Ce este mierea de mana si ce proprietati are
Ce este mierea de mana si ce proprietati are

Ce este mierea de mana si ce proprietati are


Ce este mierea de mana si ce proprietati are. Mierea de mana face obiectul tot mai multor discutii in ultimii ani, devenind din ce in ce mai apreciata si in tara noastra. Si nici nu este de mirare ca se intampla asa, mierea de mana fiind un tip de miere mai special.

Spunem special deoarece vorbim despre singurul sortiment de miere din tara noastra care nu este extras de albine din nectarul sau din polenul florilor. Totusi, ce este, de fapt, mierea de mana si de ce este atat de recomandata de specialisti? Aflam mai multe detalii impreuna in randurile urmatoare!

Ce este mierea de mana si ce proprietati are – Cuprins:

Ce este mierea de mana

Ce este mierea de mana
Ce este mierea de mana

Despre mierea de mana trebuie sa stim pentru inceput ca provine din seva dulce de pe frunzele si scoarta arborilor. Din punct de vedere al proprietatilor de care beneficiaza, mierea de mana este asemanatoare cu mierea de Manuka. Mierea de mana are un gust intens si bogat, cu accente caramelizate.

Mierea de mana nu este produsa direct de albine, ci dupa ce seva plantelor a fost ingerata de afide. Excrementele acestor insecte raman pe frunze sau pe coaja arborilor, iar apoi este colectata de albine si transformata in miere.

Are un aspect nu foarte comercial, cei care nu stiu despre ce este vorba evitand-o din cauza culorii mai inchise. In ciuda acestui lucru, mierea de mana este unul dintre cele mai sanatoase sortimente de miere existente pe piata!

Lasand la o parte aroma sa intensa si deosebita, mierea de mana mai are de partea sa un avantaj extrem de important. Mai exact, poate fi consumata fara niciun fel de probleme si de catre cei care au alergie la polen. Cei ce au incercat mierea de mana sustin ca aceasta are un gust unic, mult mai bun in comparatie cu cel al sortimentelor clasice de miere.

Totusi, trebuie sa spunem ca vorbim despre un gust mai putin dulce in raport cu cel pe care il cunoastem de la sortimentele clasice de miere. Evident, pretul ei este mai mare in comparatie cu cel al sortimentelor clasice!

In raport cu alte tipuri de miere, mierea de mana se dovedeste a fi mult mai bogata in minerale, beneficiind de un continut semnificativ de mangan, fosfor, zinc, cobalt si sulf. De asemenea, in mierea de mana mai regasim si magneziu, calciu, fier si potasiu. Nu in ultimul rand, in componenta acestui sortiment de miere se mai regasesc si polifenoli si alti antioxidanti.

Ce proprietati are

Miere
Miere

Mergem mai departe si trebuie sa spunem ca mierea de mana are o cantitate mai redusa de glucoza in comparatie cu mierea obtinuta din nectarul florilor. De asemenea, in mierea de mana se regaseste un procent mai ridicat de zaharuri complexe. Avand in vedere continutul scazut de glucoza despre care pomeneam mai devreme, mierea de mana ramane in stare lichida un timp mai indelungat, tendinta de a se cristaliza fiind mult mai redusa.

Tinand cont de compozitia nutritionala, mierea de mana este recomandata de specialisti deoarece s-a ajuns la concluzia ca aceasta contribuie la sanatatea sistemelor digestiv si respirator. Totodata, mierea de mana s-a dovedit extrem de utila si atunci cand a venit vorba despre sanatatea pielii.

Citeste si: Ce este nucsoara si la ce se foloseste

Despre mierea de mana se mai spune ca ajuta la combaterea oboselii, la calmarea tusei si a durerilor de gat, la imbunatatirea aspectului pielii si la calmarea gastritei. Mai mult decat atat, unii specialisti considera ca mierea de mana poate fi utila chiar si tratarea ulcerelor gastrice.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, mierea de mana s-a dovedit a fi o sursa excelenta de antioxidanti. Culoarea mai inchisa a acestui sortiment de miere ne arata tocmai ca are un continut ridicat de polifenoli, antioxidanti, flavonoizi si carotenoide. Antioxidantii din mierea de mana protejeaza celulele corpului de stresul oxidativ si previn imbolnavirea. De asemenea, se spune ca acestia contribuie la intarzierea procesului de imbatranire.

Mierea de mana reprezinta, de asemenea, o sursa foarte buna de oligozaharide, zaharuri naturale care fermenteaza si care servesc pe post de prebiotice. Avand aceste prebiotice in componenta sa, mierea de mana contribuie la sanatatea sistemuli digestiv, imbunatatind tranzitul intestinal si absorbtia nutrientilor de la nivel intestinal. Mierea de mana poate fi extrem de utila si in cazul constipatiilor, avand un usor efect laxativ.