Ce este bulgurul si ce beneficii ofera
Ce este bulgurul si ce beneficii ofera

Ce este bulgurul si ce beneficii ofera pentru organism


Considerat un aliment de baza in dieta de zi cu zi in anumite zone din orient, bulgurul a devenit din ce in ce mai popular si in alte colturi ale lumii in ziua de astazi. Totusi, acesta nu este atat de cunoscut de toata lumea, motiv pentru care multi oameni inca se intreaba ce este, de fapt, bulgurul si de ce se vorbeste atat de mult despre el in ultima vreme.

Mai mult decat atat, se face inca o confuzie mare intre bulgur si couscous, chiar daca intre cele doua exista cateva diferente semnificative. Va dam insa in randurile urmatoare toate detaliile despre acest bulgur, asa ca ramaneti alaturi de noi!

Ce este bulgurul si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este bulgurul

Ce este bulgurul
Ce este bulgurul

In primul si primul rand, trebuie sa stim ca bulgurul este produs din boabe de grau arnaut, acestea fiind inmuiate pentru inceput si pregatite mai apoi la aburi. In mod normal, bulgurul se lasa la inmuiat in apa pentru cel putin o ora si jumatate. Important de mentionat, bulgurul se poate inmuia si in supa, suc de rosii sau chiar si in alte lichide, in functie de reteta care urmeaza sa fie preparata.

Bulgurul se poate folosi intr-o serie intreaga de preparate orientale si nu numai. Cel mai cunoscut preparat care contine bulgur este, cel mai probabil, tabouleh, acea salata arabeasca care se face cu patrunjel, rosii, ceapa, rodii, bulgur si suc de lamaie. Totodata, bulgurul poate fi folosit si pe post de inlocuitor al orezului clasic in pilafuri, ardei umpluti, sarmale sau supe.

Bulgurul pe care il gasim in comert este insa deja prefierta, ceea ce inseamna ca pregatirea lui este foarte simpla si rapida. Mai exact, bulgurul din comert trebuie doar lasat la inmuiat in apa calda timp de aproximativ 20 de minute.

Daca vrem sa il lasam la inmuiat peste noapte, timp de 8 – 10 ore, trebuie doar sa inlocuim apa calda cu apa rece. In mod normal, pentru o portie sunt suficiente trei linguri de bulgur uscat. Acesta absoarbe o cantitate destul de mare de apa, ceea ce inseamna ca va creste in volum.

Beneficii bulgur

Beneficii bulgur
Beneficii bulgur

Asa cum spuneam si in randurile precedente, bulgurul a devenit extrem de popular in ultima vreme in mai multe colturi are lumii. Asta si pentru ca s-a dovedit ca acest bulgur este foarte sanatos, avand un continut bogat de fibre, proteine si vitamine, in special in raport cu orezul simplu. De asemenea, bulgurul are si un indice glicemic scazut.

Totodata, bulgurul reprezinta o sursa importanta de carbohidrati, in 300 de grame de bulgur gasindu-se aproximativ 50 de grame de carbohidrati. Mai departe, bulgurul contine si cateva fibre solubile, insa fibrele insolubile sunt in proportie de 90%. Fibrele insolubile sunt importante deoarece ajuta alimentele sa treaca prin tractul digestiv.

Citeste si: Ce este tahini si la ce se foloseste

Bulgurul mai contine, de asemenea, si fier, acesta fiind o componenta importanta a enzimelor si a proteinelor. Nu in ultimul rand, in componenta bulgurului se mai regaseste si o cantitate insemnata de magneziu. De asemenea, mai trebuie sa spunem ca bulgurul contine si vitaminele B si E, dar si diverse alte minerale, precum calciul sau fosforul.

Extrem de important de mentionat, bulgurul contine gluten, la fel ca si toate produsele de grau. Astfel, acesta nu trebuie consumat de persoanele care prezinta intoleranta la gluten. De asemenea, trebuie sa mai spunem ca bulgurul este destul de bogat in calorii, ceea ce inseamna ca trebuie consumat cu moderatie. Mai exact, 100 de grame de bulgur contin aproximativ 350 de calorii, ceea ce nu este deloc putin.

Chiar daca tocmai am zis ca are un continut mare de calorii, bulgurul este recomandat pentru cei care tin diete in incercarea de a scapa de kilogramele in plus. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, bulgurul oferind o satietate mare celor care il consuma, la fel ca orezul. Efectul de satietate se datoreaza in mare masura continutului mare de fibre vegetale.