Ce este tapioca si din ce se extrage
Ce este tapioca si din ce se extrage

Ce este tapioca si din ce se extrage


Cunoscuta si sub numele de yuca, tapioca este unul dintre ingredientele despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in ultima vreme. Vorbim despre un amidon extras dintr-o planta numita manioc sau cassava, originara tocmai din America de Sud.

In ziua de astazi insa, aceasta se cultiva in toate colturile lumii, tapioca fiind folosita atat in America, cat si in Africa sau in Asia. Motivul pentru care tapioca este “la moda” in prezent este altul insa, acest ingredient devenind extrem de apreciat datorita dozei ridicate de nutrienti sanatosi pe care o contine.

Ce este tapioca

Ce este tapioca
Ce este tapioca

Maniocul, planta din care se extrage tapioca, este un arbust tropical cu radacini ingrosate sub forma de tuberculi. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, maniocul este deosebit de bogat in amidon, motiv pentru care mai este cunoscut si sub numele de “cartof al continentului negru”.

Cassava este foarte intalnita in bucataria multor tari din Africa, fiind considerat un aliment de baza pentru marea majoritate a oamenilor care traiesc in aceasta regiune a lumii. Mai mult decat atat, cassava se plaseaza pe locul al treilea ca sursa de hrana si aport de calorii pentru oamenii din Africa, dupa orez si porumb.

Citeste si: Ce este laptisorul de matca si ce beneficii ofera

Daca vrem insa sa vorbim despre origini, trebuie sa ne indreptam atentia in principal catre regiunea de astazi a Braziliei. Potrivit specialistilor, arbustul din care este extras tapioca in ziua de astazi a fost cultivat de unele triburi inca de acum zece mii de ani! In prezent este cultivat atat in America de Sud, cat si in Africa sau in Asia, maniocul avand o rezistenta ridicata la seceta si fenome meteo extreme.

Pasta care este obtinuta din procesarea maniocului este denumita tapioca si se regaseste pe piata sub diferite forme: fulgi, perle, faina si asa mai departe. Tapioca a devenit odata cu trecerea anilor extrem de populara in multe parti ale lumii, avand de partea sa cateva avantaje importante. Spre exemplu, acest aliment nu contine gluten, ceea ce inseamna ca poate fi consumata fara griji si de catre cei ce se stiu intoleranti la gluten. In plus, tapioca este considerata un ingredient foarte sanatos.

Potrivit analizelor, o cana de tapioca (aproximativ 150 de grame) contine 1.5 mg. Omega-3, 3 mg. Omega-6, fier, calciu, mangan, vitamina B6, 0% grasimi saturate si acizi grasi. In aceste conditii, acest aliment este considerat un ingredient foarte sanatos, doar 100 de grame asigurand spre exemplu 9% din necesarul de fier recomandat unei persoane adulte.

Cum se prelucreaza radacina de manioc

Radacina de manioc
Radacina de manioc

Conform specialistilor, o treime din radacina de manioc este compusa din amidon. Radacina trebuie taiata si curatata pentru a putea fi consumata. Dupa curatare, radacina trebuie lasata in apa pentru o perioada de trei sau chiar patru zile. In cele din urma, maniocul va putea fi transformat intr-o pasta, care poate fi gatita.

In cazul in care se doreste obtinerea fainii sau perlelor de tapioca, pasta va fi amestecata cu apa, compozitia rezultata urmand sa fie lasata mai apoi la soare pentru a se usca. Procedura trebuie repetata de mai multe ori, pana in momentul in care amidonul se va separa si se va depune pe fundul vasului.

Apoi, amidonul urmeaza sa fie pus pe foc, dupa care se va amesteca in mod continuu pana in momentul in care amidonul va forma niste mici boabe, asa numite perle de tapioca. Faina de tapioca se poate obtine prin macinarea acestor perle.

Beneficii ale consumului de tapioca

Plantatie de cassava
Plantatie de cassava

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, tapioca a devenit atat de populara tocmai datorita proprietatilor nutritive de care beneficiaza. Reprezinta o sursa sanatoasa de carbohidrati fara gluten. De asemenea, acest aliment nu contine grasimi saturate sau proteine. Totodata, aceasta se dovedeste a fi foarte hranitoare, 100 de grame de tapioca avand nu mai putin de 358 de calorii.

Tapioca inlocuieste cu brio faina in multe produse de patiserie, putand inlocui de asemenea si alte alimente bogate in amidon in mancarurile gatite. In plus, datorita gustului neutru pe care il are, tapioca poate fi asezonata dupa gustul fiecaruia in orice fel de mancare.

Datorita continutului sau mare de carbohidrati, tapioca ofera o senzatie prelungita de satietate si confera energie. Pentru persoanele cu hipoglicemie, este recomandata consumului zilnic, aceasta avand un indice glicemic ridicat. Specialistii considera, totodata, ca tapioca poate facilita circulatia sangelui si poate reduce tensiunea arteriala.