Ce este un firewall si cum te poate proteja
Ce este un firewall si cum te poate proteja

Ce este un firewall si cum te poate proteja


Ce este un firewall si cum te poate proteja. Atacurile cibernetice se dovedesc a fi din ce in ce mai dese in zilele noastre, securitatea online devenind problematica atat pentru utilizatorii simpli ai calculatoarelor de acasa, cat si pentru marile companii si institutii ale lumii.

Tocmai din acest motiv se vorbeste tot mai des despre instalarea unui firewall, care ar aduce cu sine un plus de securitate cibernetica. Acest termen ii poate face insa pe multi sa ridice din sprancene, din simplul motiv ca nu multi sunt cei care stiu cu adevarat ce este, defapt, un firewall. Va dam insa toate detaliile in randurile urmatoare, asa ca ramaneti alaturi de noi daca sunteti interesati de acest subiect!

Cand vorbim despre securitatea cibernetica ne putem gandi prima data la setarea unor parole puternice sau la sistemul de autentificare cu doi factori. Trebuie sa recunoastem insa ca aceste metode de securitate pot fi “batute” cu usurinta de hackerii cibernetici. Asadar, specialistii le recomanda celor care isi doresc sa isi puna la adapost calculatoarele si fisierele instalarea unui firewall. Firewall-ul are in primul si primul rand rolul de a preveni accesul nedorit la calculatorul sau la reteaua ta.

Ce este un firewall si cum te poate proteja – Cuprins:

Ce este un firewall

Ce este un firewall
Ce este un firewall

Incepem asadar cu inceputul si va spunem mai intai ca un firewall este un dispozitiv de securitate care are rolul de a monitoriza traficul de retea care intra si iese, permitand sau blocand mai apoi pachetele de date pe baza unui set de reguli. Practic, acest firewall despre care vorbim in materialul de astazi functioneaza precum o bariera ridicata intre reteaua ta interna si traficul de intrare din surse externe pentru a bloca traficul rau intentionat. Vorbim, asadar, despre un paravan de protectie pentru orice calculator.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, firewall-ul in cauza analizeaza si filtreaza pe baza unor reguli prestabilite traficul ce provine din surse nesecurizate sau suspecte pentru a preveni atacurile. Mai exact, firewall-ul are rolul de a proteja traficul la punctul de intrare in calculator, denumit port, care este locul in care se face schimbul de informatii cu dispozitivele externe.

Firewall-ul se dovedeste a fi extrem de util si in cazul in care vorbim despre o retea de calculatoare. Spre exemplu, in cazul in care o companie are un numar mai mare de angajati, fiecare dintre ei lucrand de pe un calculator propriu, toate aceste dispozitive ar putea fi expuse direct la tentativa cuiva rau intentionat de a testa vulnerabilitatea retelei. Insa, daca un firewall este instalat, regulile de securitate implementate vor reduce vulnerabilitatile sistemului.

Tipuri de firewall

Securitate cibernetica
Securitate cibernetica

Firewall-urile pot fi de tip software sau de tip hardware, insa specialistii iti vor recomanda sa le ai pe ambele. Firewall-urile de tip hardware sunt integrate in cele mai dese cazuri in routerele de tip broadband. Totodata, acestea pot fi achizitionate si separat. Acestea functioneaza precum o punte intre reteaua privata si cea globala.

Mergem mai departe si vorbim si despre firewall-ul de tip software, care nu necesita achizitionarea de echipament suplimentar, ci doar instalarea unui program. De asemenea, unele firewall-uri de acest fel sunt implementate direct pe dispozitive. Acest tip de firewall poate fi personalizat, putand fi create reguli noi pentru a iti proteja calculcatorul.

Citeste si: Ce este un podcast si de ce sa asculti unul

Asa cum spuneam si mai devreme, desi ambele tipuri de firewall-uri s-au dovedit de-a lungul timpului a fi extrem de utile, specialistii sunt de parere ca cel mai bine este sa le ai pe ambele. In plus, un program antivirus iti va asigura o securitate si mai eficienta impotriva celor rau intentionati.

Cum se activeaza Windows Firewall. In cazul in care folosesti Windows pe calculatorul tau, trebuie sa stii ca acesta vine cu un firewall preinstalat. Firewall-ul poate fi activat extrem de usor prin intermediul Control Panel. Asadar, intra mai intai in Control Panel, dupa care intra in sectiunea System & Security. In cele din urma, trebuie sa accesezi sectiunea Windows Firewall. Pentru a activa firewall-ul, trebuie sa apesi pe “Turn Windows Firewall ON”.