Ce este sarea de Himalaya si ce beneficii ofera
Ce este sarea de Himalaya si ce beneficii ofera

Ce este sarea de Himalaya si ce beneficii ofera


Sarea de Himalaya este ingredientul vedeta ce nu mai lipseste in ziua de astazi din bucatariile multor gospodine, aceasta fiind o alternativa mult mai buna la sarea de bucatarie rafinata pe care o stim cu totii. Promovata drept o alternativa mult mai sanatoasa la sarea clasica, sarea de Himalaya a ajuns sa fie in prezent unul dintre cele mai bine vandute produse la nivel global.

De unde provine, de fapt, aceasta sare de Himalaya

Sare roz
Sare roz

In jurul acestei sari de Himalaya s-au nascut insa o serie intreaga de controverse, nu putini fiind cei care nu o considera deloc mai sanatoasa in comparatie cu sarea normala de bucuratie. Mai mult decat atat, in ultimii ani au aparut destule voci care sustin ca deja faimoasa sare de Himalaya nu provine din Muntii Himalaya, ci din Pakistan.

Totusi, ce este, de fapt, sarea de Himalaya si de ce a devenit atat de populara in ultimii ani in toate colturile lumii? De asemenea, care sunt proprietatile pe care le-ar avea aceasta sare de Himalaya? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si multe alte detalii in randurile urmatoare!

Pentru inceput trebuie sa ne indreptam atentia catre inceputuri atunci cand vorbim despre originea sarii de Himalaya. In urma cu aproximativ doua sute de milioane de ani in urma se spune ca in zona Muntilor Himalaya existau straturi de sare de mare cristalizata acoperite de lava.

Straturile de sare au fost inconjurate de zapada si gheata, fiind pastrate astfel intr-un mediu extrem de curat si neatins de orice fel de poluare. Luand in calcul aceste considerente, exista numeroase voci care sustin ca sarea roz de Himalaya este cea mai pura sare ce poate fi gasita la ora actuala pe intreaga suprafata a globului pamantesc.

Ce este sarea de Himalaya

Ce este sarea de Himalaya
Ce este sarea de Himalaya

In primul rand, sarea de Himalaya contine toate cele 84 de minerale si oligoelemente ce se regasesc si in organismul uman, printre acestea numarandu-se clorura de sodiu, sulfatul de sodiu, calciu, potasiu si magneziu.

Datorita structurii sale celulare, sarea de Himalaya inmagazineaza energie vibratorie. Potrivit specialistilor, mineralele din aceasta sare exista sub forma coloidala, ceea ce inseamna ca ele sunt suficient de mici pentru a fi absorbite cu usurinta de celulele organismului uman.

Sarea roz de Himalaya este extrasa natural din Muntii Himalaya, acolo unde cristalele de sare s-au format inca din era precambriana. Potrivit celor care au facut analize in acest sens, sarea de Himalaya este alcatuita din ramasitele uscate ale Marii Primordiale.

Citeste si: Ce este nisipul kinetic si la ce se foloseste

Aceiasi specialisti sustin ca sarea roz de Himalaya este pura in proportie de 99%, ceea ce o face sa fie mult superioara sarii clasice de bucatarie pe care o stim cu totii. Daca va intrebati de unde provine culoarea roz specifica acestei sari, ei bine, culoarea privine de la continutul bogat de minerale.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, sarea roz de Himalaya a ajuns sa fie extrem de populara in ultimii ani. Nici nu este de mirare ca s-a ajuns in aceasta situatie, existand o serie intreaga de voci avizate care sustin ca sarea de Himalaya de calitate superioara este una dintre cele mai pure tipuri de sare pe care le poti consuma.

In comparatie cu aceasta, sarea clasica de bucatarie se obtine prin procesare, nefiind chiar naturala. Sarea de masa contine, spre exemplu, pana la 99.9% clorura de sodiu, in timp ce sarea de Himalaya contine numar 87% clorura de sodiu, in rest continand minerale.

Beneficiile consumului sarii de Himalaya

Lampa de sare
Lampa de sare

Potrivit specialistilor, sarea roz de Himalaya poate ameliora problemele respiratorii datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatorii. Sarea de Himalaya elimina mucusul in exces si indeparteaza factorii alergeni.

Despre sarea roz de Himalaya se mai spune ca are un rol important si in imbunatatirea procesului de digestie. Datorita proprietatilor sale, aceasta sare de Himalaya stimuleaza digestia si echilibreaza aciditatea stomacului.

Avand un continut bogat de minerale, sarea roz de Himalaya poate echilibra pH-ul din organism. Un pH echilibrat al organismului intareste in primul rand sistemul imunitar si poate incuraja o digestie mai buna.

Sarea roz de Himalaya se poate dovedi a fi si un purificator foarte bun pentru aer. Spre exemplu, lampile din sare de Himalaya sunt considerate ideale pentru curatarea aerului. Sarea de Himalaya favorizeaza totodata somnul profund datorita mineralelor ce se regasesc in componenta sa.

Introdusa in alimentatia de zi cu zi, sarea roz de Himalaya poate contribui semnificativ la detoxifierea corpului de metale grele. De asemenea, despre aceasta se mai spune ca imbunatateste circulatia sanguina si ca micsoreaza presiunea sanguina. Nu in ultimul rand, sarea de Himalaya sporeste hidratarea si intareste oasele.