Ce este Legea Sharia si ce presupune
Ce este Legea Sharia si ce presupune

Ce este Legea Sharia si ce presupune


Inevitabil, de fiecare data cand vorbim despre lumea musulmana ajungem sa facem referire si la Legea Sharia. Legea Sharia isi propune sa ii ajute pe musulmani sa inteleaga Coranul, Cartea Sfanta a acestei religii.

Totodata, prin Legea Sharia, musulmanii stiu cum ar trebui sa isi conduca fiecare aspect al vietii lor astfel incat sa respecte conduita trasata de Profetul Mohamed.

Lucrurile sunt insa mult mai complexe de atat, in jurul acestei Legi iscandu-se de-a lungul vremurilor multe controverse. Asadar, ce este, de fapt, Legea Sharia? Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect!

Ce este Legea Sharia si ce presupune – Cuprins:

Ce este Legea Sharia

Ce este Legea Sharia
Ce este Legea Sharia

Legea Sharia este practic o interpretare extrem de stricta a legii islamice, ce are la baza atat Coranul, cat si Fatwa, cele doua carti de capatai ale oricarui om de religie musulmana. Potrivit specialistilor, conceptele religioase si etice ale Islamului au jucat un rol extrem de important in dezvoltarea Legii Sharia.

Legea Sharia este controversata, in special in Occident, acolo unde nu este inteleasa pe deplin. Si nici nu este de mirare, Legea Sharia presupunand niste pedepse extreme pentru anumite fapte, in special atunci cand acestea sunt comise de femei. 

Cand vorbim despre Sharia facem referire in primul rand la o lege religioasa, aceasta fiind derivata din preceptele religioase ale Islamului. Modul de aplicare al acestei legi nu este simplu deloc, starnind in multe randuri adevarate razboaie intre fundamentalistii musulmani si reformisti.

In timp ce fundamentalistii isi doresc o interpretare extrem de strica a Legii Sharia, reformistii isi doresc o aliniere a Legii la legile din lumea moderna in care traim in ziua de astazi. 

Legea Sharia face referire la cinci categorii principale de actiuni pe care le poate face un om – actiuni permise, actiuni recomandate, actiuni reprobabile, actiuni obligatorii si actiuni interzise. Potrivit crezului islamic, persoanele care vor tine cont de aceasta Lege si vor face numai actiunile obligatorii, permise si recomandate vor fi recompensate in viata de dupa moarte.

Actiunile reprobabile nu sunt considerate pacate, insa trebuie evitate cu orice pret. Neindeplinirea unui act obligatoriu sau incalcarea unui act interzis atrage cu sine pedepse aspre.

Cum se impart infractiunile

Lady of Justice
Lady of Justice

Potrivit Legii Sharia, infractiunile se impart in doua categorii principale. Infractiunile “hadd” presupun pedepse extrem de aspre, aplicabile de indata, in timp ce infractiunile “tazir” au nevoie de un judecator care sa ia o decizie asupra pedepsei aplicate. Multe dintre pedepsele pe care le presupune Legea Sharia sunt condamnate de lumea occidentala, acestea incalcand drepturile omului. 

Spre exemplu, Legea Sharia spune ca femeile nu au voie sa iasa pe strada daca sunt nesupravegheate de o ruda de sange. De asemenea, femeile nu au voie sa iasa intr-un spatiu public daca nu poarta burqa. De asemenea, femeile nu au voie sa se aranjeze sau sa poarte pantofi cu toc.

Femeile nu au voie sa vorbeasca tare in public, vocea lor netrebuind sa fie auzita de un necunoscut. Nu in ultimul rand, femeile nu au voie sa apara in ziare, reviste, la radio sau la televiziune. Daca nu era de ajuns, fetele tinere nu au voie sa mearga la scoala!

Citeste si: Ce este hijabul si de ce e important in religia musulmana

Interpretarea Legii Sharia difera de la o tara la alta. Spre exemplu, o interpretare extrem de aspra a Legii Sharia exista in Afghanistan, acolo unde talibanii au preluat recent puterea.

Talibanii au revenit la putere mult mai indoctrinati, eliminand rand pe rand drepturile pe care femeile le castigasera in ultimii 20 de ani. Astfel, talibanii au impus o reinterpretare radica a legii islamice, reintroducand o serie de pedepse care socheaza lumea occidentala. 

Extrem de important de precizat, Legea Sharia nu este aplicata in toate tarile de religie musulmana. In plus, asa cum spuneam si mai devreme, legea este interpretata diferit in tarile in care este aplicata. Cele mai stricte interpretari ale Legii Sharia sunt aplicate in ziua de astazi in Afghanistan, Brunei, Arabia Saudita si Pakistan.