Ce este laptisorul de matca si ce beneficii ofera
Ce este laptisorul de matca si ce beneficii ofera

Ce este laptisorul de matca si ce beneficii ofera


Ce este laptisorul de matca si ce beneficii ofera pentru organism. Laptisorul de matca este considerat de specialistii in nutritie unul dintre super-starurile din alimentatia noastra de zi cu zi, avand un continut ridicat de vitamine si minerale.

Datorita beneficiilor pe care le aduce organismului si datorita proprietatilor nutritive de care se bucura, laptisorul de matca a devenit in timp unul dintre cele mai populare produse naturale de pe piata.

Si totusi, ce este, de fapt, laptisorul de matca si de ce este atat de recomandat consumul acestuia? Aflam impreuna in randurile urmatoare mai multe detalii despre acest aliment minune!

Ce este laptisorul de matca si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este laptisorul de matca

Ce este laptisorul de matca
Ce este laptisorul de matca

Laptisorul de matca este o substanta alba, cremoasa, produsa de albinele tinere pentru a hrani larvele de albine lucratoare in primele trei zile de viata. Constientizam, de asemenea, importanta laptisorului de matca atunci cand aflam ca regina mama este singura care este alimentata exclusiv cu acest aliment pe tot parcursul vietii, acesta asigurandu-i patru sau cinci ani de viata sanatoasa.

In aceste conditii, nu trebuie sa ne mire popularitatea de care se bucura laptisorul de matca in ziua de astazi, acesta fiind unul dintre alimentele cu cel mai continut ridicat de nutrienti pe care il avem la dispozitie.

Specialistii in nutritie considera laptisorul de matca un aliment complet, avand un continut ridicat de vitamine, enzime, minerale, oligoelemente si aminoacizi. De asemenea, laptisorul de matca este considerat produsul apicol cu cel mai complex si variat profil nutritional, in componenta sa regasindu-se aproape toate substantele nutritive necesare organismului uman.

Citeste si: Ce este silimarina si la ce se foloseste

Laptisorul de matca este, de asemenea, singura sursa naturala de acid 10-HDA si acetilocolina, doi nutrienti esentiali pentru organismul uman, dar pe care corpul nu ii poate sintetiza. Tinand cont de toate proprietatile nutritive de care am pomenit in randurile anterioare, laptisorul de matca este recomandat in special toamna, fiind alimentul ideal pe care trebuie sa il introducem in dieta noastra.

Laptisorul de matca contine vitaminele A, D, C, E si K, cat si toate vitaminele din complexul B. De asemenea, asa cum spuneam si mai devreme, in componenta laptisorului de matca mai regasim si alti nutrienti importanti, printre care o sumedenie de antioxidanti si aminoacizi.

Dintre cei 17 aminoacizi pe care ii contine, 8 nu pot fi produsi de corpul uman. Nu in ultimul rand, laptisorul de matca se mai poate lauda si cu o intreaga serie de minerale importante – potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu si fosfor.

Ce beneficii ofera pentru organism

Colectare laptisor de matca
Colectare laptisor de matca

Datorita aminoacizilor, acizilor grasi si a compusilor fenolici din compozitia sa, laptisorul de matca are in primul rand importante proprietati antioxidante. Astfel, consumul acestuia favorizeaza reducerea inflamatiilor si a stresului oxidativ. Potrivit studiilor, laptisorul de matca are capacitatea de a reduce substantele chimice pro-inflamatorii eliberate de celulele sistemului imunitar.

Mergem mai departe si spunem si ca laptisorul de matca poate sustine in acelasi timp si functiile creierului, tot datorita efectelor antioxidante pe care le are. De asemenea, consumul acestui aliment protejeaza tesutul nervos, imbunatateste memoria si contribuie la indepartarea unor depozite chimice de la nivelul creierului care au fost asociate cu aparitia bolii Alzheimer.

Laptisorul de matca contribuie totodaa si la reglarea nivelului de zahar din sange, fiind indicat persoanelor care sufera de diabet. De asemenea, laptisorul de matca mai actioneaza si asupra colesterolului crescut.

Lasand la o parte proprietatile antioxidante despre care am pomenit pana acum, laptisorul de matca se poate lauda si cu importante proprietati antibacteriene. Astfel, s-a dovedit util in vindecarea ranilor si a altor afectiuni inflamatorii de la nivelul pielii. Potrivit studiilor, consumul laptisorului de matca poate creste productia de colagen, una dintre substantele proteice vitale in mentinerea sanatatii pielii.

Datorita proteinelor ce se regasesc in componenta sa, laptisorul de matca relaxeaza, de asemenea, celulele musculare netede de la nivelul venelor si arterelor, contribuind in acest timp la reducerea tensiunii arteriale.

Despre laptisorul de matca se mai spune ca reprezinta un adevarat elixir al tineretii, contribuind la cresterea longevitatii. De asemenea, consumul acestui aliment imbunatateste fertilitatea atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor.