Ce este propolisul si la ce ajuta
Ce este propolisul si la ce ajuta

Ce este propolisul si la ce ajuta


Ce este propolisul si la ce ajuta. Iarna se apropie cu pasi repezi, sezonul racelilor si gripelor dand batai de cap multor oameni in aceasta perioada. Avem la dispozitie o serie intreaga de medicamente la care putem apela in aceasta lupta pe care o ducem impotriva simptomelor provocate de raceala sau de gripa, insa uitam uneori ca avem de partea noastra un aliat natural pe care il putem procura extrem de simplu.

Mai exact, este vorba de propolis, un ingredient folosit inca din cele mai vechi timpuri pe post de antibiotic natural. Propolisul si-a dovedit in timp utilitatea, fiind de ajutor in scopuri terapeutice.

Totusi, ce este, de fapt, propolisul si de ce este atat de recomandat de specialisti in lupta impotriva simptomelor racelilor si gripelor?! Aflam impreuna raspunsurile la aceasta intrebare si mai multe detalii despre acest “medicament” minune in randurile urmatoare!

Ce este propolisul

Ce este propolisul
Ce este propolisul

Asa cum stim cu totii, albinele colecteaza seva din rasina a peste 20 de arbori precum bradul, molidul sau pinul. Mai apoi, seva este transportata la stup de catre albine, acolo unde i se adauga ceara si o serie intreaga de secretii proprii. Rezultatul final este ceea ce numim in ziua de astazi propolis. Asadar, propolisul este compus din 50% rasina, 30% ceara de albine, 10% uleiuri esentiale, 5% polen si 5% alti compusi organici.

Propolisul are un rol foarte important si pentru albine, acestea folosindu-l in stup pe post de mijloc de aparare impotriva microbilor si a mucegaiurilor. De asemenea, albinele mai folosesc propolisul pentru a captusi peretii stupului, scopul final fiind acela de a nu permite intrarea aerului. Proprietatile sale antibacteriene si antimicotice fac propolisul extrem de util si pentru albine, acestea fiind protejate de posibilele boli ce pot aparea.

In componenta propolisului regasim niste polifenoli numiti flavonoizi, adica o substanta ce este produsa de plante cu scopul de a se proteja. Ei bine, acesti flavonoizi se pot mandri cu o serie intreaga de proprietati antioxidante, antifungice si antibacteriene.

Toate acestea fac din propolis un medicament minune, cu proprietati antiviale, antiinflamatorii si imunomodulare. In aceste conditii, marea majoritate a specialistilor sustin ca propolisul este extrem de benefic pentru intarirea sistemului imunitar. Tocmai din acest motiv, consumul de propolis este recomandat in mod special in sezonul rece, atunci cand multi oameni se confrunta cu raceli sau gripe.

De asemenea, lasand la o parte flavonoidele, propolisul mai contine antibiotice vegetale si multe elemente chimice de care organismul uman are nevoie pentru a se mentine sanatos: glucide, vitamine (A, C, E, PP si componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen, ceara, rasini si balsamuri, uleiuri volatile.

Care sunt cele mai importante proprietati ale propolisului

Granule de propolis
Granule de propolis

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, propolisul intareste in primul rand sistemul imunitar. Consumat regulat, propolisul mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, facandu-le mai puternice. Astfel, acestea devin mult mai rezistente la infectiile cu orice tip de germeni. De asemenea, propolisul stimuleaza formarea anticorpilor si contribuie la absorbtia nutrientilor in organism.

Propolisul se poate lauda cu importante proprietati antivirale si antiinflamatorii. Consumat regulat in sezonul rece, propolisul poate impiedica declansarea racelii in organism. De asemenea, poate scurta perioada in care boala afecteaza organismul. Nu in ultimul rand, propolisul este un tratament recomandat si in cazul laringitei, faringitei si amigdalitei.

Propolisul poate accelera procesul de regenerare a celulelor sanatoase, stimuland astfel refacerea tesuturilor afectate de taieturi sau alte rani. Totodata, propolisul se dovedeste a fi extrem de eficient in tratarea arsurilor, fiind recomandat a fi aplicat pe suprafata lezata.

Citeste si: Ce este mierea de mana si ce proprietati are

Consumul zilnic de propolis poate contribui la reglarea secretiei sucului gastric si chiar si la cicatrizarea leziunilor stomacale. In ziua de astazi, tot mai multi dintre noi ne confruntam cu afectiuni gastrointestinale, cauzate de stilul de viata din ce in ce mai haotic sub care traim. Spre deosebire de antibioticele uzuale pe care le stim cu totii, propolisul nu provoaca neplaceri stomacului sau alte reactii adverse.

Propolisul se poate dovedi extrem de eficient si in distrugerea si vindecarea herpesului localizat in diverse zone ale corpului. Potrivit anumitor specialisti, propolisul s-a dovedit a fi chiar mai eficient decat medicamenetele clasice dedicate acestei afectiuni. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si analgezice, propolisul accelereaza procesul de vindecare si reduce ulceratiile la nivelul herpesului.

In cele din urma, va mai spunem ca propolisul poate trata si o serie intreaga de infectii, printre care si infectiile urechii medii. Potrivit unui studiu, administrarea propolisului impreuna cu zincul poate reduce consistent riscul aparitiei unui nou episod de otita in cazul copiilor.