Ce este nucsoara si la ce se foloseste
Ce este nucsoara si la ce se foloseste

Ce este nucsoara si la ce se foloseste


Nucsoara este unul dintre cele mai folosite condimente in tarile asiatice, fiind apreciat in primul rand pentru beneficiile ce sunt asociate consumarii lui. Nu vorbim despre nici o noutate, nucsoara fiind folosita inca din cele mai vechi timpuri pe continentul asiatic.

In ultimii ani asistam insa la o popularizare intensa a nucsoarei si in alte parti ale lumii, ajungand sa fie din ce in ce mai folosit chiar si in bucataria romaneasca. Ce este, de fapt, nucsoara si care sunt motivele pentru care consumul acestui condiment este atat de recomandat? Aflam impreuna mai multe detalii despre toate acestea in randurile urmatoare!

Ce este nucsoara si la ce se foloseste – Cuprins:

Ce este nucsoara

Ce este nucsoara
Ce este nucsoara

In primul rand ar trebui sa spunem ca nucsoara (Myristica fragrans) nu are nici cea mai mica legatura cu nuca, in ciuda numelui sau. De fapt, nucsoara este samburele unui fruct. Arborele de nucsoara este foarte apreciat in tarile tropicale, fiind intalnit in principal in tari precum Indonezia, India sau Brazilia.

Este un arbore ce poate atinge inaltimi impresionante, de chiar si 20 de metri, cu frunze lucioase si intotdeauna verzi. Dupa aproximativ trei sau patru ani de vegetatie, arborele de nucsoara incepe sa produca manunchiuri de flori de culoare galbena, din care apare in cele din urma fructul in cauza.

Fructele arborelui de nucsoara au tot o culoare galben-pal. Acestea contin o samanta, inchisa initial intr-un invelis lemnos dur, apoi intr-o membrana portocalie, cunoscuta sub numele de nucsoara. Florile de nucsoara se dezvolta in pastai, acestea fiind recoltate inainte de coacerea integrala. Pastaile recoltate se pastreaza in spatii inchise, ventilate natural. Semintele urmeaza sa fie macinate in momentul in care sunt pregatite pentru procesare.

Nucsoara este atat de apreciata in multe parti ale lumii nu numai datorita beneficiilor sale in materie de sanatate, ci si datorita gustului sau. Mai exact, nucsoara este foarte aromata, avand un gust atat dulce, cat si iute, in acelasi timp. Condimentul este folosit in principal in tarile arabe si asiatice, acolo unde este folosit atat samburele despre care vorbeam mai devreme, cat si coaja de nucsoara.

In bucataria vestica, nucsoara este folosita la prepararea dulciurilor si compoturilor. De asemenea, mai este folosita si pentru aromarea branzeturilor. Totodata, nucsoara este foarte apreciata si in Italia, acolo unde este folosita in umplutura de la ravioli, alaturi de spanac.

In India este cunoscut un amestec de condimente cu numele de “garam masala”, care poate contine atat nucsoara, cat si coaja de nucsoara. Acelasi condiment este regasit si in amestecuri precum ras-el-hanout in Maroc, baharat in Arabia Saudita sau galat-dagga in Tunisia.

Beneficiile consumului de nucsoara

Nucsoara rasa
Nucsoara rasa

Consumata in cantitati mici, nucsoara stimuleaza digestia. Semintele din care este derivata nucsoara sunt bogate in compusi vegetali, acestia actionand ca antioxidanti. Potrivit cercetarilor, nucsoara contine o serie intreaga de antioxidanti, inclusiv pigmenti vegetali precum cianidinele, uleiuri esentiale, precum terpenele sau fenilpropanoidele si compusi fenolici, precum acizii ferulici, protocatechuici si cafeic.

In componenta nucsoarei se regaseste si un ingredient care este similar cu mentolul, avand proprietati analgezice. Astfel, prin consumul nucsoarei se pot reduce durerile asociate cu anumite rani, accidentari, intinderi musculare sau inflamatii cronice.

Totodata, nucsoara actioneaza precum un tonic, stimuland starea genereala de sanatate a corpului. Spre exemplu, nucsoara poate ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului si al rinichilor. De asemenea, despre nucsoara se mai spune ca poate curata organele de toate toxinele care s-au adunat de-a lungul vremii din alcool, poluare, medicamente, mancare, etc. In plus, ingredientele active ce se regasesc in nucsoara pot ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.

Citeste si: Ce este caju si ce beneficii ofera

Datorita potasiului din componenta sa, nucsoara poate relaxa vasele de sange, ceea ce inseamna ca reduce tensiunea arteriala si diminueaza presiunea ce este pusa pe sistemul cardiovascular. Mai mult decat atat, potasiul ajuta si la asimilarea nutrientilor din alimente.

Mai departe, calciul stimuleaza sanatatea oaselor si contribuie la refacerea si dezvoltarea acestora. In acelasi timp, consumul de nucsoara poate ameliora simptomele de osteoporoza. In cele din urma, fierul mareste numarul de celule rosii, reducand in acelasi timp sansele de anemie.

Atentie insa, consumata in cantitati excesive, nucsoara poate avea efecte narcotice, psihotropice si halucinogene. Consumul de nucsoara in cantitati excesive poate duce la otravirea accidentala, acest lucru complicand considerabil procesele normale ale organismului.