Ce este un podcast si de ce sa asculti unul
Ce este un podcast si de ce sa asculti unul

Ce este un podcast si de ce sa asculti unul


Ce este un podcast. Mediul online din Romania a fost invadat in ultimii doi ani de tot mai multe podcast-uri, niste emisiuni in care se discuta pe diverse teme, incepand de la antreprenoriat pana la dezvoltare personala si de la gradinarit la stiinta.

Probabil ai auzit si tu destul de des in ultima vreme vorbindu-se in jurul tau despre fel si fel de podcast-uri, insa nu este deloc exclus sa nu stii ce este, de fapt, un podcast si de ce ar fi de interes pentru tine. Ne propunem in randurile urmatoare sa iti oferim mai multe informatii interesante referitoare la acest subiect, asa ca ramai alaturi de noi!

Ce este un podcast si de ce sa asculti unul – Cuprins:

Ce este un podcast

Ce este un podcast
Ce este un podcast

Podcast-ul este o notiune relativ noua in tara noastra, pana in urma cu doi sau trei ani nefiind prea multe emisiuni de acest fel in mediul online romanesc. Notiunea de podcast a reusit insa sa prinda contur in ultima vreme, aparand din ce in ce mai multe emisiuni de acest fel, pe diverse subiecte.

Cuvantul podcast nu are o explicatie exacta in dictionarul limbii romane, fiind un termen imprumutat din limba engleza. Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, atunci cand vorbim despre un podcast ne putem gandi la un fel de emisiune ce are mai multe episoade.

Spre deosebire de emisiunile radio sau TV, podcast-urile sunt difuzate in mediul online, pe platformele specializate de streaming audio si video. In cele mai multe dintre cazuri, aceste podcast-uri pot fi descarcate pe laptop sau pe telefon pentru a putea fi ascultate si offline!

Citeste si: Ce este semnatura electronica si ce avantaje ofera

Cele mai multe dintre podcast-urile disponibile in spatiul online romanesc pot fi accesate in mod gratuit. In cazul in care esti interesat de un anumit podcast, te poti abona foarte simplu la acesta, urmand ca mai apoi sa fii notificat de fiecare data cand este postat un episod nou.

Desigur, exista si podcast-uri pentru care poti plati o taxa, abonamentele de acest fel venind la pachet cu anumite avantaje. Spre exemplu, vei putea primi podcast-ul mai repede decat restul lumii sau vei putea pune intrebari celor invitati in cadrul podcast-urilor viitoare.

Trebuie spus faptul ca podcast-urile nu au un format clasic, spre deosebire de emisiunile radio si TV pe care le cunoastem cu totii. Astfel, putem vedea si podcast-uri foarte scurte, de 10 – 15 minute, cat si podcast-uri foarte lungi, care pot ajunge chiar si la trei sau patru ore. Cele mai multe dintre podcast-uri au insa o durata de o ora sau o ora si jumatate.

Nu exista un format standard nici in ceea ce priveste numarul participantilor la un podcast. Astfel, putem avea podcast-uri de tipul one man show, in care exista doar o singura persoana ce dezbate un anumit subiect de actualitate sau de interes. Cele mai multe podcast-uri din spatiul online romanesc sunt cele de tip interviu, in care moderatorul are un invitat cu care dezbate un anumit subiect. De asemenea, mai exista si podcast-uri de tip panel, in care o gazda are mai multi invitati!

De ce sa asculti unul

Laptop
Laptop

Principalul avantaj pe care il are un podcast este acela ca poate fi ascultat oriunde, in timp ce faci orice altceva sau chiar si atunci cand esti in miscare. Fie ca esti in masina, in tren sau in avion, fie ca alergi in parc, podcast-ul poate fi ascultat fara niciun fel de problema de pe un device pe care il ai la dispozitie. Astfel, iti poti face treburile in timp ce afli lucruri noi dintr-un domeniu de care esti interesat.

Cele mai multe dintre podcast-uri se gasesc exclusiv in format audio, putand fi accesate extrem de usor. Formatul audio are marele avantaj de a putea fi consumat mult mai usor decat cel video sau decat cel text, acesta neavand nevoie de atentia ta vizuala.

Poti asculta podcast-ul direct pe site-ul celor care il creeaza sau pe diverse platforme dedicate precum YouTube, iTunes sau Spotify. Exista si alte aplicatii populare pe care poti gasi o sumedenie de podcast-uri, precum PoketCasts, Sound Cloud, OverCast sau Sticher. Nu trebuie sa asculti toate podcast-urile intr-o anumite ordine, asa ca poti sari direct la acele subiecte de care esti interesat!