Ce este otelul si ce are in componenta sa
Ce este otelul si ce are in componenta sa

Ce este otelul si ce are in componenta sa acest material


Otelul este fara doar si poate unul dintre acele materiale pe care le regasim cel mai des in jurul nostru in viata de zi cu zi. Cei mai multi dintre noi stim deja ca otelul este un aliaj ce contine drept elemente principale fierul si carbonul.

In acelasi timp, multi dintre noi am mai auzit vorbindu-se si despre fonta, un material care poate semana din anumite puncte de vedere otelului. Totusi, ce este, de fapt, otelul si care sunt proprietatile sale? De asemenea, ce diferentiaza otelul de fonta? Gasim impreuna raspunsul la toate aceste intrebari in randurile care urmeaza.

Otelurile sunt materialele cu cea mai larga utilizare in industrie, aceste aliaje putand fi gasite peste tot in jurul nostru. In tara noastra, in urma cu peste zece ani, in productia de otel lucrau mai bine de 32.000 de oameni. Inainte de anii 2010, productia medie de otel din Romania era de aproximativ 5 milioane de tone de otel brut. Aceasta a scazut insa destul de mult la inceputul anilor 2010, odata cu productia scazand si numarul angajatilor din industrie.

Sidex Galati este de departe cel mai mare combinat siderulgic din tara noastra, avand o productie anuala de aproximativ 2 milioane de tone de otel. In prezent, capacitatea de productie de otel a Romaniei a scazut destul de mult, pana la aproximativ 3.5 milioane de tone de otel pe an.

Ce este otelul si ce are in componenta sa – Cuprins:

Ce este otelul

Ce este otelul
Ce este otelul

Revenind la ideea de baza a acestui material, in primul si primul rand trebuie sa spunem ca atunci cand vorbim despre otel facem referire la o familie extinsa de metale. Otelul nu este un simplu element, precum este aluminiul sau aurul, ci un aliaj. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, otelul este un aliaj ce contine ca elemente principale fierul si carbonul, avand un continut de carbon sub 2.2%.

Acest procent de carbon este extrem de important, pentru ca daca vorbim despre un continut de carbon de peste 2.2% nu mai vorbim despre otel, ci despre fonta. In functie de procentul de carbon adaugat aliajului, otelul poate fi mai dur sau mai moale.

In cele mai multe dintre cazuri, procentul de carbon variaza intre 0.25% si 1.5%. Bineinteles, cu cat procentul de carbon va fi mai mare, cu atat aliajul se va dovedi a fi mai dur. Duritatea otelului depinde totusi si de modul in care se face racirea acestuia. O racire treptata va produce un otel mai putin dur in comparatie cu o racire brusca.

Daca vrem sa facem cateva referiri mai practice cu privire la procentajul de carbon din componenta anumitor obiecte pe care le folosim in viata de zi cu zi, avem cateva exemple concrete. Spre exemplu, otelul folosit la fabricarea zalelor unui lant are un procentaj de carbon de numai 0.05%.

Citeste si: Ce este zeolitul si cum poate ajuta la detoxifiere

In acelasi timp, otelul folosit pentru fabricarea unui topor are in general un procentaj de carbon de 1%. Nu in ultimul rand, otelul folosit pentru un cutit sau pentru o foarfeca va fi si mai dur, avand un procentaj de carbon de 1.4% sau chiar mai mult.

Foarte important de mentionat, fierul si carbonul nu sunt singurele elemente ce se regasesc in componenta otelului. Pe langa aceste doua elemente, aliajul contine in dese randuri si alte materiale precum nichelul, cromul, vanadiul, molibdenul sau tungstenul. In acest caz vorbim despre un otel aliat. Otelurile nealiate, numite si oteluri carbon, sunt cele care contin ca elemente principale numai fierul si carbonul.

Revenind la unul dintre exemplele pe care le-am dat in randurile anterioare, va supunem atentiei cutitele pe care gasim inscriptia “stainless steel”. In cazul in care vedem aceasta inscriptie pe un cutit inseamna ca producatorul acestuia ne ofera o garantie cum ca nu va rugini. In cazul acestor cutite, otelul folosit este compus atat din fier si carbon, dar si din crom si nichel. Potrivit specialistilor, otelul necoroziv contine crom intr-un procent minim de 11%.

Pentru cresterea duritatii si rezistentei otelurilor, aliajele se supun adesea unor tratamente termice precum calirea in apa, uleiuri sau saruri sau nitrurarea. Prin aceste tratamente termice se urmareste obtinerea martensitei. Prin intermediul acestor tratamente se pot modifica, de asemenea, si proprietatile acestuia.