Ce este ghosting-ul. Ai avut o relatie din care partenerul a disparut pur si simplu din viata ta intr-un anumit moment?! Fara un mesaj de ramas bun, fara un telefon si fara explicatii de niciun fel. Desi o asemenea abordare poate parea ireala la prima vedere, este tot mai des intalnita in relatiile din ziua de astazi.
Pe scurt, vorbim despre ghosting, un fenomen despre care auzim tot mai des in ultima vreme. Nu sunt deloc putini insa cei care se intreaba ce este, de fapt, ghosting-ul si cum poate fi recunoscut acest fenomen de-a dreptul toxic. Aflam impreuna raspunsuri la aceste intrebari si mai multe detalii in randurile urmatoare!
Ce este ghosting-ul
In primul si primul rand, trebuie sa stabilim faptul ca atunci cand ne referim la ghosting nu trebuie sa ne gandim automat la o relatie sentimentala. Nicidecum, ghosting-ul poate aparea in cadrul oricarei relatii, fie ea de dragoste sau de prietenie.
Te intrebi poate de ce ar alege cineva sa dispara pur si simplu din viata altei persoane fara sa ofere niciun fel de explicatie. Este o intrebare cat se poate de normala si corecta, bineinteles!
Oamenii sunt diferiti insa, iar personalitatea partenerului este deseori atat de complexa incat probabil ai putea spune ca nu l-ai cunoscut niciodata cu adevarat. Astfel, este greu sa intelegi comportamentul oamenilor din anumite momente critice!
Fenomenul de ghosting apare in cele mai multe cazuri la persoanele cu o personalitate de tip evitant, conform studiilor realizate in ultimii ani. Cei care ezita sau evita complet sa se ataseze in adevaratul sens al cuvantului fata de partener au probleme reale atunci cand trebuie sa se desparta sau sa iasa din viata cuiva.
De asemenea, specialistii explica ca in dese randuri de ghosting se folosesc persoanele cu probleme de incredere si cele care prezinta reticiente atunci cand vine vorba de a se apropia fata de cineva.
Studiile mai arata ca cei mai multi oameni care apeleaza la aceasta metoda pentru a se desparti de cineva au trecut la randul lor printr-o problema asemanatoare.
Astfel, desi cei care aleg metoda ghosting-ului pentru a se desparti de partenerul de viata sau pentru a iesi dintr-o relatie de prietenie stiu ce sentimente implica o astfel de abordare, nu manifesta empatie fata de celalalt si nu experimenteaza sentimente de vinovatie.
Cum afecteaza o relatie
Cei care aleg aceasta metoda de a incheia o relatie sustin ca o astfel de abordare nu implica drama, isterie, explicatii si asa mai departe. Cei care apeleaza la metoda ghosting-ului isi doresc pur si simplu o cale de iesire rapida si usoara. Neavand incredere in propriile capacitati de a conversa cu persoanele din jur, cei care aleg metoda ghosting-ului prefera sa incheie relatiile fara niciun fel de discutii si explicatii.
Persoanele care sunt victime ale acestui ghosting raman cu sentimente profunde de incertitudine si nesiguranta. In cele mai multe cazuri apar intrebari precum “ce s-a intamplat?!” sau “oare i-am gresit cu ceva?!”.
Cand partenerul de viata sau prietenul cu care ai impartit atatea alege sa puna capat brusc relatiei fara sa ofere niciun fel de explicatie este inevitabil sa nu te intrebi de ce, ce a mers prost in relatie, cu ce ai gresit sau ce este in neregula la tine.
Citeste si: Ce este ADN-ul si care e structura acestuia
Potrivit specialistilor, ghosting-ul nu reprezinta nimic altceva decat o respingere cruda, care lasa urme serioase in sufletul persoanei parasite. Lucrurile sunt cu atat mai complicate in cazul celor care sufera de probleme de abandon sau se confrunta cu o stima de sine scazuta.
Psihologii le recomanda celor care trec prin asemenea despartiri sa evite amintirile fostului partener, acestea provocand reaparitia emotiilor dureroase.
Aducandu-ti mereu aminte de anumite momente pe care le-ai trait cu partenerul nu vei reusi niciodata sa inchizi emotional relatia care s-a incheiat. Este de preferat sa blochezi orice contact cu persoana respectiva si sa incerci sa iti continui viata fara sa te mai gandesti la ce a fost in urma.