese randuri in jurul nostru vorbindu-se despre fel si fel de ONG-uri si despre activitatea lor, insa nu putini sunt cei care nu stiu exact ce reprezinta aceste organizatii. Pe scurt, ONG-urile sunt niste organizatii non-guvernamentale care lucreaza in beneficiul comunitatilor de la nivel local la nivel international.
Totusi, asa cum spuneam si mai devreme, nu putini sunt cei care se intreaba ce este, de fapt, un ONG si care este rolul lui in societate. Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si alte detalii in randurile urmatoare!
Ce este un ONG
Pentru inceput, trebuie sa spunem ca aceste organizatii neguvernamentale nu au aparut in spatiul public de ieri, de astazi, ba din contra. Termenul de “organizatie neguvernamentala” a aparut pentru prima data tocmai in anul 1945, fiind folosit de catre Organizatia Natiunilor Unite – ONU. Insa, daca vrem sa ne uitam cu adevarat la inceputul ONG-urilor trebuie sa mergem mult mai in spate, organizatiile de acest fel existand in forma organizata inca din secolul al XVII-lea.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cand vorbim despre un ONG ne referim in primul si primul rand la o organizatie non-guvernamentala. Aceasta este formata prin asocierea voluntara a unor oameni care isi propun un scop comun. Este important de precizat ca activitatea organizatilor neguvernamentale are un caracter non-profit, scopul nefiind acela de a se obtine beneficii materiale de pe urma actiunilor intreprinse.
In cele mai multe dintre cazuri, scopul unui ONG este in interesul dezvoltarii societatii. ONG-urile apar de cele mai multe ori dintr-o nevoie a societatii, in general, sau dintr-o nevoie a acelor oameni care se asociaza. Mai trebuie sa spunem, de asemenea, ca un ONG este independent fata de autoritatile guvernamentele, reprezentand uneori o legatura intre comunitate si Guvern. Totusi, desi acestea activeaza independent fata de activitatea Guvernului, se intampla des ca unele dintre aceste organizatii sa fie finantate mai mult sau mai putin de Guvern.
Bineinteles, nevoile societatii sunt nenumarate, tocmai din acest motiv in ziua de astazi existand o multime de ONG-uri active. Totusi, marea majoritate a organizatiilor de acest fel activeaza in domenii precum sanatatea, cultura, arta, sportul, serviciile sociale, invatamantul, educatia, cercetarea sau protectia mediului.
Ce rol au aceste organizatii
In tara noastra, legea vorbeste despre trei tipuri principale de organizatii non-guvernamentale: asociatii, fundatii si federatii. Potrivit rapoartelor puse la dispozitie de autoritatile din Romania, la acest moment exista peste 90.000 de ONG-uri. Toate aceste organizatii isi propun sa contribuie acolo unde exista o nevoie in societate, in special in acele cazuri in care autoritatile statului nu au suficiente resurse pentru a se implica.
Din punct de vedere legislativ, activitatea organizatiilor non-guvernamentale din Romania este definita de Legea nr. 246 din 2006. Conform acesteia, ONG-uri sunt definite ca fiind “persoane juridice constituite de persoane fizice sau persoane juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial”.
Citeste si: Ce este Codex Aureus si in ce an a fost realizat
Care este rolul ONG-urilor? Unul dintre principalele roluri ale ONG-urilor este acela de sprijinire a grupurilor dezavantajate in incercarea lor de a se integra in societate. Astfel, exista organizatii care sprijina copiii institutionalizati, persoanele ce apartin anumitor minoritati (etnice, sexuale, etc.), persoane aflate intr-un grad ridicat de saracie si asa mai departe. ONG-urile de acest fel au aparut ca urmare a incapacitatii autoritatilor statului de a oferi servicii corespunzatoare grupurilor vulnerabile.
Alte ONG-uri au ca rol principal promovarea unor anumite cauze speciale. Aceste organizatii si specialistii ce le formeaza pot trage un semnal de alarma cu privire la anumite lucrurile care ar trebui sa ne ingrijoreze. Spre exemplu, datorita unor ONG-uri de profil, am aflat recent ca 9 din 10 copii din scolile din tara noastra sunt victime ale bullying-ului verbal sau fizic.
Mergem mai departe si mai spunem ca unele ONG-uri au rolul de a supraveghea ceea ce se intampla la nivel guvernamental. Nu in putine cazuri, autoritatile statului au deviat de la rolul lor de a lucra in interesul cetatenilor, ONG-urile tragand un semnal de alarma cu privire la derapajele acestora.