Ce este semnatura electronica si ce avantaje ofera
Ce este semnatura electronica si ce avantaje ofera

Ce este semnatura electronica si ce avantaje ofera


Traim cu totii intr-o lume din ce in ce mai digitalizata, in care ne dorim ca birocratia sa dispara si ca toate procedurile ce inainte durau zile intregi sa fie acum la doar un click distanta.

In aceste conditii, de-a lungul vremii au aparut fel si fel de instrumente noi gandite special pentru a ne facilita activitatile de zi cu zi. Unul dintre aceste instrumente este semnatura electronica sau digitala, pe care o folosim cu totii din ce in ce mai des in ziua de astazi.

Sunt in continuare insa si multi oameni care nu isi desfasoara activitatea in mediul online, ceea ce inseamna ca nu sunt putini cei care nu stiu exact despre ce este vorba cand vorbim despre aceasta semnatura electronica.

Tocmai din acest motiv vrem sa aducem mai multe clarificari pe acest subiect si sa lamurim ce este, de fapt, semnatura electronica si care sunt avantajele pe care le avem daca decidem sa ne folosim de ea. Gasim impreuna raspunsuri la aceste intrebari si alte detalii pe subiect in randurile urmatoare!

Ce este semnatura electronica si ce avantaje ofera – Cuprins:

Ce este semnatura electronica

Ce este semnatura electronica
Ce este semnatura electronica

Reglementarea juridica a semnaturii electronice. In primul si primul rand, trebuie sa stabilim faptul ca semnatura electronica este definita prin Legea nr. 455 din 18 iulie 2001. Aceasta lege face referire la semnatura electronica ca reprezentand niste “date in forma electronica, care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare”.

O definitie similara regasim si in cadrul Regulamentului nr. 910 din 2014 al Parlamentului si al Consiliului European, care se refera la semnatura electronica ca la niste “date in format electronic, care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in format electronic si care sunt utilizate de semnatar pentru a semna”.

Practic, putem spune pe scurt ca semnatura electronica este un simbol digital care are aceeasi valoare legala precum semnatura clasica, pe care o facem cu totii de mana. Evident, semnatura electronica este utilizata pentru a valida autenticitatea unor acte digitale.

Multe dintre actele oficiale sunt transmise in mod digital in ziua de astazi, acesta fiind si motivul pentru care era nevoie de o astfel de semnatura electronica. Potrivit legii, semnatura electronica le confera documentelor aceeasi valoare legala pe care o au si semnaturile si stampilele clasice.

Exista si cateva conditii pe care trebuie intruneasca o semnatura electronica pentru a fi valida. In primul rand, semnatura electronica trebuie sa fie legata in mod unic de semnatar, aceasta asigurand identificarea semnatarului. Apoi, semnatura electronica trebuie sa fie creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar. Potrivit legii, semnatura electronica este legata de datele in format electronic la care se raporteaza, astfel incat orice modificare ulterioara a acestora sa poata fi identificata.

Avantajele semnaturilor electronice

Holograma
Holograma

Tipuri de semnatura electronica. Cand vorbim despre aceste semnaturi electronice trebuie sa stim ca exista doua tipuri de semnaturi de acest fel, numai una avand si valoare legala si putand fi utilizata in cazul actelor oficiale.

Vorbim despre semnatura electronica extinsa, care intruneste toate conditiile pe care le-am mentionat in randurile anterioare, conditii ce se regasesc in Legea nr. 455 din 2001. Semnatura electronica extinsa poate fi obtinuta in baza confirmarii unui cerificat digital. Apoi, avem semnatura electronica simpla, care este creata pe baza unui certificat digital, dar care nu are valoare legala.

Citeste si: Ce este sarea de Himalaya si ce beneficii ofera

Daca vrem sa vorbim despre avantaje trebuie sa ne gandim in mod obligatoriu la siguranta pe care ne-o ofera o semnatura electronica. Un document semnat electronic devine practic imposibil de falsificat. Atunci cand semnezi cu un certificat digital ai siguranta ca stii cine e persoana care a semnat.

Apoi, semnatura electronica poate fi considerata mult mai sigura chiar si din simplul fapt ca aceasta nu poate fi imitata sau falsificata. In schimb, despre o semnatura clasica, olografa, putem doar presupune ca apartine unei persoane. O semnatura electronica are in spate o schema matematica complexa care poate demonsta in orice moment autenticitatea ei.

Folosindu-ne de semnaturile electronice, eficientizam foarte mult si procedurile care pana nu in urma cu mult timp se dovedeau a fi extrem de birocratice. Semnand electronic, putem transmite orice document intr-o clipa, castigand timp pretios!