Ce este Uniunea Europeana si mai ales ce avantaje ofera pentru statele membre. Afla cand a luat nastere aceasta uniune economica, cate state reuneste si pe ce suprafata totala.
Ce este Uniunea Europeana
Uniunea Europeana este o uniune economica si politica ce isi are originea in Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si in Comunitatea Economica Europeana (CEE), infiintate in 1951 prin Tratatul de la Paris, respectiv in 1957 prin Tratatul de la Roma. La ora actuala, Uniunea Europeana reuneste 27 de state europene si are o suprafata totala de aproape 4.5 milioane de kilometri patrati.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, ca sa intelegem mai bine ideea unei astfel de uniuni europene trebuie sa aruncam o privire in trecut.
Predecesoarea UE a fost fondata in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, scopul principal fiind acela ca tarile implicate in schimburi comerciale sa devina interdependente din punct de vedere economic. De asemenea, in acest fel erau evitate mult mai usor conflictele intre statele de pe continentul european.
Astfel, in 1958 a fost fondata Comunitatea Economica Europeana, care cuprindea sase tari: Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos.
Celor sase state li s-au alaturat inca 22 de tari pentru a forma Uniunea Europeana pe care o cunoastem in ziua de astazi, Romania si Bulgaria aderand in anul 2007. Anul 2020 a adus si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, ceea ce face ca astazi UE sa reuneasca un numar de 27 de state europene.
Citeste si: Ce este dropshipping si ce implica acesta
Potrivit Tratatului care sta la baza fondarii acestei organizatii, “Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor.
Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati.”.
Daca la inceput se putea vorbi doar despre o uniune pur economica, acum ne putem referi la Uniunea Europeana ca la o organizatie care actioneaza in numeroase domenii, incepand de la politici climatice si de mediu si pana la sanatate, securitate, justitie, migratie si relatii externe.
In aceste conditii, desi toate statele membre ale Uniunii raman state suverane si independente, acestea au decis sa puna in comun o parte din suveranitatea lor in cateva domenii in care le este util sa colaboreze.
Practic, statele membre deleaga unele dintre competentele lor decizionale institutiilor comune ale Uniunii, astfel incat anumite decizii cu privire la chestiuni specifice de interes comun la nivel european sa fie luate in mod democratic la nivelul Uniunii.
In procesul decizional la nivelul Uniunii Europene se regasesc mai multe institutii. Parlamentul European ii reprezinta pe toti cetatenii UE si este ales in mod democratic de catre acestia. Consiliul European este format din sefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE. Consiliul Uniunii Europene reprezinta guvernele statelor membre, iar Comisia Europeana reprezinta interesele Uniunii in ansamblu.
Cele mai importante avantaje ale UE
Unul dintre principalele avantaje pe care le-a adus Uniunea Europeana statelor membre este acela al eliminarii controalelor la frontiera, ceea ce le-a permis oamenilor sa calatoreasca liber pe aproape intregul continent. De asemenea, europenii pot trai acum si pot munci mult mai usor in orice tara membra a UE.
Toti cetatenii UE au dreptul de alege tara UE in care doresc sa studieze, sa lucreze, sa traiasca sau sa se pensioneze. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, toate tarile membre ale UE avand obligatia de a acorda cetatenilor UE exact acelasi tratament pe care il acorda propriilor cetateni in ceea ce priveste ocuparea locurilor de munca, securitatea sociala si impozitele.
Citeste si: Ce este GDPR si care este scopul acestui regulament
Trecand peste libertatea oamenilor in interiorul UE, trebuie sa vorbim si despre piata unica europeana, care reprezinta principalul motor economic al Uniunii. Piata unica permite libera circulatie a majoritatii marfurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor.
In Uniunea Europeana exista, asa cum bine stiti, si o moneda unica europeana, si anume euro, adoptata pana in prezent de 19 state membre.
De asemenea, toti cetatenii europeni pot beneficia de drepturi politice. Mai exact, orice cetatean adult al Uniunii are dreptul de a candida si de a vota in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, fie in tara sa de rezidenta, fie in tara sa de origine.