Ce este spuma poliuretanica si la ce se foloseste. Izolatia locuintei a devenit extrem de importanta in ziua de astazi, cu totii confruntandu-ne cu costuri din ce in ce mai mari atat pentru incalzirea, cat si pentru racirea casei in care locuim.
Atunci cand vorbim despre izolatia unei case nu putem sa nu ne gandim automat la spuma poliuretanica, acel produs pe care il avem mereu la indemana atunci cand suntem in plin proces de izolare termina a locuintei in care stam.
De folosit o folosim cu totii asadar, insa ce este, de fapt, spuma poliuretanica si de ce este atat de apreciata atunci cand vine vorba despre izolarea unei locuinte? Vorbim in detaliu despre acest subiect in randurile urmatoare!
Ce este spuma poliuretanica
Spuma poliuretanica este in primul rand un material compatibil cu marea majoritate a suprafetelor din constructii, cu rol de izolatie termica si acustica, de etansare si umplere. Spuma in forma lichida este stocata in tuburi sub presiune. Spuma poliuretanica prezinta o structura celulara, in cadrul acesteia regasindu-se un gaz ce are o conductivitate termica scazuta.
Spuma poliuretanica este fabricata din poliuretan, un material plastic care are marele avantaj de a putea fi modelat pentru a fi rigid sau flexibil. Astfel, vorbim despre un material versatil ce poate fi folosit ca izolatie in constructii, la fabricarea rotilor, la fabricarea hainelor sportive, la fabricarea adezivilor sau la fabricarea frigiderelor si al congelatoarelor. De asemenea, spuma poliuretanica mai este folosita si la fabricarea saltelelor de pat.
Potrivit specialistilor, spuma poliuretanica are cateva caracteristici specifice. In primul rand, are marele avantaj de a nu absorbi apa. Apoi, se poate lauda cu o rezistenta marita la diferiti produsi chimici. De asemenea, spuma poliuretanica are o stabilitate termica foarte buna.
Citeste si: Ce este otelul si ce are in componenta sa acest material
Mai putea spune totodata ca spuma poliuretanica are un rol protector impotriva mucegaiului si altor substante nocive. Nu in ultimul rand, spuma de poliuretan patrunde si in cele mai inaccesibile locuri, avand astfel un mare avantaj fata de celelalte izolatoare de pe piata.
Spuma poliuretanica a devenit extrem de populara in ziua de astazi, fiind folosita in aproape orice lucrare pe care o facem in locuinta si nu numai. In momentul utilizarii unui astfel de tub de spuma, flaconul trebuie agitat bine pentru ca intregul continut sa se omogenizeze.
Sub presiune, cele doua substante componente ale spumei poliuretanice, diizocianatul si poliolul, se amesteca si se pulverizeaza in cele din urma la suprafata. Rezultatul final este o spuma care se intareste in prezenta umiditatii din aer si se expandeaza. Surplusul poate fi eliminat apoi extrem de usor si rapid, putand fi taiat cu un cutit sau cu un cuter.
De cate tipuri este acest material
Spuma poliuretanica poate fi de mai multe feluri, ceea ce inseamna ca este recomandat sa stiti de la bun inceput de ce tip de spuma aveti nevoie. In functie de volumul de expandare, spuma poliuretanica poate fi cu volum mic sau cu volum mare de expandare.
In functie de constructia celulara, avem spuma flexibila, cu celule deschise, care este mai moale si cu o densitate scazuta, respectiv spuma rigida, cu celule inchise, care este dura si care prezinta o densitate mare. Cea din urma ofera protectie sporita la umezeala, infiltratii si mucegai.
In functie de scopul utilizarii, spuma poliuretanica poate fi de mai multe feluri: pentru montaj (folosita pentru montarea ferestrelor sau a ramelor de usi), pentru izolare (folosita pentru izolatia ferestrelor, peretilor, acoperisului), pentru umplerea golurilor (utilizata pentru umplerea rosturilor mari, a crapaturilor, a gaurilor de treceri si asa mai departe), respectiv pentru utilizare multipla (utilizata pentru aplicatii de tot felul, incepand de la montarea ferestrelor sau a usilor si pana la etansarea spatiilor deschise).
De asemenea, trebuie spus ca mai exista spuma poliuretanica speciala pentru interior sau pentru exterior. Bineinteles insa, avem pe piata si o spuma ce se potriveste atat pentru interior, cat si pentru exterior.