Ce este surimi si cum se prepara
Ce este surimi si cum se prepara

Ce este surimi si cum se prepara


Ce este surimi si cum se prepara. Fructele de mare si pestele sunt la mare cautare in ziua de astazi, tot mai multi oameni intelegand nevoia de a renunta atat cat se poate la carnea rosie. De multe ori, in supermarketuri, in zona dedicata produselor din aceasta categorie, gasim si surimi, un produs care ne este prezentat uneori si sub denumirea de “crab sticks”.

Surimi are un gust bun in combinatie cu orezul si are marele avantaj de a avea un pret destul de accesibil, mai ales in raport cu fructele de mare care sunt mult mai scumpe. Asa ca nu este de mirare ca este cumparat din ce in ce mai des!

Nu putini sunt insa cei care nu recomanda deloc acest surimi, motivul fiind unul cat se poate de simplu. In realitate, surimi nu are practic aproape nicio legatura nici cu pestele, nici cu fructele de mare si cu atat mai putin cu crabul.

Asadar, ce este, de fapt, surimi si de ce suntem lasati sa credem ca este un produs la fel de benefic organismului precum este pestele sau fructele de mare? Gasim impreuna raspunsuri la toate aceste intrebari in randurile urmatoare!

Ce este surimi si din ce se prepara – Cuprins:

Ce este surimi

Ce este surimi
Ce este surimi

Originar din Japonia, surimi a aparut pe piata in urma cu mai multe sute de ani. In teorie, surimi este un produs ce are la baza proteine din peste. Spunem in teorie deoarece in realitatea din ziua de astazi vorbim despre un preparat extrem de procesat, realizat din diverse resturi de carne de peste, dar nu numai!

Chiar si atunci cand vorbim despre peste insa, vorbim despre cel mai ieftin peste de pe piata, de cele mai multe ori fiind folosit pangasiusul sau codul de Alaska. Tehnica de preparare a acestui surimi s-a dezvoltat in Japonia in anii 1974 – 1975, tot atunci pornind si globalizarea acestui preparat.

Carnea este separata de oase si este maruntita foarte fin, dupa care este spalata si in cele din urma inalbita cu substante chimice. Intr-un final, amestecul rezultat este transformat intr-o pasta cu textura gelatinoasa.

In aceasta pasta sunt adaugati o serie intreaga de aditivi precum amidonul de porumb, caragenanul sau monoglutamatul de sodiu. De asemenea, pasta finala mai contine si multa sare, arome, coloranti, zahar si grasimi. In cele din urma, pasta este modelata sub forma de picioare de crab.

Mancarea saracului pe continentul asiatic

Crab sticks
Crab sticks

Nu este de mirare asadar ca acest preparat este contestat indelung in ziua de astazi, nu putini fiind cei care vorbesc despre calitatea extrem de slaba si indoielnica a ingredientelor folosite pentru prepararea surimi. Mai mult decat atat, specialisti in domeniul culinar au vorbit in trecut despre o “insulta a bunului gust si a artei culinare” atunci cand s-au referit la surimi, exprimandu-si astfel dezgustul cu privire la acest preparat.

Evident, in Japonia si nu numai, exista si sortimente de surimi de calitate superioara. Pentru a pregati un kilogram de surimi de caitate superioara este nevoie in primul rand de aproximativ cinci kilograme de peste. Bineinteles, vorbim despre un peste proaspat si despre cele mai bune parti ale sale.

Citeste si: Ce este leurda si ce beneficii ofera

Continutul de peste din surimi este in mod normal de aproximativ 40%, restul fiind apa, albus de ou, amidon de cartofi, amidon din grau, zahar, gelatina, ulei vegetal, sare, aroma de crab, extract natural de boia de ardei, agent de gelificare (caragenan), agent de ingrosare (guma xantan), aroma (glutamat monosodic) si alti stabilizatori (sorbitol, polifosfati). Aroma de peste pe care o are acest surimi este data in special de fragmentele de cochilii de crustacee macinate, gustul fiind unul artificial.

In ziua de astazi, pe continentul asiatic, surimi este vazut drept o mancare a saracului, drept o alternativa accesibila din punct de vedere financiar pentru cei care nu isi permit sa plateasca pentru un peste de calitate superioara sau pentru fructe de mare.

Tocmai pentru a avea un pret accesibil pentru toate lumea, producatorii folosesc pestele cel mai slab calitativ la prepararea acestui surimi. Mai mult decat atat, dupa dezosare, pestele este supus unui numar semnificativ de procese mecanice, chimice si termice. In final avem de-a face cu o pasta care nici macar nu mai are gust de peste!