Ce este leurda si ce beneficii ofera
Ce este leurda si ce beneficii ofera

Ce este leurda si ce beneficii ofera


Ce este leurda si ce beneficii ofera. Cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, leurda se bucura de o popularitate din ce in ce mai ridicata in ultimii ani, numarul celor care o apreciaza si recomanda datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii crescand parca de la o zi la alta.

Vorbim despre o planta aromatica care pentru o lunga perioada de timp nu s-a bucurat chiar de recunoasterea pe care ar fi meritat-o, insa lucrurile par sa se schimbe in prezent. Totusi, ce este, de fapt, leurda si care sunt proprietatile ei pentru care a ajuns sa fie atat de recomandata la ora actuala? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si multe alte detalii in randurile urmatoare!

Leurda este o planta aromatica pe care o intalnim foarte des in timpul primaverii, in acele locuri mai umbroase si mai umede ale padurilor de foioase. Termenul de leurda provine din latinescul “Allium ursinum”, care se traduce in limba romana prin “usturoiul ursului”. Tocmai din acest motiv, leurda mai este cunoscuta in termeni populari si denumiri precum usturoi de padure, usturoi salbatica, aliu sau usturoita.

Cel mai probabil, acum va intrebati care este legatura leurdei cu usturoiul, tinand cont de toate aceste denumiri pe care vi le-am adus in atentie in randurile anterioare. Ei bine, trebuie sa stiti ca din punct de vedere botanic, usturoiul si leurda sunt destul de apropiate. Frunzele de leurda au proprietati similare cu cele ale usturoiului. In componenta acestor frunze regasim si sulfura de alil, cea care da gustul si mirosul tuturor speciilor de plante din familia Allium, familie in care regasim si usturoiul.

Ce este leurda si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este leurda

Ce este leurda
Ce este leurda

Despre leurda putem sa spunem ca este o planta aromatica cu frunze carnoase, cu flori mici si de culoare alba, care au un puternic miros de usturoi. Frunzele de leurda sunt ovale si au o culoare verde intensa si lucioasa. De regula, frunzele de leurda nu depasesc 15 cm. Tulpina leurdei creste sub pamant si are forma unui bulb, in interiorul acesteia dezvoltandu-se doua frunze petiolate, dupa care tulpina florifera. In cele din urma, in lunile mai – iunie are loc procesul de inflorire.

Extrem de important de precizat, pentru a beneficia de toate proprietatile pe care le are leurda, frunzele acestei plante trebuie recoltate inainte de aparitia primelor flori. Bulbii pot fi culesi in lunile august, septembrie si octombrie.

Leurda este bogata in vitaminele A si C, dar si in complexul de vitamine B. Frunzele acestei prieteni se pot lauda insa si cu un continut ridicat de saruri minerale, carotenoizi, magneziu, calciu, fier, fosfor, natriu si ulei eteric complex. De asemenea, in componenta fruzelor de leurda se mai gasesc si o serie intreaga de proteine.

Leurda este apreciata in primul si primul rand in bucatarie, frunzele acesteia dovedindu-se a fi extrem de aromate. Frunzele de leurda pot fi consumate chiar si in stare cruda, dar si in stare uscata sau fierte. Asa cum probabil ca va imaginati deja, frunzele de leurda au un gust si un miros puternic de usturoi.

Frunzele acestei plante aromate sunt extrem de apreciate datorita aromei pe care o ofera salatelor si sosurilor verzi. Spre exemplu, nu putem sa vorbim despre leurda si sa nu aducem in discutie sosul pesto, celebrul sos italian ce are la baza frunzele de leurda. Frunzele de leurda mai pot fi insa folosite si in alte preparate culinare, precum in ciorbe, tocane, chiftele si asa mai departe.

Ce beneficii ofera

Allium ursinum
Allium ursinum

Potrivit specialistilor, leurda se poate lauda cu o serie intreaga de proprietati curative, ceea ce inseamna ca poate ajuta la tratarea mai multor afectiuni. In primul si primul rand, frunzele de leurda ajuta la purificarea organismului, aceasta planta detoxificand ficatul si ajutand la curatarea sangelui de substante toxice.

Consumarea frunzelor de leurda previne aparitia afectiunilor la nivelul creierului, precum dementa sau chiar Alzheimer. Totodata, consumarea regulata a acestei plante poate stimula concentrarea si poate ajuta la sporirea activitatii creierului.

De asemenea, consumarea leurdei poate ajuta si in tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos, precum insomnia sau depresia. Bineinteles, se spune despre leurda ca poate inlatura si starile anxioase cu care ne confruntam din ce in ce mai des in vremurile actuale.

Citeste si: Ce este serotonina si ce efecte produce la nivelul organismului

Frunzele de leurda pot trata de asemenea si afectiunile gastrointestinale, incepand de la balonare si pana la indigestie si de la insuficienta biliara si pana la colicii abdominali. Totodata, consumul regulat de leurda poate ajuta si in ameliorarea problemelor renale, fiind cunoscut faptul ca aceasta planta curata rinichii si vezica urinara, eliminand accesul de acid uric.

Avand un puternic efect antiseptic si antiinflamator, consumul de leurda se poate dovedi extrem de util si in tratarea infectiilor de la nivelul cailor respiratorii superioare.

Nu in cele din urma, leurda este recomandata si in cazul anumitor afectiuni ale pielii, incepand de la eczeme si herpes si pana la acnee si chiar psoriazis.