Ce este glucoza si la ce ajuta
Ce este glucoza si la ce ajuta

Ce este glucoza si la ce ajuta


Glucoza este cunoscuta drept una dintre principalele surse de “combustibil” ale organismului, aceasta putand fi obtinuta de fiecare dintre noi din paine, fructe, legume si alte produse lactate. Glucoza este fara doar si poate esentiala pentru ca mecanismele corpului nostru sa fie pastrate intr-o stare optima de functionare.

Atunci cand glucoza se regaseste la un nivel optim in organismul nostru, tindem sa nu o bagam prea mult in seama, nu-i asa?! Lucrurile se complica insa destul de mult atunci cand nivelul glucozei iese din tiparele obisnuite.

Desi este atat de importanta pentru organismul fiecaruia dintre noi, nu putini sunt cei care nu stiu ce este, de fapt, glucoza. De asemenea, pentru a avea grija asa cum trebuie de noi, trebuie sa stim si de ce si cat de importanta este glucoza pentru sanatatea noastra. Aflam toate aceste detalii impreuna in randurile care urmeaza!

Ce este glucoza si la ce ajuta – Cuprins:

Ce este glucoza

Ce este glucoza
Ce este glucoza

Incepem cu inceputul si spunem ca glucoza este cea mai simpla monozaharida dintre carbohidrati, facand parte din aceeasi categorie cu fructuoza, riboza si galactoza. De asemenea, mai trebuie amintit si faptul ca glucoza este cunoscuta de multi oameni si sub numele de dextroza.

Mergem mai departe si aflam ca glucoza reprezinta produsul final al descompunerii zaharurilor complexe bazice, diazaharidele care intra in stomacul nostru descompunandu-se in fructuoza si glucoza.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, glucoza este una dintre sursele de energie preferate ale organismului. Fiecare celula din organism detine transportori pentru glucoza, ceea ce inseamna ca fiecare celula poate capta glucoza si o poate utiliza mai apoi cu scopul de a produce energie.

Glucoza se absoarbe din intestinul subtire direct in sange, urmand mai apoi sa declanseze secretia de insulina. In cele din urma, insulina se leaga de membranele celulelor, usurand astfel patrunderea glucozei in celula, acolo unde va fi oxidata pentru producerea de energie.

Glucoza vine, asadar, la pachet cu o serie importanta de proprietati benefice asupra organismului, furnizandu-i acestuia energia de care are nevoie. De asemenea, glucoza este esentiala pentru procesele metabolice din organism. Atunci cand glucoza lipseste, apare in primul rand senzatia de foame, aceasta reprezentand un semnal care trebuie sa ne arate ca trebuie sa facem ceva.

Care este nivelul normal al glucozei in organism

Glucometru
Glucometru

Fiecare dintre noi isi doreste ca organismul sau sa functioneze intr-o stare cat mai optima, motiv pentru care este recomandam sa acordam o importanta mai mare acestei glucoze. Mai mult decat atat, cei care sufera de diabet trebuie sa fie extrem de atenti cu nivelul de glucoza.

In mod normal, nivelul glucozei inainte de a manca ar trebui sa se situeze in intervalul 90 – 130 miligrame pe decilitru. Dupa o ora sau doua dupa masa, nivelul glucozei trebuie sa ramana in mod normal sub pragul de 180 de miligrame pe decilitru.

Citeste si: Ce este bulgurul si ce beneficii ofera pentru organism

In cazurile in care nivelul glucozei scade prea mult, complicatiile pot fi dintre cele mai serioase. Spre exemplu, in cazul in care scade sub pragul de 70 mg/dL, vorbim deja despre hipoglicemie. Hipoglicemia poate aparea atunci cand oamenii mananca mai putin decat in mod normal si, totusi, fac eforturi excesive. Hipoglicemia vine la pachet cu importante afectiuni, printre primele semne care ar trebui sa dea de gandit numarandu-se senzatiile de ameteala si slabiciune.

Consumul sucurilor din fructe sau luarea mesei pot remedia rapid situatia, facand ca nivelul glucozei sa creasca. Glucoza se gaseste intr-o serie intreaga de alimente, incepand de la dulciuri, miere si pana la alte produse mai sanatoase. Spre exemplu, un continut insemnat de glucoza poate fi regasit in fructele clasice sau in fructele de padure. De asemenea, regasim glucoza si in dovleci, morcovi, varza, linte, fasole si alte legume.

Atentie insa, cantitatile prea mari de glucoza pot fi daunatoare corpului in timp, aportul zilnic recomandat de specialisti fiind de 30 – 50 grame. De asemenea, este important sa nu consideram numai zaharul si dulciurile drept sursa pentru glucoza de care avem nevoie!