Ce este taurina si ce beneficii ofera
Ce este taurina si ce beneficii ofera

Ce este taurina si ce beneficii ofera


Ce este taurina si ce beneficii ofera. Odata cu aparitia pe piata a celebrelor bauturi energizante, taurina a devenit cunoscuta pentru cei mai multi dintre oameni. Taurina se gaseste totusi in mod natural in carne, peste si chiar si in laptele matern, fiind disponibila de asemenea si sub forma de supliment natural.

Totusi, ce este, de fapt, taurina si de ce este folosita aceasta in bauturile energizante? Este intr-adevar atat de benefica organismului uman si ne “poate da aripi”?! Aflam impreuna mai multe detalii despre toate acestea in randurile urmatoare!

Ce este taurina si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este taurina

Ce este taurina
Ce este taurina

Incepem cu inceputul si spunem ca taurina este un acid organic cu continut de sulf, cunoscut din punct de vedere chimic sub denumirea de acid beta-aminoetilsulfonic. Taurina este sintetizata din metionina si cisteina, regasindu-se in majoritatea tesuturilor organismului uman. Mai exact, regasim o cantitate semnificativa de taurina in miocard, in globulele albe, in muschii scheletului si in bila.

Probabil ca multi dintre cei care cititi aceste randuri va intrebati de ce aceasta substanta a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de taurina. Ei bine, numele de taurina provine din latinescul taur – taurus, substanta fiind descoperita pentru prima data in secretia biliara a taurilor.

Mergem mai departe si va mai spunem ca taurina este produsa in organism printr-un proces de biosinteza. De asemenea, poate fi produsa si industrial prin intermediul unor reactii chimice. In organism, taurina se formeaza in pancreas si in testiculele persoanelor adulte. Productia de taurina nu este prea mare totusi, aceasta nefiind nici macar stocata in organism.

Taurina este un aminoacid esential, fiind importanta pentru sustinerea inimii si a intregului sistem cardiovascular. Nu numai atat insa, taurina putandu-se lauda cu o serie intreaga de beneficii pe care le aduce organismului. Spre exemplu, taurina poate interveni in dezvoltarea si protectia celulelor si a sistemului imunitar. De asemenea, controleaza cateva procese biologice importante din organism.

Ce beneficii ofera

Acid beta-aminoetilsulfonic
Acid beta-aminoetilsulfonic

Pentru ca aceste beneficii aduse organismului sa fie si mai puternice, specialistii recomanda in anumite cazuri suplimente de taurina. Spre exemplu, suplimentarea cu taurina este necesara in randul nou-nascutilor care nu au inca capacitatea de a sintetiza taurina. Atunci cand sunt alaptati la san, bebelusii pot obtine doza necesara de taurina din laptele matern. Potrivit analizelor, laptele matern contine mai multa taurina in comparatie cu laptele de vaca. Astfel, si formulele de hrana pentru sugarii care nu sunt alaptati la san contin in general doze semnificative de taurina.

Suplimentele de taurina sunt recomandate si persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, boli hepatice, fibroza chistica sau boli renale. Din cauza afectiunilor cu care se confrunta, aceste persoane nu pot sintetiza in mod natural doza necesara de taurina, drept pentru care au nevoie de suplimente.

Suplimentele de taurina mai sunt recomandate de asemenea si celor care sufera de epilepsie, autism, deficit de atentie sau hiperactivitate (ADHD). Nu in ultimul rand, aceste suplimente sunt dedicate si persoanelor care au probleme de vedere, diabet zaharat sau alte probleme de ordin psihic.

Citeste si: Ce este gheata carbonica si la ce se foloseste

Bineinteles, suplimentele de taurina sunt extrem de apreciate si de catre sportivii de performanta. In aceste cazuri, taurina este un supliment nutritiv care ajuta la regenerarea musculara si care contribuie la imbunatatirea functiei muschilor.

Taurina mai poate ajuta in acelasi timp si la reducerea depozitelor de grasime. Suplimentele de taurina se dovedesc extrem de utile si atunci cand vine vorba de lupta impotriva febrei musculare si a degradarii masei musculare. Important de stiut, taurina poate reduce leziunile musculare. Administrata inainte de antrenament, taurina poate creste performantele in timpul activitatilor aerobe.

Asa cum spuneam si in primele randuri ale acestui material, taurina poate fi obtinta din carne, fructe de mare (in special creveti, scoici si stridii) si alge marine. In aceste conditii, cei care nu consuma carne se confrunta cu deficiente de taurina.