Ce este bucataria moleculara si de unde vine acest termen. Gastronomia moleculara este unul dintre conceptele moderne adoptate de restaurantele din toate colturile lumii, aceasta moda ajungand in urma cu cativa ani chiar si in tara noastra.
Desi in urma cu 10 sau 20 de ani am fi putut spune fara nicio retinere ca gastronomia moleculara nu va ajunge prea curand pe plaiurile mioritice, iata ca tendintele ne contrazic, lucrurile miscandu-se extrem de rapid in acest sens.
In plus, oamenii sunt intotdeauna curiosi de ceea ce este nou, chiar si la capitolul gastronomic. Iar asta i-a facut pe proprietarii de restaurante sa riste si sa porneasca astfel de afaceri!
Ce este bucataria moleculara
Despre gastronomia moleculara am auzit probabil deja cei mai multi dintre noi, insa chiar si asa, nu putini sunt cei care nu stiu sa explice exact cu ce se mananca aceasta gastronomie moleculara in realitate.
Asta este insa in avantajul proprietarilor de restaurante care au ales sa adopte acest concept, gastronomia moleculara reusind inca sa starneasca curiozitate si interes printre cei mai multi dintre noi. Toti ne dorim sa incercam ceva nou mai devreme sau mai tarziu, iar un asemenea concept gastronomic inovativ nu poate fi trecut prea usor cu vedere.
Totusi, ce este, de fapt, gastronomia moleculara si ce aduce nou acest concept?! Avand in vedere ca acest concept a luat amploare in ultimii ani in multe tari europene, ne-am gandit ca nu ar fi rau sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest lucru. Asadar, ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare pentru a afla mai multe detalii despre bucataria moleculara!
Gastronomia moleculara nu reprezinta un concept nou pentru pasionatii in domeniu, acest concept fiind cunoscut de-a lungul anilor si drept gastronomie experimentala, bucatarie moderna, fizica culinara sau chiar arta gatitului stiintific. Ideea in cauza a fost descrisa pentru prima data de fizicianul Nicholas Kurti. Acesta si-a transformat bucataria in laborator, incercand astfel sa afle ce se intampla din punct de vedere fizic si chimic cu alimentele ce sunt gatite.
Termenul de “bucatarie moleculara” a fost insa introdus abia in urma cu 40 de ani de chimistul Herve This. Acesta a propus in anii ’80 o serie de retete si de principii care au ajuns in timp baza bucatariei moleculare, chiar daca la inceput nu au reusit sa trezeasca interesul prea multor bucatari.
Atunci cand vorbim despre gastronomia moleculara ne referim in primul rand la folosirea unei abordari stiintifice in bucatarie, abordare utilizata pentru a fi intelese modificarile fizice si chimice care apar atunci cand alimentele sunt preparate. Procesele si interactiunile sunt explorate apoi si manipulate astfel incat sa valorifice gustul, functionalitatea si prezentarea artistica a mancarii.
Citeste si: Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste
Fiecare reteta din bucataria moleculara are la baza anumite mecanisme fizice, chimice si biologice. Retetele din cadrul acestei gastronomii sunt fara doar si poate inovative, marea majoritate dintre ele bazandu-se totusi pe o idee simpla, si anume integrarea a ceea ce se cunoaste intr-un preparat cu totul si cu totul nou. Spre exemplu, putem vorbi despre un cocktail in sfere de gheata sau despre un caviar fals realizat din ulei de masline sau despre spaghete realizate din legume.
Chefii care lucreaza cu acest concept au la urma urmei un singur scop in ceea ce fac, si anume implementarea unor metode inovative de a gati astfel incat sa provoace noi senzatii gustative indraznete.
Bucataria moleculara s-a bucurat la un moment dat de un succes incredibil, restaurantul elBulli din apropiere de Barcelona, cu un meniu bazat pe acest concept, fiind declarat cel mai bun din intreaga lume de cinci ori, in anii 2002, 2006, 2007, 2008 si 2009. Desi este extrem de apreciata si in ziua de astazi, bucataria moleculara are parte si de multe critici, multe voci din domeniu sugerand ca ar fi vorba despre o bucatarie elitista si restrictiva.