Ce este serotonina. Dezvoltarea sanatoasa a organismului uman depinde intr-o mare masura de hormoni, orice dereglare in acest sens, atat la barbati, cat si la femei, avand repercursiuni serioase asupra sanatatii corpului.
Daca am adus vorba despre hormoni, trebuie mai intai de toate sa spunem ca acestia reprezinta de fapt niste substante chimice, ce sunt secretate de diferite glande ale corpului, care joaca roluri cheie in procesele chimice din organism.
Cunoscut in limbajul uzual drept hormonul fericirii, serotonina joaca un rol extrem de important pentru fiecare dintre noi in viata de zi cu zi. Practic, serotonina determina sentimentul de fericire pe care cu totii ni-l dorim!
Serotonina se regaseste la nivelul intregului corp, fiind implicata in mai multe functii fiziologice si psihologice. Totusi, ce este, de fapt, serotonina, si ce o face atat de importanta pentru sanatatea noastra? Aflam impreuna raspunsurile la aceste intrebari si mai multe detalii despre acest subiect in randurile urmatoare!
Ce este serotonina
In primul si primul rand, serotonina este un neurotransmitator, adica o substanta chimica ce ajuta la realizarea conexiunilor si la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Neurotransmitatorii joaca un rol extrem de important la nivelul organismului, prin intermediul acestora creierul reusind sa comunice cu restul corpului.
Serotonina are si o istorie interesanta, fiind descoperita prima si prima data in serul din sange. La acel moment, serotonina a fost considerata un agent vasoconstrictor, adica un element care contribuie la ingustarea vaselor de sange. Dupa mai multe investigatii amanuntite, cercetatorii au ajuns la concluzia ca serotonina reprezinta de fapt acel neurotransmitator despre care in ziua de astazi se stie ca are cel mai mare impact asupra intregului organism uman.
Serotonina produce efecte diverse la nivelul intregului corp uman, ajutand in primul si primul rand la reducerea starilor de tristete si la dereglarea anxietatii. Nu numai atat insa, serotonina are un rol important si in vindecarea ranilor, in stimularea gretii sau in mentinerea sanatatii oaselor. Apoi, serotonina mai are un rol semnificativ in reglarea somnului, a apetitului alimentar si chiar si in digestie.
Citeste si: Ce este taurina si ce beneficii ofera
Asa cum probabil este deja evident, depresia se afla in stransa legatura cu nivelul serotoninei din creier. In cazul in care nivelul de serotonina este prea scazut, persoana in cauza are sanse mari sa se confrunte cu depresia. De partea cealalta, in cazul in care serotonina din creier ajunge la un nivel prea ridicat, exista riscul de aparitie al unei activitati excesive a celulelor nervoase.
Serotonina este produsa in proportie de circa 90% la nivelul tractului gastrointestinal, la nivelul celulelor specializate din intestine. Cealalta parte este sintetizata si eliberata in creier de catre glanda pineala.
Important de mentionat insa, serotonina produsa in organism nu poate trece de bariera sangvina a creierului, ceea ce inseamna ca acesta isi produce propria serotonina. Serotonina este prezenta, de asemenea, si la nivelul trombocitelor din sange, influentand astfel o serie intreaga de functii fiziologice si psihologice.
Trebuie stiut faptul ca serotonina nu este specifica exclusiv corpului uman, aceasta regasindu-se si in animale, plante si ciuperci. Tocmai din acest motiv, o posibila sursa de serotonina poate fi reprezentata de hrana pe care o consumam.
Serotonina este produsa cu ajutorul unui aminoacid numit triptofan, aminoacid care poate ajunge in organismul nostru prin consumul unor alimente precum nucile, branza sau carnea rosie. Evident, in cazul in care acest aminoacid nu se regaseste la un nivel optim in organismul uman, nivelul de serotonina poate suferi la randul lui.
In mod normal, nivelul de serotonina din sange trebuie sa se incadreze in intervalul 101 – 283 nanograme/mililitru. Totusi, este bine de stiut ca acest interval poate varia usor in functie de masuratorile si probele testate.
Hormonul fericirii. Ce efecte produce deficitul
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, nivelul scazut de serotonina din creier poate provoca anxietate, depresie si probleme de somn. In aceste cazuri, medicii de specialitate pot prescrie un inhibator selectiv al recapatarii serotoninei (ISRS), acesta fiind cel mai frecvent prescris tip de antidepresiv.
Nivelul de serotonina poate fi crescut, de asemenea, si pe cai naturale. Mai exact, in alimentatia de zi cu zi trebuie introduse alimentele bogate in triptofan. Ouale stimuleaza nivelurile plasmatice sanguine de triptofan, galbenusurile fiind extrem de bogate in acest aminoacid.
Branza este, de asemenea, foarte bogata in triptofan, aceasta putand fi combinata cu lapte si oua. Produsele din soia se pot mandri si ele cu un continut ridicat de triptofan. Carnea de curcan si nucile sunt, de asemenea, recomandate in aceste cazuri. Nici ananasul nu trebuie sa lipseasca dintr-o astfel de dieta, fiind bogat in serotonina.