Ce este ADN-ul si care e structura acestuia
Ce este ADN-ul si care e structura acestuia

Ce este ADN-ul si care e structura acestuia


Ce este ADN-ul. Viata a aparut pe Pamant in urma cu cateva miliarde de ani, molecula de ADN regasindu-se la baza tuturor formelor organice de viata. Nu putem sa vorbim despre viata fara sa aducem in discutie ADN-ul, fara nici cea mai mica indoiala.

Desi este vehiculat atat de des in discutii de tot felul, nu putini sunt cei care nu stiu ce este, de fapt, ADN-ul si cine l-a descoperit. De asemenea, care este structura ADN-ului uman? Vorbim in randurile urmatoare despre toate aceste subiecte si incercam sa va oferim cateva informatii interesante, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Ce este ADN-ul si care e structura acestuia – Cuprins:

Ce este ADN-ul

Ce este ADN-ul
Ce este ADN-ul

Atunci cand vorbim despre ADN facem referire de fapt la materialul ereditar uman, care este cunoscut in termeni de specialitate sub denumirea de acid dezoxiribonucleic. Stim despre ADN ca este o molecula lunga si complexa care contine informatiile de care organismele vii au nevoie pentru a se dezvolta si pentru a se reproduce.

ADN-ul este asadar un material care se autoreplica si care se regaseste in fiecare celula a unui organism viu, transmitandu-se de la parinti la copii. In aceste conditii, putem spune ca ADN-ul este purtatorul tuturor informatiilor genetice.

Cea mai mare parte a ADN-ului uman se gaseste in nucleul unei celule, in timp ce o cantitate mai mica a acestuia poate fi regasita in mitocondrie. Aceasta genereaza energie pentru ca toate celelalte celule sa poata functiona corect. Ce este insa cel mai interesant este ca aproape fiecare celula din corpul nostru are acelasi ADN.

Mergem mai departe si va mai spunem ca ADN-ul este format din niste molecule cunoscute sub numele de specialitate de nucleotide. Fiecare nucleotida contine un zahar si o grupare fosfat, dar si mai multe baze azotate. Bazele de azot sunt defalcate in patru tipuri: adenina – A, citozina – C, guanina – G, respectiv timina – T.

Structura ADN

Structura ADN
Structura ADN

Structura ADN-ului este o spirala bicatenara care seamana cu o scara ce tocmai a fost rasucita. Zaharul si fosfatii pe care ii mentionam in randurile urmatoare sunt siruri de nucleotide care formeaza laturile lungi ale acestei spirale, in timp ce treptele sunt reprezentate de bazele azotate.

Fiecare treapta reprezinta de fapt doua tipuri de baze de azot care se imperecheaza pentru a forma o treapta completa si pentru a tine laolalta sirurile lungi de nucleotide. Exista un mod specific in care aceste baze de zot se pt imperechea. Mai exact, guanina se poate imperechea cu citozina, in timp ce timina se poate imperechea cu adenina.

Ei bine, stim cu totii deja ca ADN-ul uman este unic, el fiind alcatuit din aproximativ trei miliarde de perechi de baze. Aproximativ 99% dintre acestea sunt aceleasi pentru fiecare om in parte. Chiar si asa insa, secventa acestor baze este cea care stabileste ce informatii sunt disponibile pentru a construi si pentru a mentine un organism.

Citeste si: Ce este Atlantida si unde s-ar fi aflat

Cu alte cuvinte, am putea spune foarte usor ca ADN-ul reprezinta de fapt o reteta pentru orice organism viu. ADN-ul contine informatii vitale care sunt transmise de la o generatie la alta, de la parinti la copii. Moleculele de ADN din nucleul unei celule se infasoara strans pentru a forma cromozomi, care ajuta la mentinerea ADN-ului in siguranta si care stocheaza informatii importante sub forma de gene pentru a determina informatiile genetice ale unui organism.

Atat de important pentru fiecare organism viu de pe acest Pamant, ADN-ul a fost descoperit abia in anul 1869 de catre cercetatorul elvetian Friedrich Miescher. Incercand de fapt sa studieze compozitia celulelor albe din sange, Miescher a izolat o noua molecula pe care a numit-o nucleina – ADN cu proteine asociate. Mai mult decat atat, ADN-ul a fost inteles pe deplin abia la inceputul anilor ’40, atunci cand s-a descoperit rolul lui in mostenirea genetica.