Ce este apa de trandafiri. Multe doamne si domnisoare aleg sa adauge petale de trandafir in apa de baie pentru parfumul lor deosebit, acesta fiind un obicei vechi inca de cand lumea. O asemenea moda a inceput inca din cele mai vechi timpuri, chiar si frumoasa regina Cleopatra a Egiptului apeland la aceasta practica.
Totodata, apa de trandafiri a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri in cosmetica. Desi este atat de utilizata, nu putini sunt cei care nu stiu ce este, de fapt, apa de trandafiri si care sunt cele mai importante beneficii ale acesteia. Haideti sa aflam impreuna!
Ce este apa de trandafiri si cum se prepara
Trandafirul nu este doar o simpla floare, devenind de-a lungul vremii un adevarat simbol al frumusetii si elegantei. Petalele de trandafir au inceput sa fie utilizate in medicina, cosmetica si alimentatie inca din urma cu cateva secole. Recent, petalele de trandafir au inceput insa sa fie mult mai cautate si in industria farmacologica.
V-ati intrebat vreodata oare care sunt originile trandafirului? Ei bine, trandafirul este fara doar si poate cea mai veche si mai cunoscuta planta ornamentala, aceasta avandu-si originile inca dinainte de antichitate.
Potrivit specialistilor, au fost descoperite fosile ale unui stramos al trandafirului despre care se crede ca a crescut in urma cu 35 de milioane de ani, intr-o vreme in care specia umana nici macar nu exista. Daca vorbim insa de trandafirul apropiat cu cel pe care il cunosteam in ziua de astazi, primele specii cunoscute au aparut in urma cu aproximativ 5.000 de ani in China. Apoi, trandafirul s-a raspandit in India si in Orientul Mijlociu.
Pentru a prepara apa de trandafiri veti avea nevoie, evident, de petale de trandafiri. Este de preferat ca petalele sa provina de la niste trandafiri de gradina, cei din comert fiind in mare parte vopsiti artificial. Daca nu aveti cum sa faceti rost insa de trandafiri de gradina, indreptati-va atentia in special catre cei albi pe care ii gasiti in comert. Apoi, veti avea nevoie de apa, de preferat plata sau filtrata, si de un recipient cu capac.
La jumatate de pahar de petale de trandafir se adauga un pahar si jumatate de apa. Apa trebuie sa fie calda, dar nu fierbinte! Apa este lasata mai apoi sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce se raceste, apa trebuie strecurata intr-un alt recipient de sticla sau portelan cu capac. In cele din urma, apa de trandafiri rezultata se pastreaza la frigider. Atentie, este de preferat ca aceasta apa rezultata sa nu fie pastrata in frigider mai mult de sapte zile.
Beneficiile apei de trandafir
Asa cum spuneam si mai devreme, apa de trandafiri vine la pachet cu o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. In primul rand, previne imbatranirea pielii, reducand si preintampinand aparitia ridurilor. Este foarte eficienta in reducerea efectului de lasare a pielii, avand efect de catifelare si oferind fermitate pielii. Este foarte buna si pentru hidratarea pielii uscate, putand fi folosita pe post de crema hidratanta.
Apa de trandafiri este considerata si un foarte bun dezinfectant, avand capacitatea de a distruge unele bacterii ce sunt responsabile de aparitia unor afectiuni ale pielii. De asemenea, aceasta este cunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice, antibacteriene si antiinflamatoare.
Citeste si: Ce este Floarea Vietii si ce simbolizeaza
Apa de trandafiri curata pielea si indeparteaza murdaria, sebumul in exces si alte substante poluante din interiorul porilor, reducand de asemenea aspectul semnelor si cicatricilor de pe piele.
In continuare, apa are un rol important si in mentinerea echilibrului pH-ului pielii, stimuland procesul de regenerare a pielii si avand totodata si un efect de calmare asupra acneei, dermatitelor seboreice si a eczemelor.
Folosita in mod regulat in fiecare seara inainte de a merge la culcare, apa de trandafiri are efecte de reducere a porilor dilatati si de prevenire asupra aparitiei ridurilor. In plus, va va mentine un aspect foarte tineresc al pielii.