Ce este hijabul si de ce e important in religia musulmana
Ce este hijabul si de ce e important in religia musulmana

Ce este hijabul si de ce e important in religia musulmana


Ce este hijabul si de ce se poarta. In ultimii ani s-a vorbit din ce in ce mai des despre hijab si burka, doua tipuri de articole vestimentare purtate de femeile musulmane din toate colturile lumii. Nu sunt deloc putini cei care fac confuzie intre acesti termeni, crezand ca este unul si acelasi articol vestimentar.

Confuzia poate fi chiar si mai mare insa, daca am aduce in discutie niqabul sau chadorul. Totusi, ce este, de fapt, hijabul si de ce este el atat de important in religia musulmana?! Vorbim mai multe despre aceasta tema in randurile urmatoare, asa ca ramaneti alaturi de noi pentru a afla detalii interesante!

Ce este hijabul si de ce e important in religia musulmana – Cuprins:

Ce este hijabul

Ce este hijabul
Ce este hijabul

Fie ca vorbim despre hijab, burka, niqab sau chador, ne referim practic la un fel de esarfa folosita de femeile de religie musulmana din intreaga lume. Esarfele sunt vazute in lumea musulmana drept un semn al credintei religioase. Cei patru termeni sunt insa destul de diferiti, fiecare dintre ei facand referire la un alt tip de articol vestimentar.

Hijabul se refera in primul si primul rand la acoperire, fiind un termen care descrie voalul purtat de femeile de religie musulmana. Aceste esarfe sunt purtate in multe stiluri si culori, in functie de traditiile si obiceiurile locale.

Cel mai intalnit tip de hijab in Occident este cel care acopera capul si gatul, lasand totusi intreaga fata descoperite. Prin intermediul acestui hijab, femeile de religie musulmana isi acopera parul. Practic, hijabul poate fi comparat cu baticul purtat de femeile mai in varsta si in Romania, in special in Biserici.

De ce se poarta hijab

De ce se poarta hijab
De ce se poarta hijab

In functie de tara din care provin, unele femei din lumea musulmana aleg insa sa poarte burka sau niqab. In aceste cazuri, vorbim despre niste articole vestimentare care le acopera in intregime atat fata, cat si corpul.

Lasand la o parte modestia la care fac trimitere aceste articole vestimentare, burka sau niqabul reprezinta si un simbol al credintei. In cazul niqabului, singura zona lasata la vedere este cea din jurul ochilor. Niqabul poate avea chiar si doua piese, cea de-a doua fiind de fapt un voal separat pentru ochi.

Burka este considerat cel mai restrictiv articol vestimentar purtat de femeile din lumea musulmana. Burka este formata dintr-o singura bucata de material si acopera atat fata, cat si corpul, in intregime. In zona ochilor se afla o plasa pentru ca femeia care o poarta sa poata vedea. Burka este intalnita in special in Afghanistan, acolo unde este purtata de toate femeile de origine musulmana.

Daca ne indreptam atentia catre Iran vom ajunge sa vorbim si despre chador, un alt articol vestimentar care se deosebeste destul de mult in comparatie cu cele mentionate in randurile anterioare. Chadorul este o pelerina care acopera intreg corpul, insa fata ramane descoperita. Chadorul este purtat de femeile din Iran atunci cand ies din casa.

Citeste si: Ce este cifra destinului si cum se calculeaza

Un alt tip de piesa vestimentara de acest fel este “Al-Amira”, un voal format din doua piese. Mai exact, o bucata stransa la nivelul capului, realizata in general din bumbac, respectiv o esarfa care acopera gatul si partea inferioara a capului. De asemenea, “Shayla” este o esarfa lunga, dreptunghiulara, pe care o putem vedea in dese randuri la femeile din Golf.

De cele mai multe ori, asemenea articole vestimentare nu sunt intelese cu adevarat in zonele in care religia musulmana nu este dominanta. Asa s-a ajuns ca in anumite tari din Occident asemenea articole vestimentare sa fie interzise chiar.

Spre exemplu, in Olanda, imbracamintea care acopera fata in intregime este interzisa in locurile publice. Totusi, asemenea articole vestimentare pot fi purtate pe strada, chiar daca este tot un loc public. In schimb, articolele vestimentare care acopera in intregime fata sunt complet interzise in Belgia. De asemenea, in Danemarca este total interzisa purtarea niqabului si a burqa.