Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste
Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste

Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste


Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste. Gheata carbonica a devenit din ce in ce mai utilizata in prezent in diverse imprejurari, cei mai multi dintre noi fiind la curent spre exemplu cu imaginile spectaculoare surprinse la petreceri care au in prim plan fix acest ingredient.

Cunoscuta si sub denumirile de “zapada uscata”, “zapada carbonica” sau “gheata uscata”, gheata carbonica nu reprezinta nimic altceva decat forma pura si solida a dioxidului de carbon. Totusi, ce este, de fapt, gheata carbonica si care sunt cele mai utilizate intrebuintari ale ei? Va raspundem la toate aceste intrebari in randurile urmatoare!

Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste – Cuprins:

Ce este gheata carbonica

Ce este gheata carbonica
Ce este gheata carbonica

Spre deosebire de gheata obisnuita pe care o stim cu totii, obtinuta prin simplul proces de inghetare al apei, gheata carbonica se obtine din dioxid de carbon. Mai exact, dioxidul de carbon se transforma din stare lichida in stare solida, adica in zapada carbonica.

Mai apoi, zapada carbonica este presata si intr-un final se obtine gheata carbonica despre care vorbim in acest material. Gheata carbonica poate fi intalnita in mai multe forme, incepand de la granule si pana la placi sau blocuri, fiecare forma de diferite dimensiuni.

Gheata carbonica vine la pachet cu cateva avantaje extrem de importante, care o fac sa fie considerata un agent termic superior ghetii traditionale. Spre exemplu, temperatura de racire a acestei forme solide a dioxidului de carbon este mai redusa decat gheata obtinuta in urma procesului de inghetare a apei la temperaturi mai mici de zero grade Celsius.

Citeste si: Ce este mierea de mana si ce proprietati are

Totodata, spre deosebire de gheata obisnuita pe care o stim cu totii, gheata carbonica nu lasa urme vizibile in pahare sau in orice alte recipiente in care este depozitata. Gheata carbonica se dovedeste a fi, de asemenea, o solutie extrem de buna in situatiile in care dispozitivele de racire clasice nu functioneaza asa cum trebuie.

Bineinteles insa, exista si un dezavantaj important atunci cand vorbim despre utilizarea ghetii carbonice. Tinand cont de faptul ca temperatura mediului la sublimarea ghetii carbonice este de -78.5 grade Celsius, manipularea acesteia fara un echipament de protectie este imposibila.

Nu numai ca este imposibila, dar este si extrem de periculoasa. In cazul in care o parte a corpului este expusa la o asemenea temperatura atat de scazuta ne vom confrunta cu asa numitele “degeraturi”, provocate de fenomenul fizic cunoscut sub numele de “congelare”. Asadar, pentru manipularea ghetii carbonice este nevoie de utilizarea unui echipament special.

Cele mai utilizate intrebuintari ale ghetii carbonice

Cocktailuri
Cocktailuri

Asa cum spuneam si in primele randuri ale acestui material, cei mai multi dintre noi am facut cunostinta cu gheata carbonica la petrecerile organizate in cluburi sau baruri. Gheata carbonica are marele avantaj de a oferi imagini spectaculoase datorita diferentelor foarte mari de temperatura dintre aceasta si mediul ambiental.

Gheata carbonica este folosita, de asemenea, si la transportarea alimentelor pe distante mari pe cale aeriana sau rutiera. Folosind aceasta gheata uscata, produsele nu risca sa se altereze, chiar daca drumul nu poate fi parcurs prea rapid. Astfel, folosirea ghetii carbonice este preferata de marile companii din industria alimentara pentru pastrarea carnii.

Laboratoarele medicale si centrele de testare se folosesc, de asemenea, de avantajele ghetii carbonice in procesul de transportare a probelor biologice sau a compusilor care trebuie tinuti la temperaturi extrem de scazute. Spre exemplu, gheata carbonica a fost folosita si in transportul vaccinurilor impotriva noului coronavirus.

Mergem mai departe si va mai supunem atentiei si procesul de sablare, gheata carbonica fiind utilizata si in acest caz. Mai exact, sablarea reprezinta o tehnica de curatare sau de finisare a suprafetelor de metal, sticla, piatra sau oricare alt material solid.

Marea majoritate a procedeelor de sablare implica materiale care se dovedesc a fi nocive, deteriorand astfel suprafata de lucru. Tocmai din acest motiv, gheata carbonica a ajuns sa fie din ce in ce mai des folosita in aceste procese de sablare, aceasta nelasand reziduuri si nepoluand nici mediul inconjurator.

In cele din urma, va mai spunem ca gheata carbonica poate fi folosita si in industria alimentara la fel de des. Mai exact, la prepararea inghetatei, aceasta avand o putere de racire de peste cinci ori mai mare in comparatie cu gheata normala. Gheata carbonica poate fi folosita, de asemenea, si in prepararea unor bauturi. In acest caz insa trebuie sa precizam ca vorbim despre o gheata carbonica alimentara.