Ce este silimarina si la ce se foloseste
Ce este silimarina si la ce se foloseste

Ce este silimarina si la ce se foloseste


Ce este silimarina. Suplimentele naturale au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, tot mai multi oameni recomandandu-le in diverse probleme de sanatate. Silimarina este unul dintre aceste suplimente despre care se vorbeste tot mai des in ultima perioada, avand avantajul unor proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii importante.

In cazul in care nu stiti insa ce este, de fapt, silimarina, urmatoarele randuri ar trebui sa va lamureasca. Totodata, vrem sa explicam si de ce este atat de recomandata aceasta silimarina si care sunt beneficiile ei!

Ce este silimarina si la ce se foloseste

Ce este silimarina

Ce este silimarina
Ce este silimarina

In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca silimarina nu este o substanta nou aparuta pe piata, ba chiar din contra, aceasta fiind folosita de secole datorita beneficiilor pe care le are asupra ficatului.

Silimarina este un compus polifenolic ce are in compozitia sa trei componente principale: silibinina, silidianina si silicristina. Dintre acestea, silibinina este cea mai activa componenta, fiind responsabila pentru o buna parte dintre proprietatile terapeutice ale silimarinei.

De asemenea, silimarina este o substanta activa din compozitia unei plante ce poarta numele de armurariu, acesta fiind ingredientul care ajuta organismul sa elimine toxinele ce pot provoca tulburari sau dezechilibre.

Aceste tulburari se pot manifesta prin colesterol ridicat, pietre la vezica biliara, diabet, leziuni ale pielii sau chiar efecte negative din cauza chimioterapiei.

Totodata, vorbim in acest caz despre niste proprietati la fel de puternice precum cele ale vitaminelor E sau C, luptand impotriva radicalilor liberi si prevenind procesul de imbatranire al organismului.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, silimarina este recomandata de cele mai multe ori pentru protejarea ficatului. Daca va intrebati de ce, ei bine, silimarina stimuleaza in primul rand regenerarea hepatocitelor, avand de asemenea si actiune antioxidanta.

In acelasi timp, acest supliment impiedica epuizarea glutationului si incetineste dezvoltarea fibrozei prin reducerea conversiei celulelor hepatice stelate. Silimarina s-a dovedit de-a lungul timpului foarte utila in tratamentul pentru afectiunile hepatice, fiind recomandata celor care sufera de hepatita, steatoza hepatica si ciroza.

Beneficii silimarina

Armurariu
Armurariu

Extractul de silimarina aduce insa si alte beneficii organismului, despre care vom aminti in randurile urmatoare!

Tinand cont de faptul ca armurariul este utilizat de sute de ani ca remediu traditional pentru anumite conditii neurologice precum boala Parkinson sau Alzheimer, putem spune ca silimarina poate ajuta la prevenirea declinului mental.

Armurariul are rol neuroprotector, avand proprietati antiinflamatorii si antioxidante recunoscute. De asemenea, specialistii au ajuns la concluzia ca silimarina previne oxidarea si deterioararea celulelor creierului.

Mergem mai departe si mai spune ca silimarina are rol protector si asupra sistemului osos. Potrivit studiilor, silimarina stimuleaza mineralizarea osoasa si poate preveni in timp reducerea densitatii osoase, in special in cazul femeilor aflate la postmenopauza.

Silimarina protejeaza totodata rinichii si vezica biliara, studiile facute de-a lungul anilor demonstrand ca aceasta substanta previne formarea calculilor biliari si protejeaza celulele de la nivelul rinichilor. In plus, s-a mai ajuns si la concluzia ca silimarina favorizeaza detoxifierea rinichilor si a vezicii biliare.

Citeste si: Ce este cuscus, din ce este facut si ce beneficii ofera

Despre silimarina se poate spune ca protejeaza chiar si inima, unii cercetatori ajungand la concluzia ca aceasta substanta ajuta la reducerea colesterolului din sange si la scaderea riscului de aparitie al afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, specialistii considera ca silimarina reduce inflamatiile, curata vasele de sange si previne deteriorarea arterelor atunci cand nivelul stresului oxidativ din corp ajunge un nivel ridicat.

Asa cum am mai mentionat si in randurile anterioare, silimarina poate incetini imbatranirea prematura a organismului, luptand impotriva radicalilor liberi din corp datorita rolului sau antioxidant pe care il are.

Potrivit specialistilor de peste Ocean, folosirea armurariului reduce semnele imbatranirii tenului, indepartand ridurile, petele maronii si liniile fine. In acelasi timp insa, silimarina intarzie imbatranirea si deteriorarea articulatiilor.

In cele din urma, mai trebuie sa spunem ca utilizarea silimarinei se dovedeste foarte utila si in ceea ce priveste sustinerea generala a imunitatii. Armurariul are proprietati imunostimulatoare, ceea ce inseamna ca stimuleaza imunitatea si imbunatateste capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor si bolilor.