Ce este tofu si ce contine
Ce este tofu si ce contine

Ce este tofu si ce contine


Ce este tofu si ce contine. Tofu este unul dintre cele mai utilizate produse alimentare din bucataria asiatica, devenind insa in ultimii ani destul de popular si pe alte continente. Interesul pentru o alimentatie cat mai sanatoasa a crescut mult in ultimii ani in toate colturile lumii, un numar din ce in ce mai mare de oameni avand tendinta de a renunta la consumul de alimente de origine animala.

Tofu poate inlocui carnea si produsele lactate

Soia
Soia

Expertii spun ca branza tofu poate inlocui cu usurinta carnea si produsele lactate din alimentatia noastra de zi cu zi. Totusi, ce este, de fapt, branza tofu si care sunt avantajele ei? Descoperim toate aceste detalii impreuna in randurile urmatoare!

Potrivit specialistilor in nutritie, branza tofu reprezinta in primul rand o sursa excelenta de proteine, calciu si fier, fiind recomandata in special persoanelor vegetariene. Motivul este unul cat se poate de simplu, branza tofu intrunind toate conditiile necesare pentru a face parte din meniul de zi cu zi a persoanelor care nu consuma in mod normal carne si alte produse lactate. In plus, pe langa acest lucru, branza tofu este un aliment sarac in grasimi si in carbohidrati.

Branza tofu a devenit atat de populara in multe colturi ale lumii si datorita versatilitatii sale, putand fi inclusa in meniul nostru de zi cu zi sub diferite forme. Avand in vedere ca nu are un gust specific care sa schimbe gustul unui preparat, aceasta poate fi folosita alaturi de orice alte ingrediente.

Mai mult decat atat, putem spune despre tofu ca se comporta la fel ca un burete, avand avantajul de a absorbi aroma preparatului alaturi de care este gatit.

Ce este tofu

Ce este tofu
Ce este tofu

Sa revenim insa la intrebarea de la care am plecat, si anume la ce este, de fapt, branza tofu. Ei bine, tofu este o branza vegetala obtinuta din laptele de soia. A aparut pentru prima data in bucatariile asiatice, in tari precum Japonia, China, Coreea, Thailanda si asa mai departe.

Poate ca va intrebati acum de ce includem tofu in categoria branzeturilor, insa explicatia este una cat se poate de logica si este legata de procesul prin care se obtine acest aliment.

Branza tofu este obtinuta prin coagularea laptelui de soia cu ajutorul unor saruri de magneziu si calciu. In plus, tofu are aceeasi textura si asemanare cu branza clasica pe care o cunoastem fiecare dintre noi.

Revenind la procesul prin care este obtinuta branza tofu, trebuie sa spunem mai intai ca laptele de soia se lasa la fiert pentru aproximativ 20 de minute. Dupa scurgerea acestor 20 de minute se adauga un coagulant, laptele de soia urmand sa se ingroase si sa comporte similar laptelui de origine animala.

In cele din urma se vor urma cheaguri de branza tofu si zer. Apoi, branza obtinuta este lasata la scurs de zer si la presat, dupa care este taiata in dreptunghiuri si pastrata in apa.

Ce beneficii aduce consumul acestui aliment

Tofu la gratar
Tofu la gratar

Branza tofu nu contine colesterol, avand in acelasi timp un continut redus de grasimi. In aceste conditii, branza tofu te poate ajuta sa previi cresterea colesterolului si a nivelului de trigliceride.

De asemenea, mai trebuie sa spunem despre tofu ca are un continut semnificativ de grasimi monosaturate si Omega-3. Astfel, se spune despre tofu ca poate preveni riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii arteriale.

Citeste si: Ce este tapioca si din ce se extrage

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, tofu se mai poate lauda si cu un continut important de calciu. Mai exact, 100 de grame de branza tofu contine un aport de 350 mg de calciu. Astfel, inclusa in alimentatie, branza tofu amelioreaza artrita reumatodoida si sustine sanatatea optima o oaselor. Totodata, unii specialisti considera ca branza tofu poate preveni in timp si osteoporoza.

Datorita izoflavoanelor pe care le contine, despre branza tofu se mai spune si ca are potentialul de a preveni aparitia anumitor inflamatii cronice, precum cancerul la san. De asemenea, datorita proprietatilor antioxidante pe care le are, tofu previne oxidarea celulara si riscul aparitiei anumitor afectiuni cronice precum cancerul la stomac sau cancerul la prostata.

In cele din urma, mai spunem si ca branza tofu nu are un aport prea mare de calorii, mai ales in comparatie cu branza de origine animala. In aceste conditii, branza tofu poate fi inclusa fara probleme in alimentatia celor care isi doresc sa slabeasca.